TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Fear of Domination - 2011 - Create. Control. Exterminate.

Posted by Today's Metal Crew On вторник, ноември 01, 2011 0 коментара

Стил......: Industrial Metal
Държава...: Финландия
Лейбъл....: Osasto-А Records
Отнема....: ~43 минути 

www.facebook.com/fearofdomination

Добре, че са скандинавците! И в частност - добре, че са финландците! В години като сегашните, когато индъстриъл метълът е в яка стагнация, северните народи се наеха да извадят жанра от канавката, да го поотупат от прахта и да започнат фабричното му производство със свежи нови сили. Ние, феновете на стила можем само да сме благодарни на групи като Pain, Turmion Kätilöt, Black Light Discipline, Ruoska, 2 Times Terror, Raubtier и техните колеги, че ни дават силно жадувания свеж материал. Но стига сантименталности, че ще се разплача от умиление.

Поводът да се съберем днес (макар и виртуално) е вторият студиен албум на Fear of Domination. Няколко месеца опитвах да си изградя някакви очаквания за него, но пуснатите в интернет сингли само още по-силно ми разпалваха любопитството и ме разконцентрираха. Спомних си, че дебютният им "Call of Schizophrenia" беше доста добър (макар да личеше, че пичовете още са неопитни), но тук, в "Create.Control.Exterminate." ясно си личи колко много са напреднали тези шестима младежи. Сега, докато въртя албума сигурно за 15-ти път, вече напълно осъзнавам настъпилите промени - звукът е много по-електронно ориентиран, по-изчистен, а стилът е по-мелодичен и по-силно насочен към индъстриъл метъл от този в "Call of Schizophrenia".

Но да караме подред. Към вокалите забележки нямам. Харизматичният Саку Солин е намерил точната си бленда и крясъците му са осезаемо по-добри от тези, които вадеше преди 2 години. Голям брой уместни включвания прави и красивата 20-годишна клавиристка Нина Телен, която вече играе много по-сериозно ролята на бек-вокалистка. Китарите са с една идея по-тежки, а почти всяка песен изненадва и със свое собствено готино соло. Ритъм секцията от своя страна предразполага към много повече куфеене, а за повишеното количество електроника... вече споменах по-горе. Какво повече да иска човек? Искате запомнящ се индъстриъл метъл с екстремни вокали? Имате го!

Допълнителни адмирации бих искал да изкажа и за чудесното структуриране на всяка от песните в албума. Именно това структуриране, съчетано с леко мрачното и епично звучене носи голямо разнообразие в "Create.Control.Exterminate." и ще ви накара да го чуете поне още няколко пъти.

Ако трябва все пак да разровя да намеря кусури на албума (да не кажат, че съм прекалено пристрастен), бих посочил включването на балада в него. "Балада" може би не е точната дума за "We'll Fall Apart", но все пак, колкото и да я слушах, все ми се струваше, че бавното темпо не е силна страна на FOD. Доказателството за това идва самò веднага след това в "So Far So Good (All For Nothing)", която смятам и за една от най-здравите песни в албума, редом с "Modify", "New World" и епичните "Pandemonium" и "Control Within".

Най-общо казано, Fear of Domination ни предлагат 43 минути първокласен, екстремен и същевременно мелодичен индъстриъл метъл, за който трудно ще повярвате, че е сътворен от хора на по има-няма 20 години. Вярвам, че ще бъдете приятно изненадани от професионалното звучене и идеално структурираните песни в "Create.Control.Exterminate" и нищо чудно да откриете във Fear of Domination една от новите си любими млади банди, за която тепърва предстои едно много светло бъдеще. Buy this (23.11.11)!

+ + + + Плюсове.......:
Екстремен, мелодичен, разнообразен, неомръзващ, запомнящ се, футуристичен и епичен.
Изключително добре стурктуриран.
Чудесен пример за перфектно употребени електроники.
Дори песните от по над 6 минути минават неусетно.

- - - - Минуси........:
Опитът им за балада май не се е получил много-много.
Един-два по-безлични трака.


Подходящо за фенове на:
Turmion Kätilöt, Scorngrain, Black Light Discipline, Pain, Rammstein и др.
Автор: Testset
-=8.5/10=-

0 Response for the "Fear of Domination - 2011 - Create. Control. Exterminate."