TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Slartibartfass - 2011 - Schwarz Verhüllt

Posted by Today's Metal Crew On сряда, ноември 30, 2011 0 коментара

Стил......: Viking/Folk Metal
Държава...: Германия
Лейбъл....: Ketzer Records
Отнема....: ~48 минути 

facebook.com/slartibartfassmusik

        Много исках този албум да ми хареса много. И това щеше да бъде така, ако се заключаваше само до около 40% процента от всичкия материал. Прекрасно начало (не визирам предългото интро) със "Sehnsucht"! И още от първи поглед върху списъка с песни се разбира, че става дума за концептуален албум, основан на конкретни човешки състояния на духа. Линията, с която както вече споменах, започва албумът, трябваше да трасира и разгърне в максимален мащаб творческата сила на тази банда. Да, наистина, очаквах го. Предните им албуми предвещаваха подобен положителен сценарий и сега ми е леко тъпо да си признавам погрешните очаквания. Ето, например, нищо нямаше да загуби музиката, ако не бяха вмъквани на толкова места тези еднакво звучащи келтски, шотландски или каквито и да са там гайди. Изглежда в търсене на оригиналността момчетата са се предоверили или на вътрешния си глас, или на доста добре изглеждащата гайдарка Джесика... но те си знаят. За някой би представлявало и интерес, че част от тази банда е и човек, носещ името Владимир Николов, което пък трайно ми навява мисълта, че трябва да е с Български произход (чичо Гогл вероятно знае). В тази връзка мога да добавя единствено и само едно голямо "Браво" - похвала, която не е само израз на националната принадлежност, а количствено измерение на нищожното участие с щампа BG към световната музикална сцена.
        Но да се върнем още малко на това, което ни предоставя този албум. Китарните партии и рифове преливат от клиширани в страшно ориганални и цялата тази смесица за съжаление придава усещането за онази незрялост, която можем да чуем в разни демота на групи, далеч, далеч назад в йерархията на индустрията. И въпреки всичко, понтенциалът, за който става дума, отново е тук и отново навява идеи от рода "следващия път ще ви размажем на макс". За хората, чуващи името Slartibartfass за пръв път, съветът ми е: чуйте предните им три албума, заредете се с душевност, еквивалентна на изразния им елемент и ако позитивизмът от тях се почетвърти със "Schwarz Verhüllt", значи всичко, което сте прочели до тук, е точно така - нищо ново под слънцето. Всъщност, не знам какво би станало, ако някой започне в обратен ред, ако има такъв (защото за мен вече е късно) - нека сподели менение. Като финал, албумът е ъндърграунд и няма претенции да е комерсиален, затова и личната ми оценка ще е по-висока с цел да насоча вниманието ви към нещо стойностно, пък било то и от тъмните дебри на неизвестното.

+ + + + Плюсове.......:
Албум, направен с хъс и огромно желание!
Интересен, отличителен дрезгав глас.
Наличието на българска следа.

- - - - Минуси........:
Вмъкнати гайди на места където... абе, не им е много мястото.
Моменти, в които леко ще ви доскучае.
Отново потенциалът е по-голям от предлаганата продукция..

Подходящо за фенове на:
Metsatöll, Folkearth, Falkenbach, Einherjer, Thrudvangar и др.
Автор: Nightice
-=7/10=-

0 Response for the "Slartibartfass - 2011 - Schwarz Verhüllt"