TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

ИНТЕРВЮ: Richard Sjunnesson от The Unguided

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, ноември 28, 2011 5 коментара

    
    С огромно задоволство се свързахме с Ричард, за да си поговорим с него надълго и нашироко за The Unguided, за дебютния албум на групата "Hell Frost" (прочети ревю ТУК), за раздялата му със Sonic Syndicate, бизнесът в музиката, музиката като цяло и... за малко Wolrd of Warcraft. Получи се един приятен и забавен разговор, с който изяснихме по-интересните неща около The Unguided.

    Прочети цялото интервю, като цъкнеш "Read More" долу вляво.
 
    
    Здрасти, Ричард! Първо на първо, поздравления за впечатляващия дебют с The Unguided! Кажи ни, доволен ли си от крайния резултат? Какъв беше процесът на създаване на “Hell Frost”?

    Повече от доволен съм! Това е най-добрата продукция, която някога сме издавали! Предполагам, че това се дължи на това, че всичко стана по един много естествен, органичен начин. Нямахме предварителни планове или предначертани посоки – просто направихме това, което искахме и го направихме със сърце и душа. Така се получи “Hell Frost”.

    Кой написа музиката за албума?

    Може да се каже, че Роджър (с който са близнаци, бел. ред) изкомпозира основите на песните, а после Роланд ги украси. Аз написах всички текстове и вокални аранжименти, а Роланд работеше над мелодичните вокали. Така че всички взехме участие в процеса. Също така Понтус Хьелм (Dead By April) помогна на Роджър за електрониките. А Йонас Кьелгрен (Scar Symmetry, Raubtier) продуцира албума и изсвири бас-партиите.

    Как се реши да напуснеш Sonic Syndicate и да създадеш The Unguided заедно с Роланд и Роджър?

    Не беше трудно. Sonic Syndicate беше оплетен с твърде много външни влияния, които пречеха на мен и брат ми да правим това, което искаме като творци. Също така имаше доста различия вътре в бандата. Накрая осъзнах, че е по-лесно просто да тръгнем по различни пътища, вместо постоянно да се караме за глупости. Sonic Syndicate беше оставен „в ъгъла” преди доста време. Аз и Роджър заговорихме за The Unguided още през 2008-ма, смятай. Когато напуснах групата през 2010-та, се обадих на Роланд, за да обсъдим някои въпроси относно договорите ни, тъй като той беше минал през същия процес наскоро. Като на шега започнахме да говорим за нов общ проект и ето, че шегата се превърна в The Unguided, хехе!

   А каква беше причината да напуснеш? Само проблеми вътре в бандата или нещо около лейбъла?

    Просто ми писна да страня от това, което наистина искам да правя като музикант и да го заменям за разни комерсиални шитни, към които не изпитвам никаква емоция. Проблемите вътре в бандата също оказаха влияние, имаше напрежение и не ми се живееше в такава среда. Всъщност, повече подробности може да прочете всеки на блога ми ТУК

    Много хора, включително нашият екип и нашите читатели заявиха, че “Hell Frost” е най-доброто нещо, което някога сте издавали. Какво ви вдъхнови? Просто звучите... еволюирали!

    Съгласен съм, хаха! Всички сме много горди и вярваме, че това наистина е най-добрия ни продукт. Поузрели сме, осъзнаваме го сами и усещаме как това се е отразило на музиката ни. Така се получава, когато просто оставиш музикантите да свирят със сърцето си, а не включваш музикалния пазар в уравнението.

    Коя песен би описала най-добре “Hell Frost”?

    Труден въпрос! Може би “Inherit the Earth”, неслучайно е откриваща. Много динамична, зарибяваща и тежка. Просто един коктейл от страхотност, хаха!

    Извън бандата, кой ви помогна най-много с албума?

    Продуцентът Йонас Кьелгрен, със сигурност! Той продуцира и записа всичко с нас, миксира го, мастерира го и дори записа бас-партиите.

    Така, да излезем малко от темата за албума. Какво мислиш за днешната метъл сцена? И кое предпочиташ – модерните неща или класиките?

    Гледам да следя новите албуми, особено от бандите, които харесвам по принцип. Напоследък въртя до скъсване албума на Amaranthe, но просто ми се налага – на турне съм с тях и в общи линии не слушам нищо друго, хехе! Но не ми и трябва – албумът е адски здрав (така е, бел. ред.)! Иначе, много обичам и класики като Blind Guardian, Iced Earth, Running Wild и т.н.

    Мислиш ли, че метълът е отново в стагнация? Много музиканти го казват напоследък...

    Възможно е. Но честно, не ми пука. Ние не се опитваме да откриваме топлата вода с The Unguided. Просто правим това, което чувстваме със сърцата си. Други също са го правили милиони пъти преди нас, но на нас не ни пука особено. Не се имаме за пионери, но се стремим да бъдем верни на себе си, а точно това е нещото, което много музиканти забравят на днешно време. Работят над някакви странни експерименти, които нямат нищо общо с музиката, в която са се доказали, не влагат душата си и накрая това много си личи.

    Добре, а как да се открои една банда при наличието на толкова много други, свирещи в този стил?

    Ако ме беше питал това преди няколко години, щях да ти отговоря много дълго и конкретно, но както казах, в момента не целим нищо такова с The Unguided, затова ще се въздържа. Правим музика, забавляваме се, влагаме си сърцата и не ни дреме за бизнес страната на нещата. Защото музиката е жив организъм. Когато бизнесът я контролира, нещата просто не се получават.

    Разбирам. Разкажи ми сега нещо повече за обложката. Аз ли играя прекалено много World of Warcraft или пичът от артуърка адски мяза на нещо средно между Илидан и Артас?

    Хаха, играеш много WoW! Всъщност, концепцията е моя идея, визуализирана от китайския художник Куанг Хонг. Но ние в групата сме хардкор-геймъри от малки, така че предполагам и това ни е оказало някакво влияние.

    Подозирам, че и ти играеш WoW! А на моя сървър дори обсъждаха вашия албум!

    FOR THE HORDE, motherfuckers! Хаха, хвана ме! Имам Level 85 Rogue в Outland (EU). Даже с бандата си имам гилдия “Army of the Unguided”. Така и феновете могат да си изкарват времето с нас всеки ден.

    Добре, да те питам друго – шведите да не би да се раждат с китара в ръце? Имате една от най-добрите (ако не и най-добрата) метъл сцени в света, трябва да има някакво логично обяснение за това, хаха!

    Има нещо във водата, определено! Не бе, просто имаме много силна музикална общност в Швеция и всеки млад човек може лесно да си намери място за репетиции и финансиране от различни асоциации. А това много мотивира младите местни музиканти.

    Звучи добре. А замисляли ли сте се някога да направите песен на шведски? 
    Да. И в блога ми ме питаха това наскоро. Направихме нещо такова още с Fallen Angels, където имахме един бридж на шведски. Може да направим нещо подобно с The Unguided в близкото бъдеще, защо не.

    Някакви други проекти, върху които работите? Аз със сигуност те чух наскоро като гост-вокалист някъде...


    О, да. В момента, както казах, съм на турне с Amaranthe и замествам техния екстремен вокалист Анди. Включих се и в една дет метъл банда, наречена Faithful Darkness, но нещата не потръгнаха много добре. А откакто напуснах Sonic Syndicate съм бил гост-вокал в поне 10 банди!

    Някакви планове за турне...?


    Нищо засега. Не мисля, че ще сме тур-банда като цяло. Може би ще свирим по някои фестивали и отделни гигове. Но пък ще компенсираме с нова музика по-често, хехе!

    А с коя банда би отишъл на турне? И кои от бандите, с които си пътувал са най-готини като хора?

    Определено с Blind Guardian! Те са моите вечни герои. Предполагам, че техните фенове няма да ни се зарадват особено де, хаха! А най-доброто турне, на което някога съм бил, беше това с Nightwish в САЩ. Те са чудесни, страхотни, чистосърдечни, изключително добри хора! Никога не съм виждал нещо подобно, особено при банда на тяхното ниво.

    Правим интервюто онлайн, затова ми се ще да те попитам - какво ти е мнението за торентите и нелегалните сайтове за сваляне на музика? Как влияят те на музиката в днешно време?

    Всичко това си има си и добрите, и лошите страни. Вероятно Sonic Syndicate нямаше да са доникъде, ако не съществуваха торентите. Но от друга страна, начинът на мислене на потребителите трябва да е различен. Сваляш нещо, слушаш го и ако продължиш да го слушаш – би трябвало да отделиш пари и да си го купиш, подкрепяйки творците. Не е нужно да купуваш всички тъпотии. Така де, ако си в плод-зеленчука, можеш да вдигнеш един домат, да го огледаш, подушиш и да решиш дали ти харесва. Не би трябвало да е по-различно в музикалния свят. Просто много потребители забравят да си платят „домата” накрая, дори и да го харесват, хехе...

    Тогава как да накараме потребителя да си купува домата?

    Ние си решихме проблема с лимитирани фенски пакети. Не можеш да си свалиш и облечеш тениска от интернет, нали? Пък и това носи нещо специално за истинските фенове. А нашите фенове сякаш имат по-различен начин на мислене от тези на други банди. Може би е така, защото знаят, че каквото и да си купят от нас, то директно ще бъде инвестирано обратно в бандата. И това за тях е от значение.

    Има ли още нещо, което би искал да споделиш с нашите читатели?

    Амиии, всеки въпрос, който някога е задаван за бандата може да бъде намерен ТУК, така че... влезте! Ако някой иска да попита нещо, каквото и да е – нека заповяда и ще получи отговор!

    Е, това беше от нас. Надявам се да се видим някой ден на българска земя и... ако идвате, довете и Raubtier с вас, хаха!

    Беше забавно! И определено ще доведем Raubtier!!!

    Благодаря ти искрено за изчерпателните и готини отговори! Всичко най-добро и поздрави Роланд и Роджър от България!

    И аз ти благодаря, ще предам поздравите! Всичко най!



5 Response for the "ИНТЕРВЮ: Richard Sjunnesson от The Unguided"

  1. Анонимен says:

    Много интересно интервю. Лично аз не следя толкова отблизо подобна информация, но останах приятно изненадан от отговорите на Ричард. Само ми се искаше както са я подкарали ръка за ръка The Unguided и Amaranthe, така да минат и през родните ни земи. Няма да им се разсърдя никак!! :))))
    П.С. (For the alliance ;) )

  2. Max_Might says:

    Много интересни интервюта поствате. Браво. Продължавайте в същия дух :)

  3. Анонимен says:

    Искам да дойдат в България :( ... Иначе,страхотно интервю,браво! :)

  4. Анонимен says:

    ако тези момци дойдат с Raubtier в България ще стане баси касапницата X_x

  5. didodin says:

    Впечатляващо интервю ! Благодарности за това ! Адски много съжалявам за Sonic Syndicate , мога да кажа че все още съм един от големите им фенове, но с нетърпение очаквам новите The Unguided след като вече слушах някой от новите им парчета. Жестоки са и с удоволствие ще си купя албума им . Успех момчета !!!