TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

ИНТЕРВЮ: Fear of Domination

Posted by Today's Metal Crew On сряда, ноември 09, 2011 1 коментара

Дойде време пак да направим интервю с готина и сравнително неизвестна по нашите земи банда. Този път това са Fear of Domination! Те са млада финландска Industrial Metal банда и въпреки крехката си възраст (на по 20-ина години са повечето), са на път да издадат втория си студиен албум "Create.Control.Exterminate" (прочети ревю ТУК). Поговорихме си непринудено и се получи нещо по-приличащо на любопитен разговор, отколкото на интервю, но и двете страни останаха доволни. Ако ви се чете първото и единствено досега интервю с групата на български - хвърлете му един поглед. А албумът... скоро ще го чуете сами! Искрено ви препоръчваме да му дадете едно ухо!
Прочети цялото интервю, като цъкнеш "Read More" долу вляво.

Здравейте! Саку, представи Fear of Domination на нашите читатели.
Здрасти! Ние сме Fear of Domination, както предполагам знаеш, хаха! Шестима сме! Саку (вокали), Йоханес (лийд китари), Ян-Ерик (китари), Лаури (бас-тард), Веса (барабани) и красивата Нина (клавишни).

Как, кога и на кого му дойде идеята за създаването на Fear of Domination? И кой реши да я нарече така?  
           На Лаури пръв му хрумна идеята за името. Доста изпърдяла идея, хаха! Иначе, бандата бе сформирана през лятото на 2006-та в една адски шибано-гореща сауна от Саку, Ян-Ерик и бившият ни барабанист Яко.

Как бихте определили стила на бандата? Какво ви повлия и вдъхнови, за да започнете да правите точно такава музика?
Медиите ни определят като Industrial Death Metal, но честно казано ние не обръщаме такова внимание на жанровите спецификации. Индъстриъл-елементи, убийствени рифове и здрав ритъм - това е, към което винаги сме се стремили. Повлияни сме от прекалено много банди, затова ще ми е трудно да ти кажа конкретни имена.

Всички членове на бандата са доста млади (като най-старият от вас е на 23). Какво правите, за да оцелявате? Може ли млада метъл банда във Финландия да живее само с правене на музика?
Ами, някои учим, някои работим... Много е трудно да живееш от музика дори тук, във Финландия. Дори на доказани професионални музиканти им се налага да работят нещо странично. А ние оцеляваме най-вече като избягваме да взимаме големи заеми и да не пришпорваме нещата излишно.

Наистина добър начин за оцеляване, хехе! Кажете ми тогава, какво мислите за метъл сцената в наши дни? Слушате ли нови албуми или залагате на класики?
Метъл сцената много се промени в последните години. Може да сме млади, но добре забелязваме промените, които се случват покрай нас. Това обаче не ни убива ентусиазма и продължаваме постоянно да си купуваме дискове и нови албуми.

Кои бяха последните албуми, които си купихте? 
Саку: In Flames - Sounds of a Playground Fading; Ян Ерик: Mokoma - Varjopuoli; Нина: Lady Gaga - Born This Way; Йоханес: 2 Times Terror - Equals One Sudden Death (жесток избор!); Лаури: Pendulum - Immersion; Веса: Devin Townsend - Deconstruction & Ghost.

Така, да минем сега и към вашия нов албум. Как усещате "Control.Create.Exterminate" (23.11.11)? Доволни ли сте от крайния резултат? Какво се промени за времето от "Call of Schizophrenia" насам, чувствате ли се по-"узрели" като музиканти?
О, да, бандата порасна осезаемо! И като индивидуални личности, и като група. Сега звучим много по-добре, много по-мощно, силно и завършено. Във всеки аспект! Използвахме повече мисъл, повече време и повече бира, правейки "C.C.E" и затова сме много доволни от резултата.

Какъв беше процесът? Колко време ви отне всичко? Кой от вас пише музиката?
Обикновено Йоханес измисля основите на някоя песен и после цялата банда се включва, за да я довършим. А процесът беше изпълнен с ужасно много трудности и ни отне повече от година, за да завършим албума. Дълга история.

Кои песни от албума ви се превърнаха във фаворити?
О, тук всеки ще ти каже нещо различно. Един харесва мощта на "Tool of God", друг мелодиите и масивния саунд на "Control Within", трети - разрушителната сила на "Modify" и т.н. и т.н.

Аз пък, честно казано, бях изненадан от "We'll Fall Apart". Как се решихте да направите бавна песен?
Йоханес имаше идея за това, а и ние искахме да направим нещо различно. Освен това решихме да използваме и гласа на Нина като водещ елемент. Песента премина през доста промени, преди да я чуете в сегашния й вид.

Като стана въпрос за Нина... как се държи тя като единствено момиче в бандата? И справя ли се с нелеката задача да е кийбордист и бек-вокал едновременно?
Хаха, не й е леко! Но се справя идеално и с музиката, и с нас. Ден след ден, бутилка след бутилка... Добре поема мъжкия хумор без да подивява, така че и тя си е лудичка като останалите. Тя ни е гордост! И всъщност, макар да е най-млада, тя е най-зрелият член на групата.

А какво правите преди и след шоу на живо? Някакви ритуали или може би момичета в бекстейджа? Или Нина ви забранява? :D
Гледаме да останем насаме със себе си преди шоу. Окуражаваме се един друг и после правим здраво шоу! Окуражаваме се и с по някоя и друга текила де, хехе! А след шоу, намираме по няколко минути да се отърсим от адреналина и после почва купонът... ;-)

        Тук обичаме да задаваме и един друг въпрос - какви са ви плановете за 21.12.2012? Сещате се, някои хора мислят, че светът ще свърши на тая дата... някакви планове дотогова? Или може би странични проекти?
Можеш да си сигурен, че ако светът наистина свърши на този ден, ние ще го направим така, че последните мисли на всички да са насочени към Fear of Domination, хаха! Иначе, имаме много нови идеи за FOD, но засега няма да ги разкриваме. Да речем просто, че със сигурност ще има новини около нас! 

        Нещо, което бихте искали да кажете на нашите читатели, пък ние не сме ви попитали?
Насладете се на музиката ни и ако можете, елате на някое наше шоу! Направете си живота готин и винаги намирайте време за купон!

        Благодаря ви, че ни отделихте от времето си! Ние от Today's Metal ще се постараем да представим музиката ви на българските фенове! Всичко най-добро!
            Благодарм и ние! Ще си говорим пак скоро!
 

Categories: , , , ,

1 Response for the "ИНТЕРВЮ: Fear of Domination"

  1. Анонимен says:

    Няколко досадни правописни грешки и клиширани въпроси, но добро интервю, въпреки това. :)