TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Sabaton - 2012 - Carolus Rex

Posted by Today's Metal Crew On неделя, май 27, 2012 6 коментара

Стил......: Power/Heavy Metal
Държава...: Швеция
Лейбъл....: Nuclear Blast
Отнема....: ~45(+11) минути 


Не знам защо стана така, че четирима от членовете на Sabaton си биха камшиците. Скандали, проблеми с лейбъла, вътрешни несъгласия - не знам, имам само подозрения. Встрани от това, групата все по-често бе обвинявана, че тъпче на едно място, при това не без основание. "Coat of Arms", например, макар и добър сам по себе си, не предлагаше нищо ново и някак не стигаше величествеността на "The Art of War" и "Attero Dominatus". Затова беше нужно нещо извънредно силно. Или както казват на запад - make it or break it. Е, Sabaton хем make-наха, хем донякъде break-наха.

С "Carolus Rex" групата надминава себе си - като за последно! Скептичното ми настроение за концепцията, въртяща се около шведския крал Карл XII се изпари бързо, макар дълго да се съмнявах, че слабичкия и блед крал няма да издържи на тесните си рамене цял албум, посветен на него. Sabaton обаче са се справили, покривайки историята му - от възкачването му на престола на 15 години, през епичната победа на 8-хиляднята му шведска армия над 40-хилядната руска войска, през грандиозното му поражение в битката при Полтава, та чак до смъртта му през 1718 г. при крепостта Фредрикшелд. Кратка справка в Google пък може да ви обясни защо в някои региони на България все още има хора, носещи името Карл или фамилията Карлов.

Днес, точно както крал Карл преди 300 години, Sabaton пишат история. Групата е дала абсолютно всичко от себе си, за да направи не просто добър, а най-добрия си албум досега. Трудно е за вярване, че в тези 45 минути не се намери дори една празна минутка, за която да се хване човек и да каже "Това не им се е получило", но е факт. Където и да се заслушаме, слаби звена просто няма - "Gott Mint Uns" е извънредно епична и включва гост-вокали от продуцента на албума - Петер Тегтгрен. Последният явно има и пръст в това "Poltava" да има този осезаем Pain-ски привкус. Нататък, заглавната "Carolus Rex" бавно смазва всичко по пътя си със силата на обсадна машина, "The Carolean's Prayer" е сигурен нов live хит, "1648" и "The Lion From the North" са истински вратотрошачи, "Ruina Imperii" мачка с бавни, свръхтежки и насечени рифове, а "Killing Ground" с галоп и великолепно соло изкарва "Carolus Rex" пред всички останали пауър/хеви албуми, излезли тази година. Ако към цялото удоволствие прибавим и уникалните кавъри на "Twilight of the Thunder God" на Amon Amarth (с гост-грухтене от Петер Тегтгрен), "In the Army Now" на Bolland & Bolland и "Feuer Frei!" на Rammstein, то оценката ми за този албум би могла да скочи дори извън определените рамки.

Наистина, като за последно са се раздали момчетата, вдигайки летвата ужасно високо за новите членове на бандата. Подобна висота трудно се постига и още по-трудно се прескача, затова можем само да стискаме палци на новите попълнения да ни изненадат поне толкова приятно, колкото ни изненадват днес старите. Това е то. Епични творения като "Carolus Rex" трябва да остават вовеки в славната история на метъла и да служат на пример за всички "тру метъл" банди, които с 3 рифа си изкарват целите кариери. Нека слушат и се учат.


+ + + + +
Sabaton са направили най-величествения си албум досега - като за последно.
Великолепна китарна и клавишна работа и никакви пробойни в другите звена.
Епичен, могъщ, разнообразен, динамичен, силен, безкомпромисен албум, без слаби моменти.

Жестоки кавъри в mailorder изданието!

- - - - -
Може би някои интродукции са излишно дълги и нагнетяващи, което малко омръзва.

Подходящо за фенове на:
Powerwolf, Hammerfall, Manowar, Raubtier, Van Canto и др.
 Автор: Testset
-=10/10=-

Categories: , , , , , , ,

6 Response for the "Sabaton - 2012 - Carolus Rex"

  1. Анонимен says:

    Тука вече сме на едно мнение.
    Няма спор , албума е велик!

  2. Анонимен says:

    Оказа се страхотен албум, а наистина концепцията не предполагаше. Отлично ревю. :)

  3. Анонимен says:

    Албума се отнася за целия така наречене "Златен век" на Швеция, а не само за Карл ХІІ.
    The Lion From The North и Gott Mit Uns са за Гутсав ІІ Адолф (1611 – 1632) или по-познат по това време като "Лъвът на Севера", при който де факто започва Златния век. Gott Mit Uns е за битката при Брайтенфелд. A Lifetime Of War е песен за Тридесетгодишната война, 1648 разказва за шведската обсада на Прага. Едва Carolus Rex вече разказва за Карл ХІІ (1697 – 1718) и оставащите песни са за неговите подвизи. Killing Ground е за победата на руско-саксонската армия при Фраущадт.

  4. Анонимен says:

    Определено слаб албум, от последните няколко техни все едно и също, изобщо не съм впечатлен, като изсмукан от пръстите ми се струва малко...

  5. Анонимен says:

    10 от 10!!! Биг фейспалм! Май прешъс год! Някой е преял с шведски весели гъбки. Слаба група, безумно тъпи и прости мелодийки. Просто не схващам как е възможно някой възрастен да ги приеме на сериозно. Пълна дупка. Нито риф, нито мелодия. ПРехвалени ябълки.

  6. Анонимен says:

    На мен пък този им албум определено ми звучи по-добре от предишните.Колкото до последния коментар над моя-да,вярно е,че тематиката в песните на Сабатон е досадно еднообразна,но същото важи в пълна степен и за Меноуор например.И за разлика от тях,Сабатон поне не въртят един и същи риф 10 години.