TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Sonata Arctica - 2012 - Stones Grow Her Name

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, май 21, 2012 3 коментара

Стил......: Power Metal
Държава...: Финландия
Лейбъл....: Nuclear Blast
Отнема....: ~53 минути 



Както и очаквах, новият албум на Sonata Arctica предизвика смесени и напълно объркващи реакции у феновете. Аз лично се стараех да не си градя никакви очаквания за него и да не се вслушвам в думите и мненията на колегите (местни и чуждестранни), които варираха от "осанна" до "разпни го". Затова след няколко разходки до офиса и обратно, по време на които звучеше "Stones Grow Her Name", стигнах до заключението, че Sonata Arctica вече не знaят как да угодят на всички и стрелят напосоки.

Да почнем остро. "Only the Broken Hearts" е идеалната откриваща песен за албума и за групата. Въвежда ни в атмосферата и включва в себе си всичко, което бихме могли да очакваме от Sonata Arctica. Веднага след нея обаче идва първото сътресение, наречено "Shitload of Money". Sonata и глем рок? Сериозно? От подобни експерименти ме беше страх. Вярно, добър глем рок е песента, но... е глем рок. Друг ненужен експеримент чуваме в началото на "One With the Mountain", където се почва с далечен ирландски фолклор, изведнъж се чуват оглушителни барабани и чак след 2 минути чудене какво става, почва песента. Можем да минем и без това интро. Със същия успех можем да минем и без баладката "Don't Be Mean", но хайде, трябва има и трак, на който да се запалят запалките. "The Day" пък, от своя страна, изненадва с леко Falconer-ско звучене.

Сред добрите експерименти в албума бих поставил и силно въздействащия сингъл "I Have a Right". Песента си навлече гнева на мнозина заради не-метълския си текст, но темата е сериозна и актуална, кийбордите стоят в основата на всичко, а тежкият основен риф и качествената продукция се надушват от километри. "Cinderblox" е друго експериментално бижу, намерило място в "Stones Grow Her Name". Песента е смесица между висококачествен европейски пауър метъл и... кънтри. Песента е страшно енергична, а южняшкият акцент в припева просто ми напълни душата. Епичната хард рок балада "Alone In Heaven" и тежката "Somewhere Close To You" пък са друг крайно успешни експерименти, от които направо ще настръхнете.

Можем да кажем много неща за този албум, но не и че е типичен за групата (с изключение на 3-4 трака като "Losing My Insanity" и двете нови части на "Wildfire"). Бих отишъл и по-далеч като кажа, че албумът е направо експериментален. За щастие, повечето от експериментите в него са се получили учудващо добре. И докато много банди в стила напоследък минават тънко, шлякайки хард рок на поразия, Sonata Arctica са се постарали да покажат, че уменията им далеч не се изчерпват само с два стила и че уважават феновете си прекалено много, за да им поднесат поредния хард/хеви албум. Със "Stones Grow Her Name" Sonata Arctica за пореден път се открояват с класа и дават ясно да се разбере, че има причина да са на върха на пауър метъл сцената толкова много години. Така че, доверете ми се - слушането на този албум няма изобщо да ви навреди.


+ + + + +
Албум, пълен с крайно интересни експерименти и идеи.
Налице са класа, изобретателност и чиста проба музикален гений.
Перфектен звук и продукция.

- - - - -
Сори, не мога да възприема "Shitload of Money" като песен на Soanta Arctica.
"The Day" е с текст, подхoдящ за някоя нова Дисни-дрaма.

Подходящо за фенове на:
Helloween, Stratovarius, Avantasia, Hammerfall, Nightwish и др.
 Автор: BGMario
-=8/10=-

Categories: , , , , , , , , , ,

3 Response for the "Sonata Arctica - 2012 - Stones Grow Her Name"

  1. Анонимен says:

    Явно тази година финландците са решили да го ударят на разнообразие - първо Nightwish просвириха джаз и фолк, достоен за Lord of the Dance, после Amberian Dawn започнаха да се изживяват като Stratovarius (и не става дума само за участието на Котипелто), сега Sonata изкараха кънтри (при това звучащо доста веселяшки)... Важното е да се експериментира, което е добре стига да не вкарат рап. Общо взето интересно се очертава

  2. Анонимен says:

    Суперски албууууууммм!!!!!

  3. Анонимен says:

    Samo da otochnq,4e i v predishniq albym (Dark Passion Play) Nightwish bqxa izpolzvali folk elementi-The Islander,The last of the Wilds.A inache Stones grow her name strashno mnogo mi xaresva osobeno dvete chasti na Wildfire,Alone in Heaven i I have a right.Radvam se,che Sonata Artica sa experimentirali i se nadqvam skoro da doidat v Sofia