TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Viikate - 2012 - Petäjäveräjät

Posted by Today's Metal Crew On неделя, май 06, 2012 3 коментара

Стил......: Melodic Folk Rock/Metal
Държава...: Финландия
Лейбъл....: Spinefarm Records
Отнема....: ~44 минути 


Не всеки ден можете да попаднете на група като Viikate. И не е лесно да кажем с точно какво свирят те. Някои ги наричат просто "Suomi Metal", но в името на точността, ние ще го определим като мелодичен фолк рок/метъл на фински. Новият им албум "Petäjäveräjät", обект на това ревю, не прави изключение и не се различава коренно от предишните албуми на бандата, освен с това, че е осезаемо по-идеен от последните си два предшественика.

В "Petäjäveräjät" Viikate почти напълно са изключили дисторшъна, или ако не напълно, то поне са го оставили на доста по-заден план. Напред са извадени други два типа китари - чистата (delay-ната, снабдена с ехо-ефект и леко клоняща към блус) и акустичната. Тези, които за пръв път чуват Viikate, може би ще се изненадат от това сравнително нестандартно за метъла решение, но точно в това е чара на групата. Меланхоличните и плътни вокали на Арво и още по-меланхоличните мелодии ще ви накарат да си хъммм-кате всяка от песните в албума и дори да си тананикате заедно с китарите, поради липса на познания по фински. А aко не вярвате на готовия да преяде с агнешко автор, чуйте заглавната "Petäjäveräjä", рокаджийският сингъл "Sysiässä" или супер енергичната "Kaitselmus" (и няма как да не си запеете "немильо котиии" в припева) или тежката "Itkijänainen".

Нека завършим с това, че "Petäjäveräjät" е изпълнен с един вид мрачна, черно-бяла романтика и меланхолия, без обаче да се стига до каквито и да е лигавщини или сълзливи глупости. Албумът далеч не е най-типичното нещо за метъла, но това са Viikate и това е техният подход. Музиката тук едновременно носи и изисква различни настроения, което я прави не напълно подходяща за всекидневна употреба. Към края на албума пък може да проимате чувството, че някои от траковете си приличат един с друг и вероятно ще сте прави. Но все пак имайте едно наум, че Viikate не вървят по утъпкани жанрови пътеки, а през непознати и сурови местности.


+ + + + +
Открояващо се, разпознаваемо, собствено звучене.
Меланхолия, черно-бяла романтика и мрак, но без лигавщини.
Забиващи се в главата мелодии, които да си хъммм-кате с дни.

- - - - -
По някое време може да се зачудите "Тоя трак не го ли чух вече".
На две-три места инерцията се губи доста рязко.

Подходящо за фенове на:
Kotiteollisuus, Timo Rautiainen, Mokoma, Maj Karma, Verjnuarmu и др.
 Автор: Testset
-=7.5/10=-

Categories: , , , , , , ,

3 Response for the "Viikate - 2012 - Petäjäveräjät"

  1. Анонимен says:

    Как се чете името на тая банда изобщо О.о

  2. Анонимен says:

    името на албума всъщност .. :)

  3. Petäjäveräjät = Петайавераят (ударението е на второто Е).