TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Apocalyptica - Shadowmaker

Posted by Today's Metal Crew On петък, април 03, 2015 0 коментара

Стилът: Alternative/Cello Metal
От/Год: Финландия, 2015
Лейбъл: Harmageddon/OMN
Отнема: ~65 минути 


Бръкнете в интернеда и ще видите около сто полярни мнения на тема "трябва ли Apocalyptica да ползват вокалисти или не" - и все добре обсоновани от фенове. Затова днес на мен, като безпристрастен, се падна честта да пиша за този нов албум на Apocalyptica. Защото аз ги харесвах и когато правеха само инструментали, и когато започнаха да използват вокалисти. Не съм бесен фен, не съм хейтър и не съм прекалено навътре с детайлите около Apocalyptica. Така че май-май да би трябвало да съм обективен, поне доколкото този субективен жанр (ревюто) позволява.

Стига офлянквания - да говорим за "Shadowmaker". Не се сещам досега Apocalyptica да са ползвали услугите на един вокалист за цял албум, но това е факт в "Shadowmaker", където Франки Перез (Scars On Broadway) пее в повечето парчета. Още през декември го чухме в сингъла "Cold Blood", който може да ви даде ясни очаквания за това, което като цяло се случва из албума. Той, от своя страна, на места прилича на нещо средно между Alter Bridge и A7X, само че с виолончела - и поне аз не виждам нищо лошо в това, макар да съм малко изненадан от това алтернативно звучене. Каквото и да си говорим обаче, песни като хитовата "Cold Blood", "Shadowmaker", насечените и разкуфяващи "Come Back Down" и "House of Chains", или баладата "Hole In My Soul", са толкова добри и толкова по-интересни от почти всичко, случващо се на съвременната алтернативна сцена, че направо ще е грехота да се мрънка върху тях с "ама защо с вокал", "защо точно с този вокал" и т.н.

Любителите на инструменталите също би трябвало да останат доволни, или поне да си отделят от основния плейлист "Reign of Fear", превъзходната "Riot Lights" и 8-минутната "Till Death Do Us Part". Тези тракове вече са си класическа Apocalyptica, ако не броим леките електронни заигравки в "Riot Lights, които обаче много помагат на композицията да блесне дори повече. Албумът завършва с почти 10-минутната "Dead Man's Eyes", която обаче реално свършва малко след петата минута, а след това има само някакви скучни ембиънт звуци.

Мога само да си представям разнообразните фенски реакции за "Shadowmaker" и неговото силно алтърнатив звучене. Но ако се замисли човек, кой друг прави качествен и хитово звучащ алтърнатив метъл с виолончела? Този факт сам по себе си ми  е достатъчен, за да дам на албума добра оценка. А като добавим факта, че музиката в него чисто и просто е много добра (с изключение на някои ненужни удължавания и няколко по-скучни тракове като "Slow Burn" и "Hole In My Soul"), не виждам причина да се заяждам с финландците. Е, може би вокалите на Франки докарват прекалено Sevenfold-ско звучене тук-там, но пък си пасват неочаквано добре с музиката в албума. Така че минималното, което може да се каже за "Shadowmaker" е, че е интересен - оттам нататък много зависи как точно си предпочитате Apocalyptica-та.
 
+ + + + +
Една интересна, различна, алтернативна Apocalyptica.
Цял албум с един вокалист - мисля, че Франки Перез оправдава гласуваното му доверие.
Кристално чист, почти аудиофилски звук, с отчетливи и прекрасно озвучени барабани.
Около час добре обмислен и още по-добре изсвирен материал. 

- - - - -
Някои песни са малко по-дълги, отколкото им е нужно (особено закриващият трак).
От време на време започва да звучи много Sevenfold-ски.
Надали всички фенове ще са окрилени от факта, че повечето песни са с вокали.
На места рязко доскучава.
 
IF YOU LIKE
Haggard, Avenged Sevenfold, Alter Bridge, Scars On Broadway, Serj Tankian и др.

Автор: Stahley
[8/10]

0 Response for the "Apocalyptica - Shadowmaker"