TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Kamelot - Haven

Posted by Today's Metal Crew On петък, април 17, 2015 0 коментара

Стилът: Progressive/Power Metal
От/Год: САЩ, 2015
Лейбъл: Napalm Records
Отнема: ~54 минути


Красивите албуми заслужават красиви ревюта. Това е моята задача днес - да облека във възможно най-красиви думи може би най-красивия албум на Kamelot - тринадесет лирически поеми във възхвала на великолепността, тринадесет оди за разкоша и професионализма. В този албум освен сенките и виделината, среща си дават старото и новото, а някои вече познати пътеки водят до съвсем нови усещания и приключения. Залегналите като характерни за Kamelot особености, отличаващи ги от останалите имена на тази сцена, са характерностите, направили ги "моята" банда.

Няма как да не си говорим за познати пътеки, когато още откриващата "Fallen Star" довява спомен за инструментал от предишния албум. Мотивите в текста на "Under Grey Skies" също вече сме ги чували в "Poetry For the Poisoned", а молитвата в "Citizen Zero" напомня за началните "Blucher" от "Ghost Opera". Модерното пък се чува отчетливо в "Insomnia" и "Beautiful Apocalypse" - мрачно хармонични и майсторски изпълнени песни, които завладяват почти толкова бързо, колкото Кейси бие двойните каси в изненадващо екстремната Revolution. Нещо по-специално се случва в "Under Grey Skies", но не просто заради голите им имена, а заради изящността, с която те допринасят към и без това ефирната мелодия.

Успешната серия продължава с "End of Innocence" - пищен реквием за детството и наивитета, и експлозивната "Liar, Liar (Wasteland Monarchy)" (фаворит на редактора, който държи да го подчертае! - бел.ред), която въплъщава свежите идеи на Kamelot и "Here’s to the Fall", където Томи демонстрира чудовищния си гласов регистър. Нека не забравяме и "Veil of Elysium", защото ако "Haven" можеше се ограничи до една песен, това определено би била тя, макар и да не е най-добрата в него. Двата инструментала пък, "Ecclesia" и "Haven", дават време на феновете да си поемат въздух от рев (или от радост, зависи от човека).

"Haven" е мелодична творба с развит докрай потенциал и показващ на слушателите светлината в мрачните дебри на човешката мисъл. Празник на тържествуващото добро, отбелязано в песните с преплитащи и преследващи се в грандиозни композиции мажорни и минорни канони, подплатени с нежни хорови партии. "Haven" затвърждава триумфално мястото на Kamelot сред първенците на метъла. Сребристата нишка има нужда от облак, за да блесне по-силно. И да, пиша тези редове със съзнанието, че преценката ми е замъглена и при все това ще се опитам да бъда максимално обективна в оценяването си. Но и да не бях болната фенка на Kamelot, която съм, пак щях да дам на албума 10-ка, защото той просто не би могъл да получи по-малко.
 
+ + + + +
Във всички песни прозират страстта на музикантите и техният огромен опит.
Гаранция, че всеки, когото попитате за любима песен, ще ви каже различно име.

Томи Каревик се доказва като невероятен вокалист за пореден път.
Чудесни гост-включвания от Алиса Уайт-Глуз, Шарлоте Веселс и Трой Донъкли.
Липсва какъвто и да е било пълнеж. 


- - - - -
Познати идеи и вече проиграни козове.
На моменти вокалите се борят за надмощие с намерението да надвикат инструментала.

 
IF YOU LIKE
Sonata Arctica, Serenity, Stratovarius, Epica, Avantasia, Nightwish и др.

Автор: Valkyrja
[10/10]

Categories: , , , , , ,

0 Response for the "Kamelot - Haven"