TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Visions of Atlantis - Old Routes, New Waters (EP)

Posted by Today's Metal Crew On неделя, април 03, 2016 0 коментара

Стилът: Melodic Symphonic/Power/Gothic Metal
От/Год: Австрия, 2016
Лейбъл: Napalm Records
Отнема: ~26 минути


Ако се разровите из архивите на сайта, ще видите, че в ревюто си за последния албум на Visions of Atlantis авторът е написал следното: "На VOA им е дошло времето за нова самооценка и промяна, защото ако и следващия път издадат нещо такова, няма да е зле да се разпаднат и да започнат да използват талантите си в разни нови проекти." - и така и се случи. Групата в общи линии се разпадна и на кораба остана само барабаниста Томас Касер. При него се завърнаха трима бивши членове на групата (някои за пореден път) и се присъединихва двама нови вокалисти - Зигфрид Замер и познатата ни доскоро от Serenity Клементин Дольони (предполагам, че така ѝ се произнася фамилията).

Целта е ясна - да се върне поизгубената слава на Visions of Atlantis. В търсенето ѝ новият състав е презаписал из оснози няколко песни от първите три албума на групата. Но колкото и да намирам подобни EP-та за ненужни по принцип, в случая "Old Routes, New Waters" има важна роля, защото следващият албум на Visions of Atlantis може да се окаже и последният им шанс. И ако и той се окаже провал, това вероятно ще е краят на групата. Точно затова за търсените нови фенове ще е добре да се запознаят с някои от големите хитове на групата, като едновременно с това придобият представа за това, което могат да очакват в предстоящия албум.

EP-то включва презаписи на първия им голям хит "Lovebearing Storm" (от "Eternal Endless Infinity"), "Lost", "Winternight" и "Last Shut of Your Eyes" от "Cast Away", а от "Trinity" е избрана само "Seven Seas". Звученето е по-симфонично, оперетно и "готик" и като цяло е едно истинско "завръщане към корените". Добрата новина е, че Visions of Atlantis звучат добре в този си състав, или поне доста по-добре отколкото в "Ethera". Сопрано пеенето на Клементин като цяло ѝ се получава, а недоволното и насилено мрънкане на Макси Нил вече го няма, което много успокоява атмосферата и не ме кара да прескачам песните още на 30-ата секунда.

Приемам новото старо звучене на Visions of Atlantis с умерено вдигнат нагоре палец, защото все още не мога да си представя как точно ще звучи изцяло новия им материал. Надявам се докато стане време да слушам и него, групата да е изчистила звука си много по-прецизно, а Клементин да е спряла да се опитва да взима ноти, които не ѝ отиват. Надявам се и на още от тази смесица от театралност, дуетна оперетност и пауър метъл в духа на "Lovebearing Storm". Това определено е най-добрата песен в EP-то, а и точно този тип музика сякаш им отива най-много. А със симфо-готик баладки няма да станат нещата и е добре VoA да го разберат навреме.


+ + + + +
Завръщане към доброто старо (и по-успешно) звучене на групата.
Новият (и донякъде стар) състав звучи доста по-сработено и спокойно от предишния.
Двамата нови вокалисти са добър дует и от тях до голяма степен зависи бъдещето на групата.
Театралност, оперетност, мелодичен пауър - това трябва да са ключовите думи за предстоящия албум.

- - - - -
Звукът и крайната продукция определено могат да са по-добри.
Клементин не трябва да взима неудобни за нея ноти.
С баладки няма да стане.
 
IF YOU LIKE
Edenbridge, Lunatica, Elis, Epica, Lyriel, Xandria, Nightwish и др.

Автор: Undepth
[N/A]

0 Response for the "Visions of Atlantis - Old Routes, New Waters (EP)"