TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Erra - Drift

Posted by Today's Metal Crew On сряда, април 13, 2016 0 коментара

Стилът: Progressive Metalcore
От/Год: САЩ, 2016
Лейбъл: Sumerian Records
Отнема: ~45 минути


Виждам, че албумът на Erra е излязъл. Яка обложка. Слагам го в папката за преслушване. Пускам го след ден - брей, не е лош. Пускам го пак на другия ден - абе, хич не е лош. Трети ден - тоя албум си е доста силен. Четвърти ден - дали ако си го пусна за осми път днес ще е прекалено? Само след няколко слушания "Drift" ме отнесе със своята сила, мощ, детайлност, мелодичност и креативност. Третият албум на Erra просто е великолепен и е изпипан до последната секунда. Но стига общи приказки - нека се гмурнем в детайлите, защото групата определено е наблегнала на тях.

"Luminesce" отваря албума с убийствен риф и бързо темпо (присъщо за почти целия албум). Китарите са невероятно изчистени и в перфектен синхрон, барабаните поддържат всичко като един стабилен гръбнак, а тежките вокали на дошлия от разпадналата се Texas In July Джей Ти Кеви се вписват идеално в музиката на групата (пък и не се различат кой знае колко от тези на предишния екстремен вокалист). В края на откриващия трак имаме и брейкдаун, следван от лек меланхоличен пасаж. В получилата видео "Irreversible" чуваме лек джент-ски полъх, а Джеси Кеш ни показва силата и диапазона на чистите си вокали през по-голямата част на песента. "Skyline" започва с леки китари, които бързо преминават в скоростно интро, докато не се появят отварящите чистите вокали и темпото отново спада. То продължава да се мени през цялата композиция - супер тежко, епично, мелодично, меланхолично или... няколко наведнъж. "Hourglass" притежава един от любимите ми рифове в албума (а такива има в голямо изобилие), както и страхотен синхрон между двамата вокалисти, които се надпяват в цялата песен. Към края ѝ имаме и супер скоростно соло, следвано от смазващ брейкдаун. Нещата се успокояват в техничната "Orchid", която ни прехвърля в едноименната "Drift". Основният риф в песента звучи хем типично за албума, хем като нещо съвсем различно от чутото в останалите песни, а другата китара не спира да се перчи до него със скорост и техника. Малко е странно песен в средата на албума да завърши с "fade-out", но да речем, че това ни прехвърля във втората половина.

"Sleeper" ни връхлита най-вече със скорост, която обаче е снижена и овладявана от мелодичността в припевите. В само 4-те минути на "Continuum" момчетата са събрали не само двата контрастиращи типа вокали, но и нещо между двата вида в припева (подобно на това, което правят колегите им от Born of Osiris), смени на темпото, свръхбързо соло и капка епичност. "Safehaven" пък започва леко неубедително, но се развива страхотно, като солото и закриващия пасаж са просто великолепни. "The Hypnotist" има смазващо начало, много добра средна част с хипнотизиращо соло, а накрая приключва по някак вече типично звучащия ми начин за Erra - с епичен синхрон между двамата вокалисти, които за последно се опитват да се надпеят, както и с ново невероятно соло. Перфектен край на един невероятно силен албум.

Подходих скептично към албума, но само след няколко преслушвания "Drift" така успя да ми влезе под кожата, че му трябваха няколко седмици и десетки слушания, за да се измъкне. Тези американци са изпипали по такъв начин всяка една от песните си, че е трудно да намериш обективни слабости в тях. Като започнем от страхотните композиции, минем през впечатляващото инструментално изпълнение, чуем перфектните вокали и синхрон на двамата вокалисти и накрая завършим с кристално чистата продукция, то не остава на човек за какво да се хване, освен просто да се отпусне спокойно и да слуша с наслада. Поне осем пъти.


+ + + + +
Изключително добра, технична и скоростна китарна работа.
Разнообразни композиции, които ти показват, че жанрът далеч не е изчерпан от към идеи.
Безпогрешна работа зад микрофоните от двамата вокалисти.
Затвърдено е собствено и все по-разпознаваемо звучене.


- - - - -
Нещо много малко не му достига да е напълно перфектен, но не съм сигурен и аз какво точно.
 
IF YOU LIKE
BTBAM, Elitist, Northlane, Texas In July, Volumes, Within The Ruins и др.

Автор: Reksy
[9/10]

Categories: , , , , , , , ,

0 Response for the "Erra - Drift"