TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Bleeding Gods - Dodekathlon

Posted by Today's Metal Crew On петък, януари 05, 2018 0 коментара


Стилът: Epic Death Metal
От/Год: Холандия, 2018
Лейбъл: Nuclear Blast
Отнема: ~59 минути

Гръцката митология открай време подхранва метъл музикантите и Bleeding Gods същ оса се възползвали от нея за своя концептуален "Dodekathlon" (или "Δωδέκαθλον"). Той, както сигурно личи от името му, е посветен на 12-те подвига на Херкулес, като всяка от 12-те композиции в него разказва за различен подвиг. И е хубаво, че я има тази концепция, защото иначе това щеше да е един нелош, но трудно откртояващ се дет метъл албум.

Всичко започва повече от обещаващо - убийството на Немейския лъв заслужава епичен саундтрак и Bleeding Gods го предоставят в "Bloodguilt", където двойни каси и простичък, но смазващ риф бележат началото на подвизите на Херкулес. Тъкмо обаче се надъхах, представяйки си каква ли касапница ще е рязането на хидрови глави в "Multiple Decapitation" и... песента се оказа учудващо слаба - композицията се влачи в средняшко темпо и се чуди накъде да отиде, а накрая не отива никъде. Органът, включващ се за малко в "Beloved by Artemis" внася мрак и епичност, които са много добре дошли и можем само да се чудим защо няма още от него, а "From Feast To Beast" залага на повече оркестрации, които носят още от въпросния мрак и тежест, като така леко напомнят за Fleshgod Apocalypse. Китарите отново играят водеща роля, носят много тежест и дори неочаквана мелодичност на места, при това дотолкова, че всеки момент очакваш да се включат чисти вокали - но това така и не се случва (за добро или зло).

На този етап, след едва 1/3 от албума, започва да се открояват два основни типа композиции, каквито вече отбелязахме и в първата четворка. Едните са бързите, с повече двойни каси и бластбийтове ("Birds of Hate", "Seeds of Distrust"), а другите са в почти едно и също средно темпо и от време на време избухват с повече скорост ("Saviour of Crete", "Hera's Orchard"). Някъде по средата остава 7-минутният епос "Tripled Anger", където се появяват прекалено плахи опити за оркестрации, а за финал ни посреща Цербер със своето почти дуумаджийско темпо в "Hound of Hell". Тотално различна от всичко пък е "Tyrannical Blood" - тиха акустична интерлюдия, разказваща за осмив подвиг на Херкулес и човекоядните кобили на Диомед... ама на гръцки. Чисто информативно - няма гърци в групата, така че... можеше поне да е на английски, ама карай.

Причината да не съм чак толкова впечатлен от "Dodekathlon" е проста - ако не правиш изключителен дет метъл, е трудно да се откроиш. Bleeding Gods се справят доста добре, но имам чувството, че и те не са съвсем сигурни какво точно искат да свирят - чист дет метъл ли да е, епичен ли да е, да има ли оркестрации, да няма ли... Това, което обаче определено им носи много точки са китарите - мощният звук, смазващите рифове и солата носят достатъчно енергия, за да изнесат тежестта на албума. Клавишните и оркестрациите си партнират чудесно с тях, но, с риск да се повторя, се появяват прекалено плахо и рядко, явно от страх да не претруфят нещата. Именно те обаче носят епичния дух, от който този албум можеше да се възползва, тъй като в момента прекалено много "Dodekathlon" прилича на албум на Ex Deo, само че римляните са заменени с гърци. Затова си пускам пак "Bloodguilt" и "From Feast To Beast", че да си остана с добрите впечатления и млъквам.


+ + + + +
Епичен дет метъл, постигнат без претрупване с оркестрации.
Впечатляващи тежки рифове, яки сола, открояващо се добър китарен звук.
Ако има винаги актуална и епична тема - това е тази за подвизите на Херкулес.

Цял час материал!

- - - - -
Ако чуете първата третина от албума, все едно сте чули целия албум.
Става доста еднообразен и спира да изненадва прекалено бързо.
Много плаха и несигурна употреба на клавишните и оркестрациите.


IF YOU LIKE
Ex Deo, Fleshgod Apocalypse, Kataklysm, Malevolent Creation и др.

Автор: Undepth
[6.5/10]
 


0 Response for the "Bleeding Gods - Dodekathlon"