TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Leaves' Eyes - Sign of the Dragonhead

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, януари 01, 2018 0 коментара


Стилът: Symphonic/Folk Metal
От/Год: Германия, 2018
Лейбъл: AFM
Отнема: ~47 минути

Хубаво де, не очаквах да стане така. След ужасно слабото EP "Fires in the North" напълно сериозно очаквах Leaves' Eyes просто да се предадат. Да кажат "Пичове, това е, не се получава, довиждане" и да се свърши с тая мъка. Пък те взеха, че се напънаха и сега са издали далеч не чак пък толкова лош албумец.

С риск да съм точно "онзи задник", дето все нищо не харесва, веднага си казвам - на мен заминаването на Лив Кристин не ми пречи по никакъв начин. Никога не съм бил фен на гласа ѝ, но още по-малко бях фен на новата вокалистка Елина, щом я чух и видях изпълнения ѝ с ужас поглед в първото видео с нея. И макар момичето още да има нужда от подобряване на сценичното поведение, не можем да ѝ се сърдим, имайки предвид неопитността ѝ. Гласът ѝ пък вече е влязъл в рамките на нормалното, поуспокоила е топката и не се надвиква с инструментала, което определено се оказа добра новина за ушите ми. В интерес на истината, след няколко слушания на албума, съм склонен да кажа това, което не вярвах, че ще кажа - Елина и Leaves' Eyes май-май си пасват. И точно затова "Sign of the Dragonhead" не е толкова лош, колкото прогнозирах.

Отварящият трак "Sign of the Dragonhead" дава енергично начало на албума, което бързо заличава лошите впечатления от идването на Елина до този момент. Мелодията на "Across the Sea" пък се запомня бързо, макар да е извънредно захаросана и леко банална, а в "Jomsborg" Алекс Крул погрухва с малко повече хъс, вместо да ръмжи уморено и безнадеждно като в EP-то. "Riders on the Wind" пък е една от онези фолк метъл песни, които ти се струва, че си чувал поне 1000 пъти, но въпреки това не можеш да се сдържиш да не си затананикаш, докато баладката "Fairer Than the Sun" вече със сигурност е една от онези симфо метъл баладки, които си чувал поне 1000 пъти. "Shadows in the Night" вдига темпото приятно, а "Fires in the North" си остава на същото посредствено ниво като в EP-то. 8-минутният финал "Waves of Euphoria" пък затвърди подозренията ми, че този албум ще отвори и затвори със силни композиции, тъй като именно отварящата и затварящата такава са най-силните в него. Алекс Крул ни ръмжи на фона на разкуфяващ риф и епични оркестрации, а Елина се включва с мелодични вокали, допълнени от простичко, но много запомнящо се пиано, за което можем само да се чудим защо не е използвано по-често. Ех, такъв да беше целият албум...!

Ще се потретя, но няма как - "Sign of the Dragonhead" ме изненада приятно, защото наистина очаквах провал и пълен разпад, пък то се оказа, че в Leaves' Eyes още имало хляб. Призовавам и вас да дадете още един шанс на групата и новата ѝ вокалистка, пък дори да сте бесни фенове на Лив Кристин и много да мразите Алекс Крул, задето я замени с Елина. Чуйте поне заглавния трак и "Waves of Euphoria" и ако не харесате тях - надали ще харесате и останалите песни в албума. Но щом дори аз, хейтърът, им давам шанс... пробвайте и вие.


+ + + + +
Сериозен напредък спрямо първите опити с Елина и слабичкото EP.
Учудващо добро сработване за наистина малко време, водещо до учудващо добри резултати.
Много добра отваряща и страхотна затваряща композиция + няколко яки между тях.  

- - - - -
Е, още има доста какво да се желае, особено откъм оригиналност и креативност.
Прекалено много банални похвати и цели такива композиции.
Елина е напреднала, но определено има нужда от още работа с пеенето и сценичното поведение.

IF YOU LIKE
Xandria, Sirenia, Edenbridge, Visions of Atlantis, Krypteria и др.

Автор: Undepth
[6/10]
 


0 Response for the "Leaves' Eyes - Sign of the Dragonhead"