TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Mystic Prophecy - Monuments Uncovered

Posted by Today's Metal Crew On сряда, януари 03, 2018 0 коментара


Стилът: Power/Heavy Metal
От/Год: Германия, 2018
Лейбъл: Massacre Records
Отнема: ~41 минути

Mystic Prophecy правят едно и също от доста време насам. И не че го правят зле, просто вече винаги е ясно какво да очакваме от тях и затова един такъв албум с кавъри малко поразчупва нещата, доколкото е възможно в нашия наводнен с кавъри свят. Пък и как ли биха звучали Елтън Джон, Дона Самър и Лени Кравиц в тежък хеви метъл вариант? Е, сега можем да разберем (ако досега не сме разбрали от някоя друга група).

Изненади е трудно да има, когато вече всяка втора метъл група прави кавъри - едни се справят добре, други - далеч не толкова, но винаги е любопитно да видим как се справя банда, която досега не си е правила подобни експерименти в такъв мащаб. Всичко в "Uncovered" започва с "You Keep Me Hangin' On" (на Kim Wilde) и макар това да не е най-сполучливият кавър в албума, дава обещаващо начало. Следват далеч по-сполучливата, но и доста по-дъвкана "Hot Stuff" (на Dona Summer) и готината и по принцип, но в случая пълна с тежки китари "Shadow on the Wall" (на Mike Oldfield), която щеше да се получи дори още по-добре, ако Роберто Ляпакис беше докарал специфичния треперещ глас от оригинала. "Are You Gonna Go My Way" (на Lenny Kravitz) пък винаги си е плачела за тежък кавър и Mystic Prophecy се справят успешно със задачата, но, уви, се провалят с иначе страхотния шанс да направят нещо голямо от "I'm Still Standing" (на Elton John). Опитът го има, припевът бива, но като цяло тази песен дава страшен мегдан за жесток кавър, но този тук просто не е такъв, звучи леко сбъркан, сякаш не са сигурни за тоналността... направо е странно, особено в началото.

Точно в средата на албума идва песен, на която също са правени безброй кавъри, но не чак толкова много метъл такива - "Because the Night" (на Patti Smith). Парчето служи и за своеобразен "разделител", след който следват кавъри на по-"рок" банди. Редуват се "Space Lord" (на Monster Magnet), "Get It On" (на T.Rex) и "Tokyo" на култовите японци Tokyo, но вниманието грабва това, което идва след тях - "Proud Mary" (на Creedence Clearwater Revival). Тук, признавам, щях да се зарадвам повече на кавър на версията на Тина Търнър, тъй като оригиналът на CCR просто е прекалено праволинеен, но Mystic Prophecy извличат максимума от него. За финал пък правят слушаема иначе не особено невероятната "The Stroke" (на Billy Squier).

Имайки предвид, че сме се наслушали на метъл кавъри на почти всички от песните в "Uncovered", няма как да кажа, че съм в тотален екстаз, особено като се сетя как Роберто Ляпакис обожава да дава "хард рок дух" в песните на места, където изобщо няма нужда от такъв. Въпреки това албумът не е лош и кавърите, макар и сравнително праволинейни, звучат добре с тежки китари и не дразнят ухото, както често се случва при подобни експерименти. Пък и така де, кога друг път ще си пея "Beacause the Night" без да се чувствам чак толкова виновно? А колко е хубаво и да покрещя с "Shadow on the Wall", за която не се бях сещал от години...


+ + + + +
Няколко много сполучливи кавъра.
Подборът включва хем мега хитове, хем някои позабаравени рок парчета.
Тежкият китарен звук е най-доброто нещо в тази продукция.  

- - - - -
Поредният албум с метъл версии на неметъл песни.
Без изненади, смели подходи и отдалечаване от структурите на оригиналите.
Роберто е добър вокалист по принцип, но тук е просто прекалено еднообразен.
Няколко много несполучливи кавъра.

IF YOU LIKE
Masterplan, Norhtern Kings, Firewind, Thunderstone, Brainstorm и др.

Автор: Undepth
[N/A]
 


0 Response for the "Mystic Prophecy - Monuments Uncovered"