TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Heidevolk - Vuur Van Verzet

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, януари 15, 2018 0 коментара


Стилът: Epic Pagan/Folk Metal
От/Год: Холандия, 2018
Лейбъл: Napalm Records
Отнема: ~50(+8) минути

От 2012-а насам Heidevolk смениха и двамата си вокалисти, като и двата пъти ме беше страх, че страхотните им басови хармонии ще се изгубят някъде по пътя, но днес, когато и двата гласа принадлежат на различни хора, разликата е трудна за усещане. Честно, ако не знаехте, че в "Batavi" и тук във "Vuur Van Verzet" пеят напълно различни хора, щяхте ли да разберете? Или не, или с много вслушване, сигурен съм.

Звученето на групата обаче се запазва не само от сходното звучене на групата - Heidevolk са се постарали хем промяната да е безболезнена, хем да включат някой и друг нов похват. "Ontwaakt" отваря епично, с мрачни рифове, познатите жестоки вокални хармонии и учудващо много мелодичност, а веднага след нея идва и рядко срещаният феномен - Heidevolk с песен на английски - "A Wolf In My Heart". Парчето има и версия на холандски под формата на бонус трак, но аз не намирам нищо лошо и в английския вариант, макар да ми е малко странно да слушам Heidevolk на този език. "Onverzetbaar" сваля оборотите и минава някак "между другото", за да дойде един от най-любопитните тракове в албума - мега епичният "Yngwaz' Zonen". Един голям барабан, шумът на вълните, един глас и един епичен хор създават атмосфера, от която можеш да настръхнеш. Напевът спокойно може да обърка някого, че е "викингски" (определено звучи като нещо подходящо за сериала "Vikings"), но разликата е, че в песента не става дума за викинги, а за "синовете на ингевоните" - древно германско племе, обитаващо бреговете на Северно море в началото на новата ера.

"Britannia" пък започва в много "хеви метълско" и бързо темпо, но постепенно се разгръща в може би най-запомнящия се трак в албума. 6-минутната "The Alliance" обаче грабва приза за най-епична и изпипана композиция във "Vuur Van Verzet" (да не кажа по принцип за Heidevolk), и то далеч не само заради страхотното включване на Алън Аверил (Nemtheanga) от Primordial. "Tiwaz", първата част на "Gungnir" и разкуфяващата "Woedend" държат темпото високо след средата на албума, а за финал с повече фолк елементи се откроява "Het Juk der Tijd". Като много приятен бонус трак пък идва акустичното фолкче "Drink op de Nacht".

Въпреки трудностите, породени основно от промените в състата, Heidevolk не само са успели да запазят идентичността си непокътната, но и да развият композиционните си умения, за да създадат наистина страшно добрия "Vuur Van Verzet". Целият ми скептицизъм се изпари още с "Ontwaakt", която много точно е избрана за сингъл, макар даже да не е най-добрата композиция в албума. Пък и в крайна сметка - как може човек да е скептичен към епичен метъл на холандски, с пеене в хармония от двама вокалисти с басови гласове?


+ + + + +
Промяната при вокалистите не е наранила по никакъв начин идентичността на групата.
Композициите този път са по-епични и по-изпипани от всякога!
Вокалните хармонии, съчетани с епичните мъжки хорове направо къртят кочината.
Зашеметяващи изненади като "Yngwaz' Zonen" са рядко срещано явление.
Страшно добро гост-включване от вокалиста на Primordial.

- - - - -
Още малко дет ревове тук-там никак нямаше да навредят.
Все още ми е странно да слушам Heidevolk на английски (колкото и рядко да се налага).
Няколко малко по-"пълнежни" парчета.

IF YOU LIKE
Týr, Metsatöll, Falkenbach, Turisas, Skálmöld, Månegarm, Skyforger и др.

Автор: Testset
[8/10]
 


0 Response for the "Heidevolk - Vuur Van Verzet"