TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

8kids - Blūten

Posted by Today's Metal Crew On сряда, август 14, 2019 0 коментара

ЖАНР: Alternative/Rapcore/Rock
ОТ/Д: Германия | 23.08.2019
ЛЕЙБЪЛ: Napalm Records
ОТНЕМА: ~40 минути

Почти бях написал ревюто си за този втори албум на 8kids, когато осъзнах, че не знам какво искат да кажат тия хора с музиката си. Наистина ли има нужда от политическа коректност в тежката музика? И колко от тази музика изобщо е тежка? Затова изтрих всичко и почнах наново. Върнах се до факта, че първото нещо, което някога чух от 8kids бе страхотния им сингъл "Dämonen", но те дори не го сложиха в дебютния си албум, а сега тотално избягаха от първоначалното си звучене и вече правят някаква леко хаотична смесица от рапкор, алтърнатив, пост-хардкор, пънк и хипарски дойчрок. С други думи - ще има по малко музика за много хора, но за малко хора ще има много музика.

Нека кажем най-напред силните моменти, искате ли? Такъв със сигурност е семплирането на "Притури се планината" в емоционалната "Dein Zuhause", а хитовият сингъл "Wir bleiben Kids", макар и да е предимно рап, е сред най-запомнящите се в албума. Мелодичният припев и готините електроники в "WTF" също се набиват приятно в ухото, а пънкарската "Spiegelbild" е сред малкото неща в албума, в които се дочува някаква тежест и които изобщо си заслужава да чуете.

На другия полюс, откриващата "Kraft" е не само твърде лека, но и вади на показ доста нескопосаните чисти вокали на вокалиста Йонас. Смисъл, разбирам, че за речетативи не се изисква кой знае колко, но това е прекалено, хайде поне да си дадем малко зор, а? Сходна е ситуацията с все така леките и пълни с фалшиво изнесени речетативи "Du gegen dich", "Halt dich fest an mir" и "Wir sind die Angst", а чистият рап "Unten am Fluss" също не помага особено. Закриващата "Ich gehöre dir nicht" поне избухва с китари и крясък след около 100 секунди, но и това не спасява положението кой знае колко.

Сериозно, много искам пак да харесвам 8kids, но те не искат да ми помогнат. В момента те звучат като глезени тийнове в бунтарския си период, които повтарят крайнолеви хипарски приказки, само че тия хора са сигурно на по 30-40 години и някак не им отива. Това е първата група, за която имам чувството, че всеки момент ще ми дръпнат политкоректна лекция, в която поне 4 пъти да ми кажат, че са вегани и че съм скапан мършояд. Даже не знам дали са такива, просто тоя вайб носят. Музиката им в "Blūten" пък като цяло не струва и нямам идея как Napalm Records са ги взели под крилото си. Албумът е хаотичен, рехав, адски лошо изпят и встрани от няколкото силни момента в него е почти неслушаем. От него струии  едно отблъскващо отношение от типа "Няма да ни казвате как да правим музика, това е нашето изкуство". Хубаво, слушайте си го вие тогава. Пардон, че ви навлизам така в сейф спейса, ама си вземете безспорно добрите идеи и сътворете нещо смислено около тях, защото само с емоционални речетативи, писани от седмокласник, няма да стане.

+ + + + +
Няколко учудващо силни идеи, макар и останали леко недоразвити.
Семплирането на "Притури се планината" носи особено епично чувство.
Там, където има повече китари и по-малко речетативи и чисто пеене - всичко е на 6.

- - - - -
Предимно лоши вокали, чак по някое време става неслушаемо заради тях.
Хипарски и политкоректни глупости, които нямат място в тежката музика.
От целия албум струи една претенция за артистичност, само че без грам покритие.
Много по-лек, рехав и слаб от предшественика си - като негов недохранен брат е.

IF YOU LIKE
Fjørt, Marathonmann, Adolar, Eskimo Callboy, Counterparts, Palisades и др.

Автор: Testset
[3.5/10]
 


0 Response for the "8kids - Blūten"