TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Вие май не познавате Rammstein?

Posted by Today's Metal Crew On сряда, август 07, 2019 0 коментара


"Россия, мы любим тебя!", казва германската индъстриъл метъл машина Rammstein в Instagram под снимка с китаристите Рихард Круспе и Паул Ландерс, които се целуват. Медиите разпространяват новината, цитират факти, повтарят се и се изчерпват бързо, а кресливо малцинство в социалните мрежи публично се отрича от Rammstein завинаги. И се чудя на тия хора, при това уж фенове, които са толкова възмутени, толкова шокирани, толкова изненадани - вие май не познавате Rammstein, а? Направо ще ви питам - вие "Bück dich" и "Mann gegen Mann" не помните ли?

Върха на тъпия сладолед оглави руският депутат Виталий Милонов, който взе да заплашва, че ще забрани Rammstein в Русия (как по-точно?) и да иска специални правила за артисти като тях, за да не могат да си позволяват подобни неща. Тук ни се ще да попитаме и това човече къде спа досега, докато Rammstein изобразяваха на сцената и отвъд нея сготвяне на жив човек в казан, буквално палене на хора, пръскане на пяна от огромен пенис, взривяващи се бебета и още куп такива театрални елементи от шоуто им? Значи театралното изобразяване на канибализъм е окей, но на целувка между двама хетеросексуални мъже слагаме чертата, така ли? Подобен псевдоморализъм може да е само и единствено смехотворен.

Цялата тази истерия (да споделим и ние малко ясни факти) е заради факта, че в Русия чужденци, нарушаващи местния закон за "гей пропаганда" могат да бъдат арестувани за 15 дни и глобени до 5000 рубли (около 140 лева), след което депортирани. Целувката между музикантите (нито един от които не е гей) обаче е протест и очевидно пренебрегване на въпросния закон. Край, ужас, светът свърши.


И ако сме научили нещо от Rammstein през годините, то е именно, че любовта е за всички ("Liebe ist für alle da", заглавието на албума им от 2009-а година, превърнало се в нещо като тяхно мото). ЛГБТ обществото пък надали можеше да намери по-качествени застъпници от тях - те правят тежка музика в стил, в който нито една друга група не е достигнала подобни висини, спали са с повече жени, отколкото всичките им хейтъри накуп някога ще спят и са брилянтни провокатори, на които няма как да не обърнеш внимание. Дали ще заснемат порно клип към своя песен ("Pussy"), дали ще говорят открито за цензурата по време на комунизма (в "Radio"), дали ще показват открито жестокостите на нацизма ("Deutschland"), дали ще възпеят лудостта на един канибал ("Mein Teil"), или ще симулират секс на живо на сцената ("Bück dich") - Rammstein винаги знаят как да възмутят лесно възмутимите. Сега обаче дори нямаше нужда от симулация на полов акт - достатъчна бе една кратка целувка между двама хетеросексуални мъже. Целувка, посрещната с аплодисменти от публиката на "Лужники" и отекнала из целия свят чрез социалните медии.

Реакциите на местните медии в началото бяха твърде безшумни, за да не чуем притеснението им. "РИА Новости", например, съобщи само, че Rammstein са казали, че обичат Русия, но не засягат случката, а сред снимките им от събитието не присъства провокативната такава. Нивото на такава журналистика е горе-долу същото като това от времето на комунизма, ама карай.



Русия винаги е била любима дестинация за Rammstein, а Rammstein са на огромна почит в Русия - любовта е взаимна. Групата има песен от 2004-а, озаглавена "Moskau", в която се пее и на руски, а в актуалния им албум, именно в песента "Ausländer" (в чийто край се целуват двамата китаристи на концерта), присъства фразата "Я люблю тебя". Тил и Рихард имат кавър на "Штиль" на Ария на чист руски. Групата свири и пред близо 700 хиляди зрители на големия фестивал "Рок над Волгой" през 2013-а, та не знам как точно някой си ще забрани слушането им в Русия. И все пак някои фенове изглеждаха разочаровани и дори обидени от постъпката на Круспе и Ландерс. Из социалните медии, включително под снимката, руснаци грубо се отричаха от групата и заплашваха, че ще продадат билетите си за следващите концерти, докато заявяваха гордо хомофобията си.

Приказки за "връщане на билети" и гордо заявяване на хомофобия се появиха още когато Rammstein се застъпиха за правата на все по-яростно атакуваното ЛГБТ общество в Полша. Там, по време на традиционното "плуване" с лодки по ръцете на публиката, музикантите развяха ЛГБТ знамето.

Та, да питам пак възмутените, разочарованите и отреклите се - защо решихте чак сега да се възмутите, разочаровате и отречете? Защо не го направихте още при "Bück dich", или при онзи толкова "неморален" клип на "Pussy"? Защо не се възмутихте от канибализма? Или от кадрите от "Deutschland", изобразяващи холокоста? Или от "Mann gegen Mann"? Защо се отрекохте чак сега? Къде спахте досега, та не се отрекохте? Хайде правете си избора, да ви махаме за чао и да се свършва, искате ли? Няма да липсвате на никого и без това. Rammstein ще продължат напред и без вас, при това с прочистени от плява фенски редици.

Изводът? Rammstein са любов, а любовта… ist für alle da!.



0 Response for the "Вие май не познавате Rammstein?"