TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Elvenking - Reader of the Runes: Divination

Posted by Today's Metal Crew On събота, август 24, 2019 0 коментара

ЖАНР: Folk/Power Metal
ОТ/Д: Италия | 30.08.2019
ЛЕЙБЪЛ: AFM Records
ОТНЕМА: ~52 минути

Направо не е за вярване, но това е десети албум за Elvenking, който е и първият им концептуален такъв, част от замислената поредица "Reader of the Runes". Усеща се и промяна в звученето, макар основата да остава непокътната - пауър метъл с фолк елементи. Съвсем накратко, "Divination" е по-епичен и по-пауър от обикновено - и в това няма абсолютно нищо лошо. Не толкова накратко - четете нататък.

Акустичното интро "Perthro" води към мелодично, скоростно пауър метъл парче, наречено "Heathen Divine" с жесток припев и впечатляваща китарна работа. Следват синглите "Divination" и "Silverseal", които са с по-типично за групата звучене - с повече цигулки и фолклорен дух, с които явно да се "зарибят" феновете, но веднага след тях идва нов не толкова типичен за Elvenking трак - мрачният пауър метъл "The Misfortune of Virtue", в който силно впечатление правят мелодичните бриджове с пиано. Отиваме на съвсем фолк вълна с "Eternal Eleanor", в която няма много китари, но има дамски вокали и много ударен припев.

След красивата и мрачна интерлюдия "Diamonds in the Night" идва "Under the Sign of a Black Star" - мелодична песен в средно темпо и тежка финална част, но специално тук няма много за запомняне. Виж, в "Malefica Doctrine" вече става страшно - парчето започва с бластбийт и хорови напеви, продължава във високо темпо и често включва в употреба двойните каси и дори някои крещящи вокали - нетипично тежко за Elvenking, но много добре дошло! За капак мелодичният припев и китарното соло дават допълнително цвят на тази и без това твърде добра композиция. Биткаджийската "Sic Semper Tyrannis" и мелодичната, подходяща за сингъл "Warden of the Bane" ни повеждат към финала, озаглавен "Reader of the Runes: Book I". Почти 11-минутната композиция ни превежда през какво ли не - аксутични фолк пасажи, героично звучащ пауър метъл в средно темпо, хорови напеви, гигантски припеви, цигулка, акустична китара, скоростни отсечки с китарни сола и постепенно заглъхващо пиано на финала.

Този албум със сигурност е нова стъпка в кариерата на Elvenking. И докато се радвам, че са решили да заложат на повече пауър метъл, при това без да забравят за фолклорните си корени, не мога да не отбележа, че такъв пауър метъл вече чуваме редовно и няма много-много с какво да ни изненада. С други думи - да, "Divination" е добър албум за Elvenking, но поне за мен се изчерпа още преди да са изтекли 5-те седмици, в които имах промото.

+ + + + +
Обновено, по-тежко, по-различно, по-епично звучене.
Разнообразни похвати - акустични, фолклорни и сериозно метълски.
Включващите се харш вокали са прекрасно допълнение.

- - - - -
Нова пауър метъл визия за Elvenking, която обаче познаваме от много други групи.
Почти всичко в албума се изчерпва твърде бързо, защото не изненадва с почти нищо.
Барабаните не са никак добре озвучени.

IF YOU LIKE
Falconer, Blind Guardian, Derdian, Freedom Call, Orden Ogan, Skyclad и др.

Автор: Stahley
[7/10]
 


Categories: , , , , , , , , ,

0 Response for the "Elvenking - Reader of the Runes: Divination"