TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Stahlmann - Adamant

Posted by Today's Metal Crew On неделя, март 31, 2013 0 коментара

Стилът: Industrial Metal/NDH
От/Год: Германия, 2013
Лейбъл: AFM
Отнема: ~40 минути


От години (буквално) не съм пропускал Neue Deutsche Härte релийз, което значи две неща - че това е любим мой жанр и че... в него вече няма много останали групи. Rammstein от години обезсмислят почти всяка конкуренция, но NDH фронтът все още се държи от групи като Eisbrecher, Oomph! и Stahlmann, докато други техни колеги сякаш забравиха NDH идеята - тежки и ниски китари, електроника, енергия, здрави вокали, текстове на немски и почти маршови ритми. За щастие, Stahlmann помнят това и ни го доказват с най-добрия си албум досега - "Adamant".

Нека фактът, че това е любимият ми стил не ви подлъгва - аз съм много критичен към групите от жанра и неслучайно оцених последните творби на Der Bote, Unheilig и Schöngeist с доста ниски оценки. Stahlmann обаче започнаха кариерата си с летящ старт и за 3-4 години все още нямат грешна стъпка. Групата се трансформира в екип от зрели музиканти с ясна цел, чиито нов албум, без да преувеличавам, е пълен с хитове. От 11 песни в "Adamant", поне 7 можеха спокойно да бъдат избрани за сингъл. Синглите дотук обаче са два - откриващите "Die Welt Verbrennt" и "Süchtig". И докато първата е по-бавна и мачкаща, то втората е същински електро метъл хит! Същите думи важат и за мощната "Adrenalin" (кавър на "Sandmann" на [die!]), мрачните "Der Schmied" и "Nackt", както и за горещата "Tempel Der Lust". В тези парчета се намират едни от най-здравите насечени NDH рифове, които съм чувал някога (Патрик от [die!] има сериозна вина за това) и на които вече повече от седмица куфея по улиците, в градския транспорт и в офиса!

В музиката на Stahlmann винаги е присъствал и осезаем готик-елемент. В "Adamant" той е застъпен най-силно в мрачната "Wenn Der Regen Kommt" (също кавър на "Für Immer" на [die!]), напомнящата за Unheilig "Leuchtfeuer", както и в закриващата "Dämonin" (в оригинал - "Geh Mit Mir на [die!]). Такъв елемент се усеща и в "Schwarz", базирана на детската песничка "Alle Meine Kleider", в която се пее за цветовете на дрехите, а Stahlmann и техният специален гост Teufel от Tanzwut променят текста и ни казват, че всички техни дрехи са само и единствено черни.

Както винаги, из медиите знайни и незнайни пишещи хора ще ръсят гръмки мозъчни пpъдни като "Rammstein, обaдeте се на aдвoкатите cи, защото тук едни ви копират", но NDH феновете отдавна са свикнали на подобни изказвания и не трябва да им обръщат внимание. За нас важното е, че "Adamant" се явява най-приятната изненада в стила за 2013-та. Просто не знам коя друга NDH група би успяла да направи нещо надминаващо този нов албум на Stahlmann, с който групата си извоюва заслужено място до най-големите имена в жанра.
 
+ + + + +
Много силен, ясен, тежък и кристално чист звук.
Личи си узряването в композиционно отношение - 7 от 11 песни са си чиста проба хитове!
Бас линията се откроява и самостоятелно, а не стои само като сянка на китарите.
С този албум Stahlmann не само застават редом до големите NDH имена, а и изпреварват доста от тях.
Албум, който да върне вярата у хората, че Neue Deutsche Härte течението е още живо.   

- - - - -
Вечните и неизбежни сравнения с Rammstein няма как да бъдат избегнати.
Поне на мен "Wenn Der Regen Kommt" доста ми скучнее.

Няколко песни са своеобразни кавъри на [die!], което поне за мен е доста странно. 

IF YOU LIKE
Rammstein, Eisbrecher, Megaherz, Unheilig, Stahlhammer, [die!], Maerzfeld и др.

Автор: Testset
[9/10]

Categories: , , , , , , ,

0 Response for the "Stahlmann - Adamant"