TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

[OUTSIDE!] Faun - Von Den Elben

Posted by Today's Metal Crew On неделя, март 17, 2013 2 коментара

Стилът: Medieval Folk/Neofolk
От/Год: Германия, 2013
Лейбъл: WLM/Universal
Отнема: ~47 минути

Faun е познато име за феновете на "средновековната" фолк сцена. Но когато Faun подписаха с Unviersal за издаването на нов албум, същите фенове нададоха вой, убедени, че групата се е "продала". Да, Faun наистина са променили звученето си с цел по-висока приемственост, но дори с това различно звчуене и с много промени в състава, "Von Den Elben" продължава да заслужава внимание. Пък и в крайна сметка, Faun са свирили на повече метъл фестивали от много метъл групи, а в албума има кавър на метъл парче и дори български народни мотиви в едно парчетата.

Честно казано, този средновековен фолк не ми е любимият стил. Предпочитам неофолк от типа на Halgadom, Nebelung и Sonne Hagal, но и отдавна следя творческия път на Faun. Склонен съм дори да се съглася, че новото им, по-комерсиално (доколкото средновековният фолк може да е комерсиален) звучене не е на нивото на предните им работи, но защо да си кривя душата и да се правя на сърдит, когато в "Von Den Elben" има песни като "Mit Dem Wind" магичната "Diese Kalte Nacht" и зарибяващата "Tanz Mit Mir"? На последната, например, никога не мога да се сдържа да не стана и да не се разтанцувам из офиса пред изпълнените със съмнение (за менталното ми здраве) погледи на колегите ми. Като допълним към тях и кавъра на "Omnos" на Eluveitie, в случая озаглавен "Schrei Es In Die Winde" (първият път чух "шайзе ин ди винде" в припева, ужас), съмненията ми дали Faun са оставили качеството на заден план съвсем изчезнаха. Уви, след тази силна поредица от песни албумът става много по-бавен, тих и баладичен. Темпото се вдига чак в "Andro II", която пък изненадващо започва с едноминутен мотив от шопската народна песен "Спава ми се, лега ми се". Включването на Ерик Фиш (Subway To Sally) в "Minne" също предизвиква интерес, но горе-долу с това се изчерпва и всичко по-забележимо (като за нас) в "Von Den Elben".

Можем да кажем, че Faun просто правят красива и спокойна музика - лека, но не комерсиална и запомняща се, но не поп. Това е музика, която да слушаш късно вечер или да гледаш на живо на меко осветена сцена. Цяла екзотика пък е да чуеш и видиш как различните музиканти в групата свирят на инструменти като гайда, арфа, хърди-гърди, лютня, ирландско бузуки, флейта, тар и други инструменти с незнайни за мен имена, приличащи на средновековни извънземни оръжия. Затова, ако търсите нещо, с което да разпуснете от ежедневното (нали?) слушане на метъл - сложете Faun и "Von Den Elben" в списъка с идеите си.
 
+ + + + +
Спокойна, приятна за слушане, неангажираща музика.
Лек и запомнящ се, но далеч не комерсиален или "поп".

Някои много добри попадения като "Tanz Mit Mir" и кавъра на Eluveitie.  

- - - - -
Прекалено много балади и бавни песни.
Малко по-"пазарно ориентиран" албум, в който липсва креативността от предните им творби.

IF YOU LIKE
Qntal, Corvus Corax, Omnia, Irfan, Eluveitie, Subway To Sally и др.
 Автор: [OUTSIDE!]
[N/A]

Categories: , , , , , , , , ,

2 Response for the "[OUTSIDE!] Faun - Von Den Elben"

  1. Анонимен says:

    На някои моменти доста наподобяват на Blackmore's Night, но си заслужава слушането. Само не мога да разбера защо в Германия намират начин да вплетат по такъв интересен начин български мотиви в такъв интересен проект, а в родната ни България изобщо липсват дори наченки на подобни свежи идеи...

  2. Супер доволна останах от този албум. Срам не срам, до преди да прочета вашето ревю не бях чувала за Faun (по-голям срам е, че живея в Германия с фен на средновековната музика :D ), но от любопитство реших да го изтегля. Последните дни (откакто го имам) само той се върти, супер доволна съм. Баладичните песни малко ме приспиват, т.к. са доста събрани една след друга, но въпреки това албума бързо се превърна в едно от любимите ми заглавия.