TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Bring Me The Horizon - Sempiternal

Posted by Today's Metal Crew On петък, март 01, 2013 0 коментара

Стилът: Metalcore/Post-Hardcore
От/Год: Англия, 2013
Лейбъл: RCA/Virginia Records
Отнема: ~44 минути


Чудя се откъде да започна. За този албум има да се каже много! Групата подписа с голям лейбъл, за пореден път промени звученето си, китаристът Джона напусна групата, на негово място дойде клавирист - Джордън Фиш, а за капак албумът бе "изпуснат" много рано в интернет. Въпросът, който обаче ни вълнуваше най-много, бе не "дали", а "с какво" ще ни изненадат този път BMTH. И не ни се налага да чакаме дълго, защото изненадите започват още в първата секунда на "Sempiternal".

Използването на архаичната английска дума "Sempiternal" ("вечно време") и на "цветето на живота" на обложката (геометрична фигура от преплитащи се окръжности, образуващи форми на цветя) правилно подсказват, че албумът съдържа по-задълбочени тематики. В него има много емоция, смисъл и подтекст - все неща, които можехме да кажем и за предния албум, макар че "Sempiternal" далеч не е толкова мрачен като "There Is a Hell...". Той е по-скоро философски, меланхоличен и... щастливо-тъжен. Пишейки тези неща усещам, че всъщност никога не бих тръгнал да слушам такъв албум, защото бих си представил някаква лигава емовщина с претенции за артистичност. Но не. "Sempiternal" е нещо много по-интересно и заслужаващо внимание. Това е албум, съчетаващ гореспоменатите емоции и състояния на духа с метълкор, пост-хардкор, пост-рок, ембиънт и още куп стилове, чието влияние можете да усетите в различни сегменти от тези 44 минути.

Достатъчно е само да си пуснете откриващата "Can You Feel My Heart?", за да разберете, че ви чака нещо специално. Изненадващият и опростен електронен лийд в началото се забива надълбоко в ушите и мозъка, а клавишните зад него създават атмосфера на епичност и грандиозност. Следва поредица от агресивни, но и леко меланхолични и епични песни, между които блестят най-вече надъхващата "Sleepwalking" (където Оли показва интересна смесица между чисти и екстремни вокали), страхотният първи сингъл "Shadow Moses" и вторият сингъл "Antivist", който е може би и най-агресивното и здраво парче в албума. Той идва точно на място във втората половина на албума, където със скептицизъм посрещнах баладичните, избиващи на ембиънт "And the Snakes Start to Sing" и "Seen It All Before", както и не особено убедителната (за мен) "Crooked Young". Закриващата "Hospital For Souls" също е прекалено лека за моя вкус, но оркестрациите, смяната на темпото и разнообразните сглобени пасажи в нея я правят идеален завършек за нормалното издание на албума.

Чудех се откъде да започна, сега се чудя и с какво да завърша. От една страна, BMTH тотално загърбиха ранното си деткор звучене и това ще направи "Sempiternal" неприемлив за доста стари фенове. От друга страна обаче, BMTH вече не са просто поредната деткор група, а направиха най-важното, което една група може да направи в кариерата си - да затвърди свое собствено звучене, което да се разпознава моментално и да се разграничава от останалите метълкор, деткор и пост-хардкор банди. От трета страна пък, във втората половина на албума чух няколко не особено убедителни и прекалено леки песни, които, поне според мен, са единствената пречка пред това да обявя този албум за безгрешен. Във всички случаи обаче, за "Sempiternal" тепърва ще се говори много и няма да се учудя ако той бъде обявен от фенове и критици за "албум на годината", както и за "емо шитня" от други, по-сурови фенове на тежката музика. Както винаги, това е въпрос на вкус. Никой обаче не може да отрече, че BMTH са тръгнали по пътя към наистина големия успех.
 
+ + + + +
BMTH затвърждават свое собствено, разпознаваемо, ново звучене.
Много добре композиран албум, далеч от жанровите клишета.
Атмосфера, в която витаят агресия, меланхолия, щастие, тъга и... епичност.
Разнообразие от стилови елементи и похвати. 

- - - - -
Във втората половина на албума има някои извънредно леки за групата парчета.
Старите фенове трудо ще свикнат с факта, че Оливър вече пее и доста чисти вокали.
Най-лекият албум на групата досега. Мнозина ще приемат това за голям минус. 

IF YOU LIKE
Asking Alexandria, Suicide Silence, Blessthefall, Alesana, OM&M и др.
 Автор: Testset
[8.5/10]

0 Response for the "Bring Me The Horizon - Sempiternal"