TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Serenity - War of Ages

Posted by Today's Metal Crew On събота, март 23, 2013 0 коментара

Стилът: Symphonic/Melodic Power Metal
От/Год: Австрия, 2013
Лейбъл: Napalm Records
Отнема: ~53 минути


Преди две години, когато се появи "Death & Legacy", толкова много харесах този албум, че дълго се чудех дали Serenity ще могат да го надскочат или поне да се доближат до него. За мен това бе един от най-добрите албуми за 2011-та и неслучайно очаквах "War of Ages" с голямо нетърпение. Докато чаках обаче, клавиристът Марио Хирцингер се умори от симфоничен пауър и напусна групата, затова дупката в групата трябваше бързо да се запълни от свеж нов член. Всъщност... това звучи yжacнo. Нека пробвам пак. С две думи, на мястото на Марио не дойде нов клавирист, а нова вокалистка - Клементин Дольони, която и без това от 2 години се шмaтка със Serenity като LIVE-вокалистка.

Ако прoстaшкият ми изказ все oще не ви е нaкарал да зaтвoрите тaзи страница, значи наистина ви е интересно какво има в този албум, който, за разлика от мен, звучи доста изискано и интелигентно, без обаче да преминава границата на претенциозното. "War of Ages" напомня за някаква странна симбиоза между Kamelot и Sonata Arctica, като на места дори мога да посоча с пръст влиянията на двете групи върху музиката на Serenity. Въпреки това, за копиране и дума не може да става, защото Serenity някак успяват да запазят своята специфика, въпреки силните си влияния от по-популярните си мелодични пауър метъл колеги.

Когато за пръв път слушах "War of Ages", бях зает от други мисли и албумът мина покрай ушите ми, без да запомня почти нищо от него. Когато го слушах за втори и трети път обаче, нещата се промениха и започнах постепенно да откривам колко добър всъщност е този албум. Тогава разбрах, че на "War of Ages" трябва да бъде обърнато внимание, а не да бъде слушан като фонова музика по време на работа или запой. Ако не го сторите, има сериозна опасност да изпуснете един изключително интелигентно композиран и изсвирен албум и да лишите ушите си от страхотни песни като отварящата "Wings of Madness", епичната "The Art of War", близо 7-минутният епос "Age of Glory", хитовата "Symphony For the Quiet" и величествената "Legacy of Tudors".

Уплахата ми, че Serenity ще разчитат прекалено на новата си вокалистка не се оправдаха (за щастие). Вместо това Клементин се включва само там, където има нужда и където нейният глас е полезен за постигане на желаното звучене. Тя се справя много със задачата си, точно както и всички останали в групата. Вокалистът Георг продължава да е безупречен, а отговорниците за инструментала зад неговия глас за пореден път се справят блестящо, за да има баланс между всички отделни елементи - без прекалено силни оркестрации и без ненужно изведени напред вокали. Това прави "War of Ages" един от задължителните тазгодишни мелодични пауър метъл албуми. Много изcмyкан финaл, но това е положението. Но пък пoнe нe ви лъжa.
 
+ + + + +
Интелигентно композиран, добре изсвирен и като цяло - почти перфектно изпълнен.
Баланс между отделните елементи - вокалите, китарите и оркестрациите не се покриват взаимно. 
Безгрешни вокали от Георг и Клементин.
Интересни и неклиширани текстове.   

- - - - -
На по-бавните и баладични песни бях на крачка от заспиването. Не са им силна страна.
Няколко изненадващо клиширани като звучене песни.    

IF YOU LIKE
Kamelot, Sonata Arctica, Visions of Atlantis, Fairyland, Lunatica и др.

Автор: Testset
[7.5/10]

Categories: , , , , , , , ,

0 Response for the "Serenity - War of Ages"