TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Schlafes Bruder - Heute War Gott Nicht Hier

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, март 25, 2013 0 коментара

Стилът: Gothic Rock/New Age/NDH/Metal
От/Год: Германия, 2013
Лейбъл: AWOMM
Отнема: ~49 минути


Имаше някога проект, наречен E Nomine, носещ уникална смесица от new age, техно и църковни мотиви. След известно затишие, в края на 2007-ма групата издаде сингъла "Heilig", отбелязващ промяна в звученето им, в което вече се чуваха китари и NDH мотиви. Последваха обаче 5 години затишие, след които надеждите, че E Nomine са активни, съвсем удариха своя минимум. Но ето, че 10 години след "Die Prophezeiung", последният албум на E Nomine, лицата зад проекта най-сетне се издават нов албум, но вече под името Schlafes Bruder. И макар техно/транс елементите вече да са заменени от истински барабани и китари, вокалите, new age хоровете и оркестрациите все още са си на мястото.

"Heute War Gott Nicht Hier" обаче не е това, което можеше да бъде. Този албум щеше да е абсолютен шедьовър, ако върху него бе поработено още малко в посока "качествен звук". В момента в него се усеща огромен контраст между високото качество на оркестрациите и качеството на барабаните и китарите, които звучат евтини, рехави и лишени огромния заряд, заложен идейно в тях. Въпреки това, в албума се срещат много добри попадения като синглите "Absolution" и "Heilig" (някога на E Nomine), или значително по-добре озвучените "Thusnelda", "Ritter Und Knecht" (мачкащо и много здраво парче!) и "Schlafes Bruder". В почти всяка от останалите песни също има какво да се чуе, но удоволствието от тях не бе пълно за мен, защото се дразня, когато слушам песни с неизпълнен потенциал. Така например "Metallum" можеше да бъде NDH хит, но потенциалът ѝ е похабен заради рехавия и странно наложен китарен и барабанен звук в нея. От "Erdenblut" (бившата "Excalibur" на E Nomine) пък става ясно откъде идва проблемът със звука - от това, че от готови песни на E Nomine са орязани електроника и бийтове и на тяхно място са сложени китари и истински барабани.

Честно казано, на няколко места в албума се усещах да си мечтая именно за касапски отрязаните електроники и бийтове. Нямаше да ми е мъчно за тях, ако подмяната им беше качествена, а не претупана с изсвирени като в мазето на блока барабани и китари. Дори сравнително некадърен музикант като мен можеше да запише тези инструменти с по-добър звук вкъщи, а какво остава за професионалисти като Fritz и Kris?! Не знам, не знам. Остава ми само да се чудя колко ли по-як можеше да бъде "Heute War Gott Nicht Hier" и дали следващият албум на Schlafes Bruder (да се надяваме изобщо да има такъв) ще поправи грешките от този "дебют"

 
+ + + + +
Поне аз не мога да се сетя за група, която да прави точно такъв тип музика. Много интересно звучене!
Висококачествени и грандиозни оркестрации, епични хорове и здрави немскоезични вокали.
Песни като "Ritter Und Knecht", "Schlafes Bruder" и "Absolution" мога да слушам и по няколко пъти на ден.
Музикалното мълчание на умовете зад E Nomine бе нарушено след толкова години.  

- - - - -
Този албум е като заложен експлозив, на който му липсва искрата, която да го взриви и изпълни целта му.
Много рехав, евтинярски и често слаб звук на китарите и барабаните.

IF YOU LIKE
E Nomine, Eisenherz, Gregorian, Samsas Traum, Unheilig, Rammstein и др.

Автор: Testset
[6/10]

Categories: , , , , , , , , , , , , ,

0 Response for the "Schlafes Bruder - Heute War Gott Nicht Hier"