TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Heidra - Awaiting Dawn

Posted by Today's Metal Crew On сряда, юли 23, 2014 1 коментара

Стилът: Epic Black/Folk/Power Metal
От/Год: Дания, 2014
Лейбъл: Mighty Music
Отнема: ~48 минути 


Съвсеееем, съвсем случайно реших да чуя този албум, резултатът от което бе, че реших да напиша няколко реда за него. Не, защото е нещо изключително или обратното, а защото по един адски ненатрапчив начин успя да ми допадне. Heidra са от Дания и това е първата им официална дългосвиреща творба. Като съставно съдържание не са напълно непознати музиканти и някои от членовете имат зад гърба си участия в банди с приличен статут като Illnath и Fjorsvartnir, така че можете да сте сигурни, че не ви натрапвам някой претупан аматьорски опит.

Откриващото едноименно парче те захапва директно през глезените с прекрасен баланс между основна мелодия, риф, синт-пасажи и два типа вокали. Следващите го "Betrayal" и "Witch of Prophecy" продължават в същия дух на динамика и разказват своите истории с не по-малка страст и желание. Изненадващ е чудесният начин, по който са вмъкнати фолк елементите (там където ги има) - не са някаква кръпка, както в последно време се получава при много групи, а съвсем уместна и нужна допълнителност, прекрасно въплътена в общия звук. Разбира се, няма как да не отбележим и онова "тъкъта-тъката-тъката", толкова характерно за добавяне на думичката "power" в стиловото определение на бандата - с други думи - има го и него. "Wolfborn" пък е изборът на групата (или лейбъла ѝ) за заснемане на видео, така че може би ще е удачно да се запознаете с групата (ако още не сте) именно чрез тази песен. Да, различното и най-фолк ориентирано парче е в албума, но не то дава представата за истинския му облик. Концепцията му е идеална за клип, но уви, явно поради липса на бюджет, видеото представлява просто заснето изпълнение на живо със студиен звук отгоре.

Предполагам, вече се избистря общата картина какво представлява "Awaiting Dawn". За обобщение ще кажа, че това е един чудесен метъл албум с доста стилови преплитания (ще изкристализират с времето), звук на добро ниво, вокални умения в широк жанров спектър (блек, дет, чисти мелодични), и разбира се основното – музика, прекрасно балансирана във всеки един момент.


+ + + + +
Изключително музикално балансиран албум.
Лесен и ненатрапчив за възприемане, като не омръзва след първа врътка.
Фолк пасажите не са просто кръпки, а уместно вмъкнати идеи.


- - - - -
Може би power забежките са малко в повече.
Клишенца тук и там из имената на песните (4 от 8 са "нещо of нещо си")
Прекалено много стилови влияния, които в следващите албуми ще е добре да бъдат редуцирани.


IF YOU LIKE
Månegarm, Equilibrium, Finntroll, Ensiferum, Wolfchant, Suidakra и др.

Автор: Nightice
[7/10]

Categories: , , , , , , , ,

1 Response for the "Heidra - Awaiting Dawn"

  1. А ревю на новия албум на Equilibrium, Erdentempel ще има ли?