TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Shokran - Supreme Truth

Posted by Today's Metal Crew On петък, юли 25, 2014 1 коментара

Стилът: Progressive Metalcore/Djent/Oriental
От/Год: Русия, 2014
Лейбъл: Sequence Sound
Отнема: ~42 минути 


Как да не ти стане интересно какво се крие зад тази готина обложка, особено като видиш, че групата се самоопределя като "Oriental-Groove-Djent-Metal"? Веднага подготвих ушите си за "манджа с грозде", но само след три секунди разбрах, че нещата изобщо не седят така, а още по време на откриващия инструментал ми стана ясно и колко много съм грешал в очакванията си за "Supreme Truth".

В слушалките ми свири "Interlude" и се чудя как китаристите успяват толкова бързо да сменят между тежки, бързи и технични мелодии и все пак да се носи леко ориенталско звучене. Китарите са толкова бързи, че кракът ми не смогва да си тактува темпото. Още съм на интрото, а вече съм впечатлен, което е добър знак. В "Pray the Martyr" се появяват и първите грухтежи (очаквах такъв тип вокали), които притежават нужната мощ, за да подхождат на тежките мелодии, а когато китаристите решат, че темпото им е бавно и отново се впуснат в някой свръхзвуков пасаж, се появяват и супер мелодични чисти вокали. Кракът ми вече е уморен и отказва да си тактува. "Memories" е по-мелодична от останалите и даже си има обособен припев, което не е много характерно за останалите песни, но и в никакъв случай не е лошо. В "Charon" има супер яки и разнообразни вокали - грухтежи, високи крясъци, бързи и мелодични чисти вокали, а "Punishment" засилва ориенталското звучене с начален пасаж на арабски. "In Theatre of Illusions" ми даде сили да си тактувам отново, но и ме изтощи напълно. "Sands of Time" пък звучи като най-развитата композиция, най-вече заради своята продължителност от 4 минути, но отново всичко казано за нея може да бъде казано и за другите песни. Песните наистина минават неусетно, което явно се дължи на средната им продължителност от около три минути. Може би и затова по структура парчетата не се различават много едно от друго.

Изобщо не очаквах този албум да е толкова добър. Тези руснаци са не просто добри, бързи или технични - те са направили един изключителен албум, който на всичкото отгоре е и дебют. Има групи, които са не само по-опитни, но и претендиращи с музиката си, а тези момчета могат да ги сложат в малкия си джоб. Инструменталът им е на изключително високо ниво, вокалите също, макар и с малко забележки. Един от минусите за албума е в структурирането на композициите. Не че песните са слаби, но 15 трака със средна дължина от малко под три минути кара песните да си приличат прекалено много една с друга. Трудно да се запомни какво точно се е случило в отделните песни и някак имаш чувството, че си чул "един голям трак". Другият минус - силната прилика с Born of Osiris. Това не е чак толкова лошо, но по някое време наистина имах чувството, че слушам именно техничните им американски колеги. Все пак като за дебют мога да преглътна тези забележки и да дам много висока оценка за този и без това много добре изпипан албум. Ако групата успее да се докопа до голям лейбъл и повече реклама, не виждам причина да не ги застигне и сериозна слава. Накрая само ще спомена, че "Supreme Truth" си има и инструментално издание за всеки, който поради някаква причина може да бъде недоволен от вокалите, или иска чисто и просто да чуе само музиката.


+ + + + +
Тежки, свръхбързи, технични и изпипани китари из целия албум!
Ориенталското звучене се вписва прекрасно в музиката.
И двата типа вокали са на добро ниво.
Директен, интересен и различен музикален подход.


- - - - -
Много, но кратки песни, заради което трудно се запомня какво и къде точно се е случило.
Като цяло песните започват да си приличат след средата.

Прекалено очевидни влияния от Born of Osiris. 

IF YOU LIKE
Born of Osiris, The Human Abstract, Periphery, Erra, Within The Ruins и др.

Автор: Reksy
[8/10]

1 Response for the "Shokran - Supreme Truth"

  1. Анонимен says:

    Случайно групите, изписани в графата "If you like" съвпадат с тези от предишното ревю.
    Иначе наистина е интересен албум..