TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Alestorm - Sunset on the Golden Age

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, юли 17, 2014 0 коментара

Стилът: Power/Folk Metal
От/Год: Шотландия, 2014
Лейбъл: Napalm Records
Отнема: ~49 минути


Пиратската шайка на Кристофър Бoус отново е вдигнала платната и пее, пие и плячкосва в открито море. За някои темата може би се изчерпа още с първия филм "Карибски пирати", но истинските пирати не се влияят от това какво мислят останалите и си пиратстват както си знаят. Специално за мен пък тази тема винаги е била интересна, тъй като най-далечният ми известен роднина е бил испански пират. Затова ако за вас пиратството (в същинския му вид, не в този, в който сваляте торенти) е изтъркана и скучна тема - скачайте от кораба докато е време. А останалите тук, на палубата, ще си говорим за новия албум на Alestorm.

Изненади в "Sunset on the Golden Age" има, но не и толкова много, че да кажем, че Alestorm са поели по нов път. Те залагат на своята специфична пиратска смесица от фолк и пауър метъл, която използват още от началото на кариерата си. Отново се лее алкохол, ограбват се кораби, търсят се съкровища и се размахват дървени крака и куки вместо ръце. Помпозните кийборди и честите хорови включвания на екипажа са развити много добре и за пръв път имат такава сериозна роля в албум на Alestorm. Показателни в това отношение са най-вече отварящата и изненадващо мелодична в припева си "Walk the Plank" и героичната и силно надъхваща "Magentic North". В алкохолната ниша попадат не особено оригиналната, но за сметка на това натрапчиво запомняща се "Drink" и притежаващата жесток риф в бриджа си "Mead From Hell", докато на чиста проба забавление и приповдигнато настроение разчитат "Surf Squid Warfare" (в която отново се бъзикат с викингите) и избиващата на хардкор пънк "Wooden Leg!" (разказваща за пират, който има два дървени крака и две дървени ръце). Към алкохола ни връща абсолютният хит "Hangover" - кавър на песента на Taio Cruz & Flo Rida. Сигурно е трудно за вярване, но кавърът на това рап (!) изпълнение е не просто успешен, а и е сред най-добрите парчета в целия албум.

Композициите в албума са само десет, но две от тях са със сериозна дължина. "1741: The Battle of Cartagena" е над 7 минути и включва в себе си готино chiptune начало и много епичен припев, а закриващата "Sunset on the Golden Age" е дълга над 11 минути, макар последните две да са малко "празни". В интерес на истината това ми стана и най-нелюбимото парче от албума, вероятно защото очаквах в него да се случи нещо по-така... епично.

Пак казвам (като футболист заговорих вече) - ако очаквате от Alestorm да открият наново топлата вода и в процеса да преоткрият и себе си, може и да останете разочаровани. Честно казано, аз имах леки такива надежди, че един ден Alestorm ще направят цял албум за велики исторически пиратски битки, но след като чух "Sunset on the Golden Age" си припомних, че Alestorm са си добри точно такива, каквито са. И все пак, ако не повтаряха почти 1:1 клавишната основа от "Keelhauled" в цели две парчета от новия си албум, нямаше дори да се замисля дали не са станали прекалено еднообразни. Затова задължително имайте предвид, че ще чуете "още от същото", за да не се налага после да се оплаквате из интернет как групата не търпи развитие. 


+ + + + +
Пореден добър албум от най-добрата "пиратска" метъл банда в момента.
По-силна и разнообразна китарна работа отпреди.
Помпозни клавишни и много хорови напеви, създаващи пиратско настроение.
Повече от същото, дет' се вика, но пък за сметка на това - качествено и добре изпълнено.

Повечко нови редове, започващи със сричката "по" винаги са добре дошли.

- - - - -
Тактиката "още от същото" може вече да е поомръзнала дори на някои фенове.
От време на време пичовете се самоповтарят, макар и спорадично.
Финалният трак можеше да е по-епичен и интересен. 

IF YOU LIKE
Gloryhammer, Turisas, Running Wild, Korpiklaani, Ensiferum, Orden Ogan и др.

Автор: Testset
[7.5/10]

Categories: , , , , , , , ,

0 Response for the "Alestorm - Sunset on the Golden Age"