TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Evanescence - 2011 - Evanescence

Posted by Today's Metal Crew On събота, септември 10, 2011 6 коментара

Стил......: Alternative Rock
Държава...: САЩ
Лейбъл....: EMI/Wind-Up
Отнема....: ~47 минути 

www.myspace.com/evanescence

От години насам защитавам Evanescence пред останалите, които ги плюят със и без причина. Така де, ако погледнем реално на нещата, групата наистина не е лоша. Ейми Лий пее хубаво, та ако ще хейтърите да се насерат от яд. Музикантите, минали през бандата също не са били случайни, макар и да не показваха особено големи умения (особено във "Fallen", който бе съставен от кажи-речи един и същ насечен риф, повтарящ се във всяка песен) през годините. Пък това, че й се кефели разни депресирани wannabe-goth тийн-момиченца... поне мен не ме вълнува никак. Ако щат да ги слушат и хермафродити с 5 ръце и 3 бузи на задника - наистина, не ме вълнува и няма как да ми промени мнението.

Всичко хубаво, обаче ми се струва, че Evanescence тоя път не са си дали много зор и че 5 години по-късно, Ейми и компания трябваше да ни предложат нещо по-така. Вярно, че петте години минаха неусетно, но аз лично очаквах много повече. Феновете не заслужават посрещане с колебливата "What You Want" или песен със слабителен ефект като следващата "Made of Stone", която освен лазещ по нервите припев, има и един странен Korn-ски риф в себе си, чиято идея не успях да разбера напълно.

За щастие, след плашещо слабото начало, нещата нататък започват постепенно да стават добре. "The Change" е пример за песен, каквато феновете на групата би трябвало да получат като сингъл, "My Heart Is Broken" е абсолютно типичен за Evanescence трак, сякаш излязъл от "Fallen", но уви, намирисва на странно самокопиране, а "Erase This" и "My Heart Is Broken" удрят със силни симфо-партии. Естествено, не може да има и албум на Evanescence без пиано-ориентирани балади. "Lost In Paradise" е именно такава, но след като вече сме чули наистина въздействащи балади като "My Immortal" и "Hello", няма как да се впечатлим сериозно от нея. Следващ евентуален хит пък се очертава да бъде или запомнящата се "Sick", или "End of the Dream", която за мен е безспорно най-добрата песен в албума - с мощни рифове, страхотни клавишни/струнни партии за фон, че дори и своеобразен брейкдаун (тежко казано) към края. Последващата я "Oceans" от своя страна ни предлага може би най-добрата китарна работа в албума, а "Never Go Back" изненадва с по-високо темпо, тежки рифове, мощен бас и солидно метъл-звучене. Краят е отреден за втората балада в албума "Swimming Home", чийто електронен скелет можем да определим като нещо нетипично за групата, но поне аз нямам нищо против.

В края на краищата обаче, колкото и добре да са се справили Evanescence в този албум, не можем да отречем, че си тъпчат на едно място от страшно много време и колкото и подправки да слагат на претоплената супа, тя си остава претоплена супа. Темпото в почти всички тракове е едно и също, което е сериозен минус за общото звучене на албума, независимо дали песните са добри сами по себе си или не. Някои рифове пък сме ги чували вече в около 20 техни песни (особено този в "My Heart Is Broken"). Но все пак, много тудно можем да отречем достойнствата на този албум. Ейми пее по-добре от всякога, китарната работа изненадва с добри включвания и дори сола, клавишните и симфо-партии са адски удачни, а към звука забележки просто няма как да имаме. Затова ви препоръчвам да ударите 5-6 слушания на "Evanescence", за да видите, че "влиза добре", въпреки някои от проблемите в него.

+ + + + Плюсове.......:
Многопластов, добре продуциран и добре изравнен звуково албум.
Ейми наистина пее по-добре, с повече хъс и повече чувство от всякога.
Няколко много добри китарни включвания и страхотни симфо-партии.

- - - - Минуси........:
Темпото еднаквее през повечето време.
Баладите, които принципно са им силна страна, тоя път не са им се получили добре.
Използването на един и същи риф за 234785234-ти път не им прави чест.

Подходящо за фенове на:
Within Temptation, We Are The Fallen, Lacuna Coil, Linkin Park и др.
Автор: Testset
-=7/10=-

6 Response for the "Evanescence - 2011 - Evanescence"

  1. Анонимен says:

    Аз съм един от големите фенове на Evanescence в България и никъде не срещнах повратяи се рифове.My heart is broken е прекрасна песен.What i want също не е лоша,но очаквах по-интересно видео към песента.Все ое не съм слушал достатъчно всички песни,за да дам оконачателно мнение,но се радвам че се завърнаха на сцената.

  2. Радина says:

    Скъпи todays metal автори и фен на Еваненсънс, есента се казва What You Want. Благодаря!

  3. Поправено!
    Cheerz!

  4. станислава says:

    Аз наистина се радвам че те поне са се запазили такива каквито са , а не като within Temptation с новите си песни дето приличат на поп-рок. И с нетърпение чакам те да дойда в България някой ден - по - скоро :)

  5. Unknown says:

    Абре човек!Що за фен си ти?!Прочетох го и през пет изречения ги оплюваш!!Песните са удивителни..това че теб те нерви не значи че е така!Тея минуси си ги заври отзаде!Ейми е уникална и продължава да ни го доказва!Поправи си го иначе ще стане страшно!!Как искаш да дойдат като погледни какви ги пишеш!Иможеш да се наречеш фен на Еванесънс?!Иха!Тъпанар!!

  6. "Поправи си го иначе ще стане страшно!"

    Watch out, we've got a badass over here! :D

    В духа на сериозността, следващият ти такъв коментар ще ти докара пермаментен бан. Не че ще се впечатлиш, но ние още по-малко ще се впечатлим. Спазвай добрия тон. Ако искаш конструктивен разговор - премери думите си следващия път.