TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Grave Digger - 2012 - Clash of the Gods

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, септември 03, 2012 0 коментара

Стил......: Heavy Metal
Държава...: Германия
Лейбъл....: Napalm Records
Отнема....: ~45 минути 


Гробокопачите са от толкова много години на метъл сцената, че когато те са свирили, аз дори още не съм бил замислен. Някак ми е трудно от тази позиция да казвам каквото и да е за група, заслужила уважението на няколко поколения фенове и създала не една и две култови творби. Grave Digger са дали много на тази музика. И въпреки това, групата никога не постигна култовия статус на колегите си от Accept, например. Grave Digger все пак опитаха да ударят с нова сила в последните години, но въпреки преобладаващо позитивните отзиви на публиката и критиката, последните им творби останаха в графата "добри, но лесно забравими". Аз се имам за дългогодишен фен и пак ми е трудно да си спомня за повечето песни от последните 5 албума.

Но стига празни приказки. Актуален сега е "Clash of the Gods" - новият албум на гробокопачите, базиран изцяло на митологията. "Charon" (лодкарят на Хадес) открива изненадващо с немскоезичната реч на вокалиста на In Extremo - Мика Рейн. Веднага след нея избухва "God of Terror" - песен, носеща духа на 80-те и началото на 90-те, когато Digger бяха в наистина страхотна форма. Този дух остана и в рокаджийската "Helldog", чиито хорови припеви и соло ме върнаха назад във времето. Много умело в нея са поставени и почти незабележими електронни елементи, които правят страхотен контраст между 90-тарското и модерното звучене. Кийбордите са изведени по-напред и в мрачната "Medusa", а хоровите припеви се завръщат с пълна сила в бавната и мачкаща "Clash of the Gods". "Death Angel & The Grave Digger" вкарва в играта и малко траш елементи а ла Megadeth, а тежката "Walls of Sorrow" поема щафетата, добавя още траш рифове, удря с агресивен бридж и изненадва с адски мелодичен припев. След толкова мощ и агресия дойде време и за баладичната "Call of the Sirens", в чийто припев отново се усети стадионния дух на 80-те и 90-те. Смесица между неподправен хеви метъл и траш ме блъсна отново и в "Warrior's Revenge", за да бъда "довършен" от сингъла "Home at Last" - среднотемпов, мачкащ трак, с насечен риф и прав ритъм за основа и епичен припев за разкош и за финал.

Имам усещането, че за разлика от предните няколко албума на групата, този няма да го забравя лесно. Дали защото е по-мелодичен, защото ми напомня за началото на 90-те (когато "проходих" в метъла), дали заради умело използваните кийборди, заради страхотните хорови припеви или още по-страхотната китарна работа - не знам. "Clash of the Gods" искрено ми харесва, без фенско самозалъгване. Като единствен недостатък мога да посоча, че албумът е записан на по-ниски честоти от тези, на които съм свикнал да слушам, заради което ми звучи приглушен и прекалено басов на места. Въпреки това мисля, че COTG е най-добрия на групата от доста години насам. Чуйте го и вие от край до край, помислете и ми кажете дали сте съгласни.


+ + + + +
Страхотни рифове, сола, кийборди и хорови припеви.
Албумът предава по невероятен начин духа на края на 80-те и началото на 90-те.
Има моменти в някои песни, които просто ти се иска да върнеш и да повтаряш до откат.
Ако се порови човек, ще открие още 4 актуални бонус парчета към тези 11.

- - - - -
Използвана е техника за запис с малко по-ниска честота, което никога не ми е допадало като идея.
Хора, нечували досега гласа на Крис Болтендал може би ще му свикнат малко трудно.

Подходящо за фенове на:
Accept, Rebellion, Running Wild, Rage, Metalium, Saxon и др.
 Автор: BGMario
-=8/10=-

Categories: , , , , , , , ,

0 Response for the "Grave Digger - 2012 - Clash of the Gods"