TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Dead End Finland - Season of Withering

Posted by Today's Metal Crew On вторник, октомври 29, 2013 0 коментара

Стилът: Modern Melodic Death Metal
От/Год: Финландия, 2013
Лейбъл: Inverse
Отнема: ~41 минути


Разочарование. Много неприятно чувство, особено когато става въпрос за албум, който си очаквал с голямо нетърпение. Дебютът на DEF не впечатли с много, но остави надежди за интересно продължение. "Season of Withering" определено е крачка напред, но пък притежава един толкова голям проблем, че направо убива целия кеф от слушане на иначе доста интересните си композиции.

Трябваха ми няколко дни, за да ми мине първоначалната еуфория и да се замисля какъв точно е проблемът на албума. Много ми харесваше, но още от първото пускане усетох, че нещо не е наред. Абе... къде са китарите? Започнах да се надявам, че само качеството на промото е лошо, но не би. Китарите просто са миксирани ужасно. През половината време не се чуват изобщо, а през останалото са толкова приглушени, че човек трябва доста да си отвори ухото с разширител, за да ги разпознае. Може би единствената песен, в която китарите са приемливо озвучени е "Hypocrite Declaim". В нея, както и в почти всички останали песни има много зарибителен припев, солидно количество електроника (добре прикриваща проблема с китарите) и чести смени на темпото. Общо взето слаба композиция в албума няма, както и припев, който да не се запява мигновено. Единствено изключение прави безмислената интерлюдия "Bag of Snakes", която звучи като открадната от началото на някой нискобюджетен хорър филм.

Продължавам да слушам и да не проумявам. Вярно, групата има само 1 китарист, но това не може да е оправдание за пълния провал с китарния звук. Какво, другите от групата са го вързали и измъчвали, докато се откаже от хубавия звук ли? Пък и нали все пак някой е миксирал албума - не го ли е чул във финалния микс, или си е държал слушалките в неправилните отвори? Но дори да приемем, че преувеличавам, защото все пак се чува някакво жужене из песните, проблемите не свършват с китарите. Барабаните също са калпаво озвучени и единствената причина, поради която се чуват е, че няма достатъчно силни китари, които да ги заглушат. Как да не те е яд?! Мирко Виртанен вади първокласни, страхотни вокали (екстремни и чисти), припевите зарибяват зверски, електрониката е супер, но когато основата е засрана, каквито и перфектни глазури да сложиш върху нея, ароматът на л*йна няма да спре да се носи.

От доста време не бях оставал така разочарован от даден албум, особено след първоначалната си еуфория. Дори ми минаха мисли през главата, като "Може би, ако албумът се презапише или поне миксира наново...".Е а дано, ама надали. Фактите са такива и оценявайки това, което групата ни предлага в момента, няма как да остана напълно доволен. Талантът на момчетата е очевиден и ако всичко беше наред със звука, SOW щеше да е един от любимите ми албуми за годината. Но такъв звук просто не подхожда нито на финска банда, нито на албум излязъл през 2013-та. Силно се надявам DEF да осъзнаят проблема и да се заемат с решаването му, (дано високите оценки на албума из нета не ги залъжат), защото няма друго нещо, което да ги спира от по-сериозен (и международен) успех. Затова ви предлагам да дадете шанс на албума, защото въпреки огромния автогол, който DEF са си вкарали с калпавия звук, той притежава и доста положителни страни, които ще забележите веднага щом свикнете с необяснимо лошия звук. С две думи: изпълнение - за 9, звук - за 3.


+ + + + +
Няма слаба песен или припев, който да не се запее веднага.
Много впечатляващи вокали - и екстремни, и чисти.
Интересни композиции + много и добре използвана електроника и клавишни включвания.


- - - - -
Ужасно миксиран китарен звук - или хич го няма, или е глух, или е тих, или и трите.
Малко нов материал - половината песни са излезли официално преди повече от година.

IF YOU LIKE
Scar Symmetry, Kiana, Tracedawn, MyGrain, Soilwork, Rise To Fall и др.

Автор: Reksy/Testset
[6/10]

Categories: , , , , ,

0 Response for the "Dead End Finland - Season of Withering"