TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Iron Mask - Fifth Son of Winterdoom

Posted by Today's Metal Crew On петък, октомври 25, 2013 0 коментара

Стилът: Power/Heavy Metal
От/Год: Белгия, 2013
Лейбъл: AFM
Отнема: ~66 минути


Белгийският китарен виртуоз Душан Петроси явно не си взима дълги почивки и ето, че новият албум на Iron Mask вече е готов. От една страна можем да кажем, че "Fifth Son of Winterdoom" е разнообразен и непредвидим, но от друга - няма да излъжем, ако кажем, че той е и доста разхвърлян и дори малко нелогичен. Преди всичко обаче трябва да споменем, че музиката на Iron Mask представлява смесица от мелодичен пауър и хеви метъл, като често се прокрадват и явни елементи на хард рок, че звукът в албума е изчистен и органичен (не компютъризиран) и че вокалите на Марк Боълс могат да са конкуренция на големите в жанра.

В този албум песните се въртят около много теми, които май-май нямат нищо общо помежду си. Така например "Seven Samurai" е леко прогресарски трак за самураи, 10-минутната "Fifth Son of Winterdoom" включва келтски мотиви, "Angel Eyes Demon Soul" е хард рок парче за фаталните жени, "Rock Religion" е метъл химн, "Father Farewell" е балада, с която Душан се сбогува с починалия си баща, "Reconquista 1942" ни разказва за конквистадорите и включва испанска китара, а 8-минутната "The Picture of Dorian Grey", както си личи, е вдъхновена от книгата на Оскар Уайлд с това име.

Фен съм на Iron Mask вече 8 години, но "Fifth Son of Winterdoom" определено не е върховото постижение на групата. А ако го сравним, например, с "The Shadow of the Red Baron" (страхотният албум, вдъхновен от легендарния германски боен ас барон фон Рихтхофен), новата "тава" на Iron Mask губи по всички показатели. Достатъчно е само да си пуснем едноименното парче от онзи албум и да сравним - няма ги енергията, епичността, скоростта и "битките" между клавиши и китара, а макар вокалите на Марк да са повече от добри, бившият вокалист Рома Сядлетски просто беше... по-подходящ. Въпреки това не бива да подминаваме "Fifth Son of Winterdoom" с лека ръка, защото той несъмнено предлага качествен пауър/хеви метъл, в което ще се убедите най-силно, ако чувате групата за пръв път. Иначе просто ще си знаете, че Iron Mask могат и повече.

+ + + + +
Качествен и разнообразен пауър/хеви метъл с елементи на прогресив, хард рок и други.
Професионализъм до дупка и в инструментално, и във вокално отношение.
Над час материал, в който всеки да може да откриете и нещо за себе си.

- - - - -
Много разхвърлян тематично албум.
Iron Mask могат и много повече и вече са го показвали.

IF YOU LIKE
Gamma Ray, Blind Guardian, Power Quest, Angra, Iron Maiden и др.

Автор: BGMario
[6/10]

Categories: , , , ,

0 Response for the "Iron Mask - Fifth Son of Winterdoom"