TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

The Devil Wears Prada - 8:18

Posted by Today's Metal Crew On сряда, октомври 23, 2013 3 коментара

Стилът: Metalcore
От/Год: САЩ, 2013
Лейбъл: Roadrunner
Отнема: ~44 минути


Когато за първи път чух албума си казах "Ей това вече е метълкор, който не съм чувал изсвирен от друг". Личи си, че TDWP са изминали голямо разстояние, бягайки от клишетата и вече изглеждат като наистина зряла група в един не толкова зрял жанр. Това си е голямо постижение, но дали момчетата са успели да се задържат на крака при цялото това тичане по време на създаването на "8:18"?

"Gloom" отваря албума с бързи и отчетливи китари, фонова електроника, без клиширани рифове и досаден чъгинг. Тримата китаристи се справят страхотно, без да създават безразборна шумотевица и почти винаги свирят нещо различно, интересно и приятно за ухото. Още от тази песен можем да чуем и колко голям диапазон имат екстремните вокалите на Майк Храника, който преминава с лекота от ниски към високи крясъци, та чак до дълбоки грухтежи. Истинската сила на групата обаче си проличава в следващите два трака. В "Rumors" и "First Sight" имаме не само елементите от началната песен, но и изключително мелодични и запяващи се припеви. Чутото дотук оставя леко чувство на меланхолия в слушателя, но тези елементи са използвани толкова внимателно, че не сме наистина сигурни в съществуването им чак до идването на "War", която ни убеждава в това. Използвани са с много финес и са само леко загатнати в повечето песни, колкото да придадат мрачно и леко тъжно настроение на албума.

Наред идва едноименното парче, което въпреки краткостта си (~2 минути) притежава изключително силен текст и звучи така сякаш на групата ѝ е трябвало точно толкова, за да предаде посланието си. Малко след нея обаче групата рязко сменя посоката. "Care More" е бавна, почти напълно лишена от китари, меланхолична песен и повече прилича на интерлюдия, отколкото на цяла песен. Хубавото е, че веднага след нея бандата бързо си стъпва на краката и забива мощно до края на албума. Песните се връщат към звученето от началото на албума, но все така поддържат леко меланхоличната атмосфера чак до края.

Определено това не е случаен албум. TDWP са еволюирали в зряла и сериозна банда, правеща разпознаваем метълкор, под тяхно име, за което могат единствено да получат поздравления. Въпреки наличието на няколко спънки в албума (става предсказуем след средата) и някои нелеки прилики с други банди в жанра (особено BMTH и особено в иначе жестоката "Martyrs" и "Transgress"), албумът определено си заслужава. А ако успеете да приемете и високите крясъци, а не като главния редактор да ги заклеймите като "ненужно крякане" - то "8:18" почти със сигурност ще ви се хареса. Особено пък ако му дадете повече от едно слушане.


+ + + + +
Разпознаваемо звучене, много далеч от всички клишета в жанра.
Изключително силна (и тежка) китарна работа, особено като за метълкор албум.
Вокално разнообразие, изразено в 3 типа красъци + чисто пеене.
Електроника, клавиши, симфонични елементи и меланхолия за атмосфера.


- - - - -
Албумът става малко предвидим и дори леко еднообразен след средата.
Някои прекалено очевидни прилики с други банди.
Изисква задължително повече от едно слушане, за да може да се оцени правилно.


IF YOU LIKE
August Burns Red, Miss May I, WCAR, BMTH, Asking Alexandria и др.

Автор: Reksy
[8/10]

Categories: , , , , , ,

3 Response for the "The Devil Wears Prada - 8:18"

  1. Анонимен says:

    Оценката е прекалено висока.Аз лично бих оценил този албум най-много с 5.Рифовете са еднообразни, подобно на BMTH.Без да звуча прекалено критично, но не е нормално да оценявате такива албуми с толкова високи оценки.
    ПС1:Къде чухте пък меланхолия бре момци?!
    ПС2:Харесвам някои метълкор банди, но все пак ако не съм споменал искам да кажа, че прекалено висока оценка давате на този албум.

  2. Анонимен says:

    Shte ima li review na I See Stars-New Demons?

  3. Анонимен says:

    Мислих си че няма да видя ревю на този албум след толкова чакане. Много се радвам че все пак го има вече! Лично за мен солиден албум.