TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Caliban - Ghost Empire

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, декември 05, 2013 7 коментара

Стилът: Melodic Metalcore
От/Год: Германия, 2014
Лейбъл: Century Media/Animato
Отнема: ~48 минути


Тези юнаци не повтарят един и същ албум два пъти. В "Ghost Empire" има елементи от неговите предшественици, но те са толкова развити, че крайният резултат е дори леко нетипичен за групата. Caliban са по-мелодични, по-мрачни, и по-епични от всякога и надграждат всичко, постигнато през годините досега. Звученето от "I Am Nemesis" пък е преработено и подобрено и точно затова ми се струва, че "Ghost Empire" ще се радва и на по-голям успех от него.

В "Ghost Empire" този път има дори повече елементи на съвременен метълкор и пост-хардкор. Този опасен ход обаче е добре подсигурен, чисто и просто защото Caliban много добре знаят какво вършат и, колкото и да е банално, каквото и да правят - го правят добре. Апокалиптичната обстановка от обложката пък може би подсказва, че настроението в албума ще е мрачничко и дори леко меланхолично. Още отварящата "King" потвърждава тази теория с агресивното си звучене и забиващия се в глaвата припев "Nothing to hold on, king of kingdom gone...", а "Chaos/Creation" и "Wolves & Rats" поддържат запаления огън със същата смесица от агресия, меланхолия и мелодичност. Немскоезичната "Nebel" пък включва в себе си първите по-явни електронни елементи (най-ясно отличими в машинния брейкдаун) и звучене, силно напомнящо за това на колегите им от Callejon.

След сингъла "Devil's Night" обаче става интересно с "yOUR Song" - песен, която по всяка вероятност ще бъде хитът на бъдещите концерти на групата. Зарибяващият риф, химноподобният напев "This is your song, this is our song!", подканянето към пеене на простичкия мотив "Оо-оо-оо-оо-оо-оо" и здравият брейкдаун просто няма как да не се харесат на феновете, макар песента като цяло да е малко... "cheesy". Следващата "Cries & Whispers" пък е идеална за сингъл, тъй като разполага със страхотен метълкор куплет в духа на HSB и зверски мелодичен и запомнящ се припев, което я прави една от най-добрите в целия и без това добър албум. Изненадите продължават с "Good Man", която започва като мрачно алтърнатив парче, но преминава в потенциално хитов трак с опростен, но много агресивен брейкдаун, докато под формата на епичен пост-хардкор (а ла BMTH) се появява друго изключително силно парче - "I am Rebellion". За финал остават виновната да се замисля дали Caliban не са слушали In Flames в последно време "Who We Are" и закриващата "My Vertigo".

Винаги съм много приятно изненадан, когато в един албум има толкова много вътрестилово разнообразие, различни подходи и липса на слаби песни. Единственото, от което можех да искам повече са китарите. Не че те не стоят добре и в този си вид, но на места можехме да чуем и малко повече техника, малко повече рифове и по-малко "нули". Но тъй като дори аз не мога да повярвам, че правя подобна забележка, спирам дотук. Преди това искам само да си върна назад думите от миналата година, когато казах, че няма албум на Caliban (дори добър такъв) без слаби парчета - такъв вече има и той се казва "Ghost Empire".

 
+ + + + +
Вътрестилово разнообразие - албумът обикаля из всички кътчета на метълкора.
Чудесна комбинация от агресия, мелодия, енергия, меланхолия, мрак и щипка епичност.
Много песни с хитов потенциал (включително и за на живо) и супер запомнящи се припеви.
И екстремните, и чистите вокали са ясни, силни, отчетливи, разнообразни и... безпогрешни.
Пълна липса на пълнежи и/или слаби парчета.

- - - - -
На места "нулите" в китарите стават доста и можеха да бъдат поукрасени с още рифове.
Някои фенове може да решат, че групата се е подвела по модерните вълни и на инат да не харесат албума.

IF YOU LIKE
Heaven Shall Burn, Callejon, The Sorrow, As I Lay Dying, In Flames, BMTH, WCAR и др.

Автор: Testset
[9/10]

7 Response for the "Caliban - Ghost Empire"

  1. Анонимен says:

    Би ли обяснил, за лаик като мен, какво имаш предвид с "нулите" в китарите? Благодаря

  2. Под "нулите" се имат предвид онези рифове, които могат да се свирят и с една ръка. Например, при настройка на отворено "ре" или "до" и при свирене без лявата ръка да е на нито един от праговете на грифа - това са все "нули" - най-ниските възможни тонове на текущата настройка. На първи праг са единици, на втори - двойки и т.н.

    Нямам музикално образование, затова го обяснявам малко (или много) малоумно, но се надявам да ме разбра :D

  3. Анонимен says:

    А под "празна струна" разбира ли се?

  4. За хора без музикално образование са измислени табулатурите , за да не се налага да учат нотите по петолинието.
    При това се използват числа за осначаване на прагчето където притискаме струната - т.е. 0 означава ,че с лявата ръка можем да се държим за топките и да свирим само с дясна.
    Това което аз не разбирам е какво точно искаш да кажеш с това, че празните струни (нулите) са негатив в новия албум на Caliban ?
    Не съм чувам албума, но използването на възможно най-прости за свирене рифове не е новост нито при Caliban, нито при жанра като цяло. Разбирам ,че това би било забележка, ако обсъждахме прогресив, маткор или класическа китара, но не виждам как това може да се приеме като минус тук. Може би си искал да кажеш, че на места рифовете стават прекалено дълги и еднообразни ?

  5. Ами... не точно. Ако се сещаш как в пост-хардкор албумите понякога (често) започват да удрят въпросните "нули" и се отнасят, това го има на няколко места и тук и прави впечатление. Естествено, на мен не ми пречи особено, но пък някои хора предпочитат да чуват повече рифове, повече движение на ръката по грифа, затова и го отбелязвам. Може би и това ще е основната причина много хора да не го харесат и да решат, че е много рязко завиване към пост-хардкор, който не се нрави на много от феновете на тежката музика. И да, това са предимно мои предположения :D

  6. olala says:

    Честно казано на мен въобще не ми пука колко сложно се свири нещо. Но като използваш един тон само няма какво да правиш освен да държиш някакъв ритъм... а вариациите в това отдавна се изчерпаха като цяло и е доста изтъркано. Новата песен е общо взето страшно изтъркан куплет и някакъв странен припев и нещо полуинтересно се случи в бриджа.. пуснах я с голямо желание да я харесам но съвсем не се получи.. надявам се албума да е мноооого над това.

  7. Аз, честно казано, не мисля, че "Devil's Night" е най-добрият избор за сингъл. Определено бих избрал поне 5 други трака преди този, ако зависеше от мен.