TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Ektomorf - Retribution

Posted by Today's Metal Crew On петък, декември 13, 2013 1 коментара

Стилът: Groove/Neo-Thrash Metal
От/Год: Унгария, 2014
Лейбъл: AFM
Отнема: ~45 минути


Едно време обвиняваха Ektomorf, че много приличат на Soulfly и кажи-речи се опитват да са тяхно копие. Това вече не е така... но само защото Soulfly си промениха звученето. В момента Ektomorf звучат повече като Soulfly, отколкото самите Soulfly. И това си има и добрите, и лошите страни.

И тук нарочно влизам с бутонките - второто парче в албума "Ten Plagues" е копие от "Roots Bloody Roots" на Sepultura. Хайде да не кажа, че е 1:1, ама... хора, много си личи. Абсолютно същата структура, същият ритъм, същото темпо, почти същия риф, почти същото изпяване... просто е прекалено. В края на първия куплет даже сериозно се зачудих дали не слушам кавър. Все съм чувал групи да свирят в един стил, да звучат като по-големите в жанра и прочие, но това вече леко минава границата. Ето, "Escape" също прилича на парче на Soulfly ("Jumpdafuckup"), но там приликата далеч не е толкова явна.


Все пак и за останалите песни в албума има какво да се каже. "Numb and Sick" е със засилено ню-метъл звучене и мелодичен припев (от гостуващия в парчето вокалист на Ill Niño - Кристиан Мачадо), което я прави доста подходяща за сингъл. "Souls of Fire" пък започва бавно и протяжно, но продължава като... много добре парче на Sepultura, недобрало се до финалния микс на "Chaos A.D.". Кратки (под 3 минути), ударни, здрави, енергични, но не и прекалено запомнящи се парчета пък са "You Can't Control Me", "Who the Fuck Are You", "I Hate You" и "Mass Ignorance", докато "Lost and Destroyed" и "Save Me", от своя страна, са сред неуспешните експерименти в албума - освен, че двете песни доста си приличат една с друга, чистите вокали на Золтан в тях не са никак добри. Същото, уви, може да се каже и за акцента му в случая. Най-дългата, но и най-добра композиция в целия албум обаче е 6-минутната "Whisper". В нея Ektomorf показват, че могат да бъдат и нещо повече от копие на Soulfly. Препоръчвам ви директно да започнете албума от нея (и акустичния финал "Collapsed Bridge"), защото иначе може и да се откажете, преди да я стигнете, знае ли човек.

Една от хубавите страни на "Retribution" е, че ни напомня колко по-добре звучаха Soulfly, преди последните да станат само(без)целно тежки. Но колкото и да ми допада това звучене, не мога да се направя на чак толкова разсеян, че да не отбележа прекалените прилики (да не кажа заемки) със творчеството на Soulfly на няколко места в албума. "Ten Plagues" пък, с риск да се повторя, е зверски нагло копие на "Roots Bloody Roots". Заради което изобщо не съм сигурен как би трябвало да оценя този албум... пробвайте вие.

 
+ + + + +
Поредица от ударни, енергични и здрави парчета.
Много мощен и тежък китарен звук, който бързо ще ви влезе под кожата.
Крясъците на Золтан звучат по-агресивни от всякога!
Песни като "Souls of Fire" и "Whispers" показват, че Ektomorf могат и много повече.

- - - - -
Чистите вокали на Золтан не му вървят особено, а акцентът му много си личи в тях.
За пореден път - фрапиращи прилики със Soulfly.
А пък "Ten Plagues" е почти пълно копие на "Roots Bloody Roots".
Някои парчета си приличат едно с друго и като цяло не се запомнят задълго.

IF YOU LIKE
Soulfly, Sepultura, Ill Niño, Skinlab, Slipknot, Coal Chamber и др.

Автор: Testset
[N/A]

Categories: , , , ,

1 Response for the "Ektomorf - Retribution"

  1. Анонимен says:

    pi4ove molq vi se daite edno revu za noviq running wild iskam da znam kak e.Mnogo hora sa lubopitni za nego