TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Avatarium - Avatarium

Posted by Today's Metal Crew On вторник, декември 03, 2013 6 коментара

Стилът: Melodic Doom Metal
От/Год: Швеция, 2013
Лейбъл: Nuclear Blast
Отнема: ~49 минути


Преди две години, пак през декември, писах ревю за Krux, а сега съм щастлив, че Лейф Едлинг (Candlemass) има нов проект, за който да пиша. А този път г-н Едлинг, в търсене на възможност за изказ на творческите си идеи, е уцелил право в десетката. И тук вече предварително се извинявам на всеки, който няма да хареса този албум, защото ще напиша само и единствeно позитивни думи за него.

Не се заблуждавайте от името на Avatarium - това не е място, откъдето да си теглите профилни картинки, или където живеят сини коткоподобни извънземни. Истината се крие доста по-дълбоко в етимологията на думата "аватар" и е свързана с превъплъщението на духа в различни състояния, образи или места, вследствие желанието на притежателя му да успее да види и прозре съществуването и на други светове. Всичко това - без помощта на гъби, треви и тям подобни "одухотворители".

Десетина дни, че и отгоре ще станат, откакто започнах да слушам този албум, и още не съм спирал. Не минава и ден, без "Moonhorse" (който загатва, че доста от текстовете в албума залагат на абсурдизма) или "Lady In the Lamp" да ми разкажат историите си. А Джени-Ан Смит, Бога ми! Тази жена притежава невероятен глас! Тръпки ме побиват докато я слушам. Притежава онзи магнетизъм, с който те кара да продължаваш и продължаваш да ѝ се наслаждаваш - абсолютният женски еквивалент на нещо средно между Рони Джеймс Дио и Месая Марколин. Къде я намери Лейф - не знам, но за мен тя е женското метъл откритие на 2013-та.

Относно самата музика, какво да ви кажа? Красиво! Няма пълнежи, няма излишни повторения, няма нещо, което да не искаш да чуеш отново. Когато трябва - те успокоява, когато трябва - те кара да изтрещиш и покуфееш. Толкова точно премерена доза от всичко има, че направо се чудя това възможно ли е. Всяка песен е по едно въплъщение на нечий дух някъде, и в тази връзка, когато стигнете до припевa на заглавната "Avatarium" и чуете думите "So many voices inside my head...", тези гласове ще зазвучат и във вашата. Ето в този момент тръпки ме побиха. Ще ги усетите и вие (аз ги усетих, когато се включи органът в "Bonelfower" - бел. ред.)! За преддесерт пък можете да се насладите на магическо соло (с блус привкус) в "Bird of Prey", а същинският десерт идва нежно и поднесен с финес от "Lady In the Lamp". Почти протяжно, точно в духа на нежеланието това да е краят на този страхотен албум, песента преминава, галейки сетивата и свършва по начин, оставящ невероятния послевкус на върховно дуум-удоволствие.

Излишно е да казвам, че продукцията е на супер високо ниво, но за да се убедите сами в това, изслушайте албума и на слушалки, и през два броя класически колони - колкото по-обемни, толкова по-добре. Този албум стана абслоютният ми фаворит за 2013-та и няма как да не му дам първата си максимална оценка, откакто пиша тук. И не че не ми се иска, но не виждам до края на годината кой ще го измести в моята класация. И в тази връзка, ако се чудите какво да подарите на някого за празниците, Avatarium е страхотна идея.


+ + + + +
Настръхващо, тръпокопобиващо красив албум.
Толкова много ноти, а всяка от тях е на възможно най-правилното място.
Тежък, нежен, меланхоличен, мрачен, епичен и още веднъж красив.
Дори да не сте фенове на жанра, със сигурност няма да скучаете с този албум.
Великолепна китарна, клавишна и вокална работа - а Лейф Едлинг един ден ще бъде легенда.

- - - - -
Възможни са само субективни такива.
 
IF YOU LIKE
Candlemass, Krux, Black Sabbath, Lake of Tears, Argus и др.

Автор: Nightice
[10/10]

Categories: , , , ,

6 Response for the "Avatarium - Avatarium"

  1. Анонимен says:

    Не искам да съм задник, но констистентно чета ревютата Ви, Testset, и това не е първата ви 10-ка. Върнете се назад към, лека им пръст, Sybreed и последният им албум :)

    Колкото до настоящият албум - съгласен съм, че е шедьовър, и това го потвърждавам като човек, който по принцип не харесва този тип метъл.

  2. Наременна, нужна и правилна забележка. Авторът е Nightice, а не аз. Поправено е! :D

    Упс.
    - Testset

  3. Анонимен says:

    Споделям оценката, тази група направо ме е омагьосала. Обаче в лириките не се залага на абсурдизма, такова впечатление може да се направи от първата песен Moonhorse, но като разбереш за какво става дума - всичко си идва на мястото.

  4. Unknown says:

    Хора, благодаря за тази група. Пуснах си ги заради ревюто им тук и, честно казано, мозъкът ми изгърмя. Candlemass+Black Sabbath+малко Floyd за разкош+страхотни китари+страхотен вокал+страхотна атмосфера...
    Определено това е албумът за 2013 година. А тази мацка Джени-Ан Смит, заедно с новата мацка от Battle Beast са две от най-големите открития в метъл сцената за тази година (а и не само).

  5. Unknown says:

    Благодаря за ревюто. С нетърпение исках да разбера и Вашето мнение и съм много щастлив че се препокрива с моето (хехе).
    Определено размазващ дебют.

  6. Анонимен says:

    Мерси за ревюто! Ако не го бях прочел сигурно просто щях да игнорирам групата. Не съм фен на жанра, но тази шведска женица ми взе ума :)