TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

[INDEPENDENT!] Calatrilloz - Psalms of Zahyin (EP)

Posted by Today's Metal Crew On вторник, юни 09, 2015 0 коментара

Стилът: Avant-garde/Progressive/Heavy Metal
От/Год: Англия, 2015
Лейбъл: -
Отнема: ~31 минути 


Често различни промоутъри ми изпращат независими банди, които да представям на българската публика, но все по-рядко въпросните банди са добри и е разбираемо разбере защо нямат договори. Calatrilloz обаче спокойно могат да подпишат с лейбъл, защото музиката им е интересна и би се търсила от феновете на по-нестандартния хеви метъл.

Радвам се, че не спрях след първия трак, който се проточи малко над 6 минути, а се изчерпа още към 4-тата си, защото тогава нямаше да чуя наистина интересната част от този мини-албум. "I am Alive" е сред най-добрите песни в "Psalms of Zahyin", като акцентът пада на добрите вокали и техните леко "ориенталски" извивки. Същинската част на "Lords of Misery" пък може да идва с малко закъснение, но наслагването на вокали (далечно напомнящо за Queen) и почти църковната атмосфера просто ти задържат вниманието и те карат да слушаш с интерес нататък, където песента продължава с различна атмосфера и бърз ритъм. Също едно от добрите попадения в траклиста.

"Origins" започва малко по-"хеви метълски" и на голите китари им проличава, че не звучат особено добре сами, но проблемът е забравен до припева, който обаче е и единственото интересно нещо в песента. Китарите за съжаление звучат дори по-зле в "The Long Winding Road", която обаче се проточва прекалено дълго за бавния си ритъм. Закриващата "Z The Psychopath" обаче рязко оправя нещата и със сигурност е най-енергичната песен в "Psalms of Zahyin" и вероятно затова играе ролята на своеобразен сингъл.

Ако има нещо, което Calatrilloz могат да оправят, това е китарният звук, който не само не е много добър и е малко глух, а и е различен за отделни песни. Пълненето на време също не им прави добра услуга, тъй като за да слушаш една песен в продължение на 6 минути, тя трябва да е пълна с много готино и задържащо вниманието съдържание, което обаче Calatrilloz още не са измислили съвсем. С други думи, същото, което М. Вайсберг е казал за писането, важи и за музиката: "Съкращавайте фразите до размера на мисъл".

 
+ + + + +
Нестандартно звучащ хеви метъл с авангардни и прогресив елементи.
Това се води EP, но съм срещал и по-кратки "дългосвирещи" албуми.
Свежи идеи, които биха звучали много добре в цял албум и по-качествена продукция.
Интересни вокали, очевидно от човек, който е учил класическо пеене.

- - - - -
Не особено читав китарен звук.
Излишно удължени песни. 

IF YOU LIKE
Shaolin Death Squad, Diablo Swing Orchestra, Voltaire, Stolen Babies и др.

Автор: [INDEPENDENT!]
[N/A]

Categories: , , , , , , ,

0 Response for the "[INDEPENDENT!] Calatrilloz - Psalms of Zahyin (EP)"