TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Lindemann - Skills In Pills

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, юни 15, 2015 10 коментара

Стилът: Industrial Metal
От/Год: Германия/Швеция, 2015
Лейбъл: Warner Music
Отнема: ~45 минути


Като болен фен на Rammstein и дългогодишен фен на Pain, пищях като истерична тийнейджърка, когато разбрах, че ще мога да чуя композиционния гений на Петер Тегтгрен и гласа на Тил Линдеман в един общ проект. Просто няма как нещо такова да не е добро. И сега, когато най-сетне изслушах албума, се убедих в това. Учудващо, имам и забележки, но те са насочени предимно към самата продукция и звук, а не към креативната част. Но за това - след малко.

В редица интервюта Тил и Петер разказват за идеята си да направят няколко песни ей така, за кеф, да си ги имат и да си ги слушат сами, но впоследствие процесът потича толкова добре, че се ражда и идеята за цял албум. Идеята му обаче е същата - песни за кеф, без цялостна концепция и точно затова "Skills In Pills" звучи толкова неангажиращо и купонджийски (с малки изключения). Точно както при Rammstein, повечето текстове и теми са силно провокативни, сексуално насочени и могат да предизвикат доста противоречия. Най-яркият пример, разбира се, е сингълът във възхвала на аборта "Praise Abort", който в комплект с видеото си предизвика доста горещи реакции. Самата песен е своеобразното "Pussy" на албума, като приликите между двете песни стават наистина очевидни, когато Тил повтаря "Praise abort!", досущ както повтаря "Germany!" в "Pussy".

Темата за секса е сериозно засегната и в други песни, като например "Fat", в която Тил ни разказва за своята любов към дебелите жени по един... нестандартен начин. Не знаем обаче дали да му вярваме, имайки предвид коя е последната му (известна нам) приятелка. Песента започва с мрачен орган и грандиозни оркестрации, които незнайно защо се допълват толкова добре с темата за едрите жени. Заглавията на NDH-арските "Fish On" (
която има много готина бас линия преди края си и силно напомня за ранното звучене на Rammstein) и "Golden Shower" (двете най-здрави песни в албума за мен) пък говорят красноречиво сами за себе си, но ако някой все пак не се е сетил, в първата Тил ни представя "намирането на дама" като своеобразен риболов, а втората... ами, ако не знаете какво е "златен дъжд", може би е по-добре за вас. Но във всеки случай не става дума за дъжд от злато, пари и бляскавост. Или за златни класове пшеница. Друго е.

Измежду пляскането на телеса, забавленията с трансексуални ("Ladyboy") и показващите се елегантно отвсякъде полови органи, се прокрадват и песни с коренно различни теми. Това са епичните балади "Home Sweet Home" (говореща за загубата на близък човек) и "Yukon", вдъхновена от пътуването на Тил до величествената река Юкон в Северна Америка. "Children of the Sun" е по-мрачна и има може би най-мелодичния припев в целия албум. Заглавната "Skills In Pills" говори за това как много хора взимат хапче за абсолютно всеки свой проблем и накрая животът им се превръща просто в поредица от взимане на разноцветни хапчета. "Cowboy" пък е просто песен за това колко е готино да си каубой и още с първите си секунди навява асоциации с "Te Quiero Puta". За финал, бонус тракът "That's My Heart" е неочаквано красива и епична балада в духа на "Оhne Dich", която Тил изпява "на два гласа" и с помощта на детски хор.

Съвсем накратко - "Skills In Pills" е дори по-добър от първоначалните ми очаквания. Слаби песни няма и ако се абстрахираме от малко насиления английски на Тил и може би неприятните за мнозина лирики из по-порнокатив... пардон, провокативните песни, трудно ще намерим кусури в креативната част. С продукцията обаче не всичко е наред. Подобен албум просто не заслужава такива китари. Петер ги ползва много отдавна и ми е много чудно как перфекционист като него продължава да използва същия стар китарен звук толкова много време за толкова много проекти. Ако си пуснете "Nothing Remains the Same" на Pain от 2002-ра, китарният звук в него е абсолютно същият. Дотолкова е същият, че на места просто очаквах рязко да се вклини "It's Only Them" (особено в заглавната песен). Ако не друго, то поне за сметка на тях има страхотни оркестрации, клавишни и електроника, затова няма да бързам да се тръшкам безутешно
.
 
+ + + + +
Проект, взел назаем най-добрите черти на Rammstein и Pain.
Купища зарибяващи, енергични, мелодични, запомнящи се, супер здрави песни.
Всяка песен се развива много логично и почти винаги изненадва с нещо много готино към края си.
На места се усеща намигане към ранното звучене на Rammstein.


- - - - -
Албум от подобен ранг заслужава много, много по-добър китарен (а и барабанен) звук.
Малко насилен английски от Тил.
Някои текстове може би прекрачват границата на добрия вкус.

 
IF YOU LIKE
Rammstein, Pain, Deathstars, Eisbrecher, Gothminister, Stahlmann, Ruoska и др.

Автор: Testset
[8.5/10]

10 Response for the "Lindemann - Skills In Pills"

  1. Анонимен says:

    8 от 10 мисля аз. Радвам се, че и някой друг подкрепя мнението ми, че продукцията е лоша. Не са само китарите, а и барабаните. Всички песни са простички (куплет, припев, куплет, припев, брейк, припев), но няма ни една слаба. Ако звука беше на ниво - 10/10.

  2. Анонимен says:

    ДАЖЕ НЯМА ДА ВИ ЧЕТА ТЪПОТО РЕВЮ ВСИЧКИ СТАНАХТЕ ГОЛЕМИ ЕКСПЕРТИ! НЕ МОГАТ ДА СЕ СРАВНЯВАТ С РАМЩАЙН!

  3. Unknown says:

    Рамщайн на английйски , според мен . Аз пък очаквах повече от стила на Петер )

  4. Анонимен says:

    Какво трябва да значи "насилен" английски? :D

  5. Анонимен says:

    Щях да падна от смях с това обяснение за Golden Shower:

    ...не става дума за дъжд от злато, пари и бляскавост. Или за златни класове пшеница. Друго е.

  6. Анонимен says:

    Цели фрази на Рамщайн, изсвирени зле и изпяти зле на английски. Всяка една от песните в албума кореспондира (копира) музикално стара песен на Рамщайн. Нещо като ремикс на демо-версии.
    Нищо от Петер няма, за съжаление. Попарени надежди и поредно доказателство, че съюзът между двама големи, освен гениален плод, може да роди и запъртък.
    5 от 10 бих дала, за ПР и реклама, не за друго.

  7. Анонимен says:

    Напълно съм съгласен с ревюто. :)

  8. Анонимен says:

    За мен, за съжаление, откровено слаб албум :( Очаквах нещо наистина силно. Разочарование, не виждам смисъл от високата оценка.

  9. Анонимен says:

    Албумът е уникален! Супер оригинален, свеж, мощен, и мачкащ! Само дето не е на немски...

  10. Анонимен says:

    Супер е албума. Перфектен в морска обстановка :)