TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

ИНТЕРВЮ: Деро от Oomph!

Posted by Today's Metal Crew On вторник, януари 15, 2019 0 коментара


Като бесен фен на Oomph! от около 15 години насам, ми беше трудно да повярвам, че ще разговарям лично с Деро по телефона за интервю за моята малка медия. Още по-трудно беше да не съм развълнуван, да не сричам и да не заеквам, но най-малко очаквах разговорът да протече... така. Отредените ни от лейбъла 20 минути се превърнаха в 45, за пръв път в кариерата ми на журналист ми свършиха подготвените въпроси, а разговорът, който започна с темата за новия им албум "Ritual", премина в размишления за войната, геополитиката, емиграцията, бежанците, диктатурата, политическата коректност и какво ли още не! Вижте сега за какво си говорихме с Деро в 10 сутринта, докато той даваше едва второто си (май-май) интервю за българска медия изобщо. Приятно четене!
 
TMB: Здрасти, Деро! Разкажи ми, моля те, малко повече за "Ritual" - какво се крие зад заглавието и откъде дойде идеята за него?
Деро: Искахме да пренесем всички позитивни емоции от последното ни турне в Русия и влязохме в студиото точно след турнето. В следващите 3-4 седмици с Флукс и Крап оформихме 80% от албума. Искахме да звучи така, сякаш сме го композирали на сцената. Колкото до заглавието - искахме да е възможно най-мистериозeн и многостранен по отношение на интерпретацията. Колкото до заглавието - то е, защото светът е пълен с ритуали, а и ние като музиканти правим ритуали всяка вечер - преди да излезем на сцената се прегръщаме и казваме "Добър апетит!", това е нашият ритуал. Всяко общество има своите ритуали. Някои от тях са необходими, други са старомодни и пречат на обществото да израсне, други са опасни, с ритуални убийства. Има доста ритуали по света и харесваме факта, че това заглавие е мрачно, мистериозно и многозначително.

Точно като самия албум, бих казал.
Благодаря ти! Да, мисля, че си отива с новите песни. Нарочно нямаме песен "Ritual" в албума, но пък думата съществува почти във всеки език - немски, английски...

... включително и в българския.
Ето, именно - и това е страхотно, защото е заглавие, което всеки може да разбере.

Добре, няма заглавна песен "Ritual", но коя ти е любимата песен от албума, лично на теб?
Зависи от настроението ми. Има много емоции в този албум, затова ако се чувствам агресивен - предпочитам едни песни, ако съм тъжен и меланхоличен - други. Наистина зависи. Нямам любима песен, но мисля, че поне 4-5 песни от албума ще бъдат свирени на живо следващото ни турне, затова те явно ще ни бъдат любимите. Иначе е трудно да се каже, защото бебето ни е цяло, ако избера една песен, ще е все едно да кажа, че харесвам само десния крак на бебето.

Това е може би най-тежкия ви албум в последните 20 години, защо решихте да втежните звука?

Просто беше време. Не сме го планирали така, правим албумите в зависимост от това как се чувстваме. Никога не мислим какво ще харесат феновете и медиите, защото иначе ще предадем и себе си, и феновете. Трябва да сме автентични и да не се притесняваме да си покажем емоциите, винаги сме вярвали в това. Този път сме по-агресивни от обикновено, може би заради нещата, които се случват по света.

Наистина звучиш доста ядосан в някои песни. Какво те ядосва най-много в наши дни?
Има толкова неща, които те побъркват, ядосват и те правят агресивен. Хората бързат да разрушат света. Ние сме най-голямата заплаха за природата. Не бихме могли да напишем любовна песен за човека.

Затова ли написахте "Kein Liebesslied"?
Именно! Ако майката природа беше написала песен за човека, щеше да я кръсти така.


Друга песен, за чието послание се чудех, е "TRRR FCKN HTLR" - какво искате да кажете в нея?
Струва ми се, че има три теми в света, които явно са най-интересни за хората. Влизаш в интернет, в политически форуми, арт форуми, YouTube видеа, поглеждаш коментарите и виждаш, че има само три важни теми за хората - тероризъм, порнография и нацисти. Странно е, че тези три теми карат интернет света да се върти. Винаги съм се надявал, че светът е по-разнообразен.

Може би защото това са темите в масовите медии и това виждаш, като си пуснеш телевизора?
Точно така! По телевизията, вестниците, интернет - само тези три теми се въртят. Особено тероризмът, който заплашва целия свят и си има причина за това - Западният свят имаше влияние върху Близкия Изток, а там също показаха безотговорност, разчитаха си на петрола и не развиха икономика, образование, просвета - каквото и да е, за да израснат като общества.

Мнозина биха казали, че тези твои думи не са "политически коректни". Според теб свободата на словото и политическата коректност могат ли да съществуват на едно място?
Не. Те се изключват взаимно. Политическата коректност е чумата на модерния свят, особено патологичната политкоректност. Има нов призрак в свободния западен свят, който е заел формата на морална диктатура, което е много опасно за всяка демокрация и изобщо не ми харесва. За да предотвратим загубата на демокрацията си, трябва да казваме неудобните истини, да дискутираме, да задаваме неудобни въпроси. Това е от изключителна важност за всяка демокрация. И все по-често някакви хора се самопровъзгласяват за притежатели на единствената морална истина и не позволяват различни мнения, а това е много опасно. Демокрацията има нужда от различни мнения, а не само от едно. Сега всичко е черно и бяло - или си добър човек, или си нацист, дотам стигнахме. А има толкова много нюанси между черното и бялото! Аз, например, виждам едностранна, неконтролируема миграция на един вид култура в Германия и цяла Европа. Това прави ли ме нацист? Не мисля.

Виждаш излишна толерантност към нетолерантна култура?
Да, абсолютно! А е толкова опасно да си толерантен към нетолерантността! А ако си такъв, директно застрашаваш свободата на словото, а впоследствие - и демокрацията като цяло.

Предполагах, че "Europa" е песен по този повод. Как виждаш ти бъдещето на Европа?
Много критично. В Европа постоянно е имало войни преди създаването на ЕС - тогава решаваме да си се доверим, вместо да воюваме. 74 години живеем в мир, защото сме си се доверили. Но днес правителствата ни заплашват този мир с едностранна, неконтролируема, масова миграция от една-единствена култура, която не изглежда съвместима с нашия начин на живот. И имаме нужда да го обсъдим, да си зададем въпроса дали не трябва да има лимит на тази миграция, дали да не пуснем да мигрират и хора от други култури. А аз не признавам нито един радикален отговор на този въпрос. Аз съм за демократично решение.

Ще обиколите въпросната Европа с турне през март и за да върна въпроса към музиката ще те питам - какво ще слушаш, докато си в турбуса?
Уау, това е добър въпрос. Мисля, че ще има по-малко музика там. Ако цял ден се занимаваш с музика, гледаш да я избегнеш в автобуса. Там е по-скоро време за филми и четене.

Какви книги обичаш?
Научни, книги за религия, икономика, политика, средновековни романи, криминални романи. А ако ще слушам музика - ще е класическа музика или джаз, защото е много различно от това, което правим на сцената.

На кой друг език, освен на немски, бихте записали песен? Някога имахте няколк она английски.
След толкова години правене на музика осъзнах, че най-добре се изразявам на родния си език. Английският звучи добре и е музикален език, перфектен за музика, но немският наистина си отива с тежката музика, с тези рифове. Но бих си се представил да пея и на други езици, само че трябва да съм опитен в тях, че иначе ще стане комедия без да искам. Опитах се да пея на руски и беше много хубаво изживяване.

Ако имаше възможност да включиш когото си пожелаеш в песен на Oomph! - кого би включил?
Бьорк. Защото я оценявам високо и обожавам вече 30 години. Адски много харесвам Бьорк!

30 години, горе-долу откакто съществува Oomph!, което ме кара да се замисля - как се поддържа тази машина, особено пък без промени в състава, как запазвате връзката си?

Оу, трябва да си много толерантен. Но не и към нетолерантността, хаха! Просто трябва да виждате добрите неща повече, отколкото лошите. Това е целта във всяка връзка. Ако има нещо хубаво, фокусирай се върху него. Ако няма - остави човека и търси другаде. Нужен е баланс между това да поддържате контакт и това да сте насаме, да има баланс между работата и личния живот.

Колко различни сте като хора днес, спрямо това, което бяхте преди 30 години?
Аз се променям постоянно, защото обичам да се уча и ще се уча, докато умра. Не ме е страх от промените. Трябва да се развиваме и нагаждаме според промените по света. Хората не могат да се скрият от промените като построят стена около себе си. Няма общество, което да е оцеляло, само защото е построило стена.

Кажи го на Доналд Тръмп, хаха.
Да! Виж, просто трябва да можем да се разбираме. Сложи 20 шимпанзета в една стая и те ще се избият. Сложи 20 човека в стая и всичко ще е наред. Не сме животни, можем да се разбираме помежду си, да комуникираме, да си помагаме, да работим заедно. Не харесвам идеята, че хората сме войнолюбиви. Да, има го в душите ни, но в нас има толкова много аспекти на доброто. Още гледам с надежда към бъдещето, макар че имаме нужда да подобрим много неща, за да го има изобщо.

Например?
Трябва да се борим със замърсяването, пренаселването и радикалните религиозни движения. Трябва да забраним продажбата на оръжия. Германия продава много оръжие, а после се чудим защо хората идват в Европа. Е, така става, когато продаваш оръжия, с които се дестаблизират цели региони, опустошават се държави и после се чудим защо хората не искат да живеят там и идват в Европа. Просто трябва да се борим с причините за масовата миграция. Само че и те трябва да си помогнат сами, да развият демокрация и да наблегнат на образованието, но само ако искат. Ако не искат - да ги оставим да си живеят както искат. Но аз съм изцяло против това да идват тук, да не харесват начина, по който живеем ние и да искат ние да се нагодим към тях. За мен това е престъпление.

Като живеещ в Германия - какви последствия от неконтролируемата имиграция виждаш ти?

Ами, в момента в Германия в градове като Франкфурт 75% от децата под 6 години са деца с имигрантски произход. Сходно е положението и в градове като Щутгарт, Берлин, Дуйсбург. Затова трябва да мислим критично. Да, държава като Германия трябва да позволява миграция, но едно правителство има отговорност най-напред към своите граждани, а не само към мигрантите и бежанците.

Не те ли е страх, че в Германия несправянето с проблема с миграцията може да  доведе на власт партии с крайни националистически възгледи?
Разбира се, това ще се случи из цяла Европа. Не го искам, не харесвам този факт, страх ме е от вижданията на тези хора, но най-вероятно ще стане така. Грубите, бързи и огромни промени във всяко общество издигат екстремистите нагоре. Трябва да се справим с екстремните виждания на крайнодесните и крайнолевите, както и на религиозните екстремисти. Нашата свобода, демокрация и свобода на словото зависят от това и са нападани от всички страни!

Така е. България е на 111-о място в света по медийна свобода и свобода на словото, така че си е направо чудо, че изобщо водим този разговор с теб.
Хахаха, да. Сигурно в момента ни слушат и опитват да цензурират. Здравей, Гестапо!

Щом всичко това се случва в демократична Германия, мислиш ли, че има друга, по-добра политическа система от демокрацията?
Няма перфектна система. Експериментирали сме с всичко - социализъм, комунизъм, фашизъм, национал-социализъм, капитализъм, демокрация - и не мисля, че и демокрацията е перфектна. Има много неща, които могат да бъдат по-добри в нея. Но не мога да си представя различна съществуваща система, която бих предпочел. В общи линии в момента е най-поносимата система от всички лоши системи.

Уау, не очаквах този разговор да поеме в такава посока, но много се радвам, че стана така! Не си бях представял преди 15 години, че ще интервюирам Деро от Oomph! - камо ли пък, че ще говорим по такива въпроси. Последно, да питам, макар че знам, че не зависи от вас - можем ли да се надяваме някой ден да ви видим и в България?
Чувал съм толкова много хубави неща за България, разказвали са ми колко е красиво. Бих се радвал да я посетя, да се запозная с вашата култура, защото аз оценявам много различните култури. И затова не разбирам защо хората се опитват да направят всичко равно. Ако всичко е равно - няма да има различни култури. Оценявам различните хора, храна, музика, традиции. Те правят света интересен и... поносим. Ако всичко беше равно и всички ядяха само McDonalds, Burger King, KFC и Starbucks… опа, чакай - то ВЕЧЕ си е така. Нали разбираш? Ако всичко е една култура, една религия, един начин на живот, това знаеш ли какво ще е?

Какво?
Диктатура. Можеш да разпознаеш диктатурата по това, че се опитва да направи всички равни. Да изкорени разликите и да не ги приема. Но именно разликите правят света човешки. Докато не казваме "Аз съм по-добър от теб!", защото съм бял, германец, или де да знам - защото пенисът ми е по-дълъг от твоя - всичко ще е наред. Защото това са неща, за които не си отговорен. Не разбирам и хората, които са горди от държавата си, например. Да, могат да си обичат държавата, да оценяват културата и историята си, но аз мога да съм горд само от това, което сам съм направил. Не съм се направил сам германец и не съм си избрал цвета на кожата, косата и очите. Да се гордееш с подобни неща е жалко и срамно.

Адски много ти благодаря за това интервю, Деро! Успех с турнето! И чакам да се видим в България!
Аз ти благодаря! Чао!


0 Response for the "ИНТЕРВЮ: Деро от Oomph!"