TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Callejon - Hartgeld im Club

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, януари 03, 2019 0 коментара

ЖАНР: Rap Metal
ОТ/Д: Германия | 04.01.2019
ЛЕЙБЪЛ: Century Media
ОТНЕМА: ~45 минути

Ако обложката ви се струва твърде "гей", значи не сте чували предишния албум на Callejon. Ох, само след тоя нъзик да не излезе някой политкоректен да каже "Какво искате да кажете, използвайки тази дума, за да обидите албума им?!" - спокойно, не казвам това и много добре го знаете. Даже отсега предупреждавам, че всякакви хомофобски коментари ще бъдат трити, а авторите им - баннати. Това го казвам само като забележка към онези несигурни в мъжеството си незадоволени индивиди, които са цъкнали линка с агресивно свити юмручета, за да излеят някакъв смотан хейт за джендъри, конвенции и европейски ценности, без даже да са чули албума. За протокола - и аз смятам обложката за излишно провокативна, макар и да има логика в нея, тъй като албумът представлява метъл кавъри на популярни рап парчета. Пък и донякъде ми е забавно да гледам как някой тригърва алфа мачовците сред феновете на двата жанра, макар и с такава трудно смилаема за хетеросексуалността ми картинка. Ама хайде стига за обложката, искате ли?

След безумно слабия и обидно лек "Fandigo" мислех, че на Callejon им е време да се разпаднат, защото очевидно вече нямат нищо за казване, но "Hartgeld im Club" бележи връщането им към тежкия звук, пък било то и с кавъри. И не че нещо, обаче аз отдавна слушам и Callejon, и немски рап, та кой по-добре от мен да се захване с ревю за "Hartgeld im Club"? Още на първо слушане ми направи впечатление, че пичовете са се направили жестоки кавъри на ужасни песни и не чак толкова успешни кавъри на нелоши рап парчета. Всичко започва на прилично ниво с кавъра на "Von Party zu Party" на SXTN (нещо като германската Гери-Никол) и "Schlechtes Vorbild" на старото куче Sido. Хитовата "Kids" (в оригинал на Marteria) обаче не им се е получила съвсем добре, особено като се сетим, че Hämatom вече ѝ направиха доста по-добър кавър. На другия полюс е иначе ужасната "Palmen aus Plastik" на Bonez MC & RAF Camora (нещо като немските Павел и Венци Венц), която Callejon са преработили великолепно в мелодичен рап метъл вариант. Не виждам обаче какво би могло да спаси недъгавата във всяка своя форма "Was Du Liebe nennst" на Bausa.

Признавам, че очаквах много от "Willst Du" на Alligatoah, чийто основен мотив е мега хитов, а Robin Schulz превърна в още по-голям хит. Уви, версията на Callejon звучи припряна и излишно шумна, с което просто са изпуснали страхотен шанс. "Arbeit nervt" на Deichkind пък и без това звучи като индъстриъл метъл, а Callejon са добавили тежки китари отгоре, с което нямаше как да не ме спечелят, макар че харесвам и оригинала. Пилотният сингъл "Urlaub fürs Gehirn" (в оригинал на триото K.I.Z.) също се е получил подобаващо добре, докато "So Perfekt" на Casper звучи по-скоро като рандъм поп-пънк трак. Callejon са пробвали да спасят и "Bros" на RIN (нещо като немския Атанас Колев), но и този трак е неспасяем. Все едно има опция да направиш песен на Атанас Колев слушаема - няма как. Пък ако някой слуша парчето и се сети кой БГ "рапър" я е копирал - цена няма да има. Друг привидно неспасяем трак обаче им се е получил зверски добре - "Ich rolle mit meim Besten" на иначе неслушаемия Haftbefehl (с когото може да сте се запознали покрай Lindemann). Версията на Callejon мачка със здрави китари и агресия, а липсата на ужасния арабски акцент на Haftbefehl е повече от добре дошла. Всъщност, това е и единственият кавър в албума на рапър от иначе доста популярните в Германия "местни рапъри от Близкия Изток". Албумът завършва с две изцяло авторски песни - заглавната "Hartgeld im Club" и традиционната "Porn from Spain 3", където се дочува и сърдития глас на Ice-T.

От една страна се радвам, че Callejon са извадили китарите от кофата (където очевидно са били по време на "Fandigo"), но от друга - очаквах повече от кавърите, колкото и приятно изненадан да съм от рап уменията на BastiBasti. Радвам се на тежките китари, на настървените (понякога даже прекалено) барабани, на влизащата редовно електроника, но въпреки всичко нещо не ми звучи наред. Предполагам, че основната е причина в прекаленото наслагване на чисти и крещящи вокали едни върху други, от което най-големият губещ е разнообразието. Няма ли кой да каже на BastiBasti, че не е нужно да чуваме всичките му видове вокали наведнъж през цялото време и че и без това можем да признаем качествата му зад микрофона? Отвъд това - свежарски парти албум, с който нямам нищо против да почне моята 2019-а. А ако някой още не може да преживее, че на обложката се целуват двама чичаци, или е толкова политически коректен, че все още е засегнат от коментара ми в началото - спокойно може да се застреля. Весела 2019-а!


Оригиналните песни по ред на номерата:
01. SXTN - Von Party zu Party
02. Sido - Schlechtes Vorbild
03. Marteria - Kids
+ + + + +
Връщане към старото звучене след ужасно лекия "Fandigo".
Привличаща внимание любовна история между метъл и рап.
Някои супер сполучливи кавъри, дори на не толкова сполучливи оригинали.
Оказва се, че BastiBasti рапира учудващо добре.
Винаги е забавно да тригърваш закостеняци, хейтъри и политкоректчовци.  

- - - - -
Някои лоши кавъри на нелоши парчета, с изпуснати шансове за хитове.
Прекалено много наслагване на чисти и екстремни вокали едни върху други.
Твърде припрян на места.

IF YOU LIKE
Eskimo Callboy, Caliban, Emil Bulls, Narziss, Maroon, Neaera и др.

Автор: Testset
[6/10]
 


Categories: , , , , , , , , , ,

0 Response for the "Callejon - Hartgeld im Club"