TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Soilwork - Verkligheten

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, януари 07, 2019 0 коментара

ЖАНР: Melodic Death Metal
ОТ/Д: Швеция | 11.01.2019
ЛЕЙБЪЛ: Nuclear Blast
ОТНЕМА: ~50 минути

Честно, нямах никаква идея какво да очаквам от Soilwork. Четох обаче някъде как говорят за това, че вече не са първа младост, че животът си тече, че някои хора още знаят за тях само покрай "Stabbing the Drama", че други смятат, че е трябвало отдавна да се разпаднат и прочие - и тогава ми стана ясно, че Бьорн Стрид и компания ще направят нещо различно. Пак не знаех какво да очаквам - знаех само, че ще е различно. И определено е различно, но пък хубаво различно.

След краткото заглавно интро в началото Soilwork пристигат с "Arrival" и директно ни хвърлят в месомелачката, задвижвана ръчно от бластбийтовете на новия им барабанист. Напук на достойните за всяка дет банда барабани, над тях стабилно се носи типичната за Soilwork мелодичност, а чистите вокали на Бьорн определено са в сериозен контраст със скоростта. "Bleeder Despoiler" леко забавя темпото, но остава в рамките на динамичния груув, но някак не успява да блесне, за разлика от мрачния и мелодичен сингъл "Full Moon Shoals", който обаче избухва в траш и даже дет ритъм след средата си, а и несъмнено зарибява със страхотен припев. Първата истински голяма изненада за мен обаче дойде с "The Nurturing Glance", която започва с леки блусарски китари, а на първата си минута посича всичко с класически рокаджийски риф и харш вокали. Припевът е по-типичен за Soilwork, но не бях очаквал толкова много рокендрол от тях. И ми хареса.

Още бластбийтове заформиха торнадо в скоростната и агресивна "When the Universe Spoke", а сингълът "Stålfågel" поуспокои малко нещата със средно темпо и мега мелодичен припев. Двете каси пък подлагат редовно в надъхващата и разчитаща предимно на чисти вокали "The Wolves are Back in Town", но най-доброто в албума тепърва предстои и идва с "Witan", която нямам идея защо не бе пусната като пръв сингъл възможно най-рано, тъй като е една от най-хитовите песни на Soilwork в последните години, благодарение най-вече на умопомрачително якия си припев. Това, което съвсем не очаквах, беше всички тракове до края също да са хитове. "The Ageless Whisper" забива със зверски яки куплети, в скоростната "Needles and Kin" се появява Томи Ютсен от Amorphis (редом с няколко бластбийта за цвят), а закриващата "You Aquiver" просто е хит отвсякъде - и откъм куплети, и откъм агресивен бридж, и откъм избиващ на диско припев.

Soilwork са различни като хора и различни като музиканти спрямо тези, които познавахме преди 15-ина години - и това си личи много в "Verkligheten". В него обаче има много свежест, много "ново начало", много експерименти, но и предостатъчно класическо звучене, за да не се губи и грам от идентичността на това, което винаги е съществувало под името Soilwork. Един мелодичен, често хитов, често тежък и неколкократно избухващ с бластбийтове (къде необходими, къде - не чак толкова) албум, който фенове на групата просто трябва да оценят, вместо да чакат повторение на някой стар албум.
 
+ + + + +
Мелодичен, тежък, хитов, зрял, разнообразен и най-вече - различен.
Страхотно включване на новия барабанист Бастиан Тусгард.
Детайлно изпипан, с адски добър китарен звук и безпогрешен Бьорн Стрид.
Убийствена финална четворка!  

- - - - -
2-3 по-лесни за забравяне композиции.
Комбинацията от бластбийтове и мелодични вокали се пробва два пъти, все със спорен успех.

IF YOU LIKE
In Flames, Children of Bodom, Demon Hunter, The Unguided, Mercenary и др.

Автор: Testset
[8/10]
 


0 Response for the "Soilwork - Verkligheten"