TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Death Angel - Humanicide

Posted by Today's Metal Crew On събота, май 25, 2019 2 коментара

ЖАНР: Thrash Metal
ОТ/Д: САЩ | 31.05.2019
ЛЕЙБЪЛ: Nuclear Blast
ОТНЕМА: ~45 минути

Докато търсех информация за този албум още преди да си получа промото, попаднах на купища ревюта за него, които много ми вдигнаха очакванията. Някои го сравняваха по сила и значимост с първите три албума на Metallica, а фрази като "новите крале на траша", "брилянтен" и "шедьовър" валяха като порой. Е, как се очакваше да не очаквам най-якия траш албум, правен някога?! След близо седмица слушане обаче осъзнах, че нито мога, нито искам да вляза в хора на колегите от целия свят, които скъсаха от хвалби "Humanicide". И не защото албумът е лош, а защото... всъщност... нека направим така - оттук нататък това ревю ще изглежда така, сякаш албумът е излязъл през 1989-а и го слушам точно тогава. Сериозно.

Новата касетка на Death Angel е тук! Продаваха я под тезгяха в едно магазинче на пазара "Ситняково". Взех си я и допълних чифт батерии за уокмена, защото старите бяха почнали да умират и касетките бяха почнали да влачат. Сложих батериите, вкарах касетката в уокмена, пъхнах го в джоба на дънковия си елек и се запътих към вкъщи с такава походка, че дългата ми коса да подскача нагоре на всяка крачка. Не защото ме е грижа за външния ми вид, а защото само така мога да ходя в 28-градусовия пек с изтърканите ми, но безсмъртни войнишки кубинки, останали от брат ми, който ги беше свил някак от казармата.

Лентата се завъртя и започна откриващата тупалка "Humanicide". Е, трудно може да се намери по-добро начало на траш албум! Зверски риф, убийствен траш ритъм, куфея толкова силно, докато чакам рейса на спирката, че усещам как ще ме боли вратът три дни само заради тая песен и си пея веднага "This is who I am, despite what you believe!". Чувам как басът изпъква с нещо свое под рифовете, но идва скоростното китарно соло и не мога да се сдържа да не свиря на въздушна китара заедно с него. След тия ми ти брутално яки 6 минути идва "Divine Defector", която е още по-бърза и шумна, но все пак сме 1989-а и това е хубаво нещо, особено след като досега не сме имали много възможности да слушаме бърза и много шумна музика. "Aggressor" започва с мрачна китара без дисторшън и очаквано избухва в сравнително семпъл и доста агресивен траш трак, типичен за края на нашето десетилетие.

Скоростта се запазва с кратката и много моторхедска по дух "I Came For Blood", а 6-минутната "Immortal Behated" започва със средно темпо и почти чисто пеене, като в куплетите си напомня малко за нещо средно между Anthrax и Accept, а в последната си минута завършва с акустична китара и пиано, което е много радикално решение за нашето време. Може би след години траш групите ще правят такива неща по-често, но сега по-скоро гледат да са по-шумни и сурови. Пианото няма място в траша, казваше съседът Милчо. Още типичен за нашето време трашец се лее от сърдитата "Alive and Screaming", а "The Pack" ме кара отново да куфея на 110% с жестокия си риф и badass звучене. Не издържах, станах и се разкуфях на "дансинга" в средата на червения "Икарус", в който се качих. Възмутена бабичка негодува, но не ми пука, долу БКП, вампир такъв! Песента ще е супер за концерти, особено с това хорово викане "Уо-о-о!". "Ghost of Me" продължи със скоростния траш и звучи някак мегадетски, а басът отново се опитва да блести изпод китарите. Сходна е ситуацията и в среднотемповата "Revelation Song" - далечно мегадетско звучене, страхотна бас линия и един (но само един) адски як риф. Закриващата "Of Rats and Men" пък затваря албума с много типичен за нашата си епоха траш - даже не е като от нашата си 1989-а, а като от 1986-а.

"Humanicide" е безупречен траш албум - скоростен, агресивен и суров, но и подкрепен с добра продукция, в която всеки инструмент има своето място. Рифовете къртят, разкуфяват и убиват, басът блести със свои линии, барабаните са като по учебник, а сърдитите вокали на Марк са емблематични за жанра. Издаден през 1989-а година, този албум би могъл да се превърна класика, към която групите в стила да се стремят дори след 30 години през 2019-а, когато ще слушаме траш телепатично в летящите си автомобили...

... само че сме 2019-а година и този албум е закъснял с 30 години да бъде класиката, която вероятно щеше да бъде, ако бе издаден навреме. Колкото и да е добър, пък ако ще дори най-добрия им албум в кариерата да е, "Humanicide" не изненадва с абсолютно нищо. Всички познати похвати от траш учебниците са тук и точно затова всичко тук вече сме го чували под една или друга форма. Знам, кощунство е да кажа нещо такова за толкова добър траш албум с адски добре постигнато късно 80-арско звучене. Но това е моята истина. Има куп 10/10 ревюта из нета, имате пълното право да се доверите на тях. И ако много обичате късен 80-арски траш - "Humanicide" наистина може да е перфектен за вас. Но аз трябва да си кажа искрено - за мен този перфектен траш албум чисто и просто е закъснял с 30 години.
 
+ + + + +
Траш като по учебник, с всичко необходимо за един класически албум от жанра.
Страшни рифове, отчетлив бас, безупречни барабани, емблематични вокали.
Много повече скорост и агресия от предишния албум.
Сурова, но много добре изчистена продукция.
Предразполага да превъртиш касетката назад с шестоъгълна химикалка и да я слушаш пак и пак.

- - - - -
Този албум е позакъснял с 30-ина години, за да го нарека спокойно "брилянтен".
Горе-долу всички похвати тук вече сме ги чували в исторически план.
Най-добрият трак е откриващият и нищо нататък не го надминава.
Някои не чак толкова впечатляващи композиции.

IF YOU LIKE
Exodus, Overkill, Testament, Destruction, Anthrax, Megadeth, Tankard, Artillery, Sadus и др.

Автор: Undepth
[7/10]
 


Categories: , , , , , ,

2 Response for the "Death Angel - Humanicide"

  1. Анонимен says:

    Ако не искате закъснял с 30 години траш си пуснете Nightmare Logic на Power Trip.

  2. Анонимен says:

    Чак ся ви чета това ревю. Това е най-якото ревю, което някога съм чел, евала, пишете повече такива!!!