TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Myrath - Shehili

Posted by Today's Metal Crew On сряда, май 01, 2019 0 коментара

ЖАНР: Oriental Progressive Metal
ОТ/Д: Тунис | 03.05.2019
ЛЕЙБЪЛ: Ear Music
ОТНЕМА: ~47 минути

Преди 15 години може би щях да се изсмея, ако някой ми беше казал, че един ден първата ми асоциация с Тунис ще бъде метълът. Но ето, че след като през 2011-а открих за себе си съществуването на тази група, не съм спирал да следя с интерес всичко ново, което издават. А те не само издават със завидно постоянство, а и за миг не свалят нивото, като даже бих казал за "Shehili", че е албумът им с най-добра продукция досега.

Добрата продукция си проличава веднага след интрото, в ударната "Born To Survive" - звукът е кристално чист, барабаните са перфектно озвучени и изравнени, а на заден план, до голяма степен в контраст с ориенталското звучене, се дочува много приятна фонова електроника. Тя се откроява още в "Wicked Dice", където си партнира чудесно с плътния, модерен китарен звук, както и в отварящата с убийствен модерен риф "Monster In My Closet". Чистото пиано пък блести в хитовите сингли "Dance" и "No Holding Back", но и не успява да спаси посредствената баладка "Stardust". В отделна графа пък идва изпятата на арабски "Lili Twil", която хем е най-"прог" композицията в албума, хем е и най-странна и нетипична, така че имайте предвид, че ще ви трябва малко по-особен вкус за нея. Текст на арабски дочуваме и в "Mersal", чийто най-силен момент идва малко преди края с един своеобразен ориенталски брейкдаун, доколкото това е правилната дума за този стил. Тук е и още едно от местата, където фоновата електроника влиза просто перфектно.

Албумът завършва със заглавната и подобаващо епична "Shehili", под която като нищо могат да текат финалните надписи, припомнящи ни всичко, което се е случило из албума дотук - купища ориенталски мотиви и напеви, епични хорове, цигулки, пиано, рифове, сола - перфектен завършек за един очаквано силен албум. Албум, в който така и не можах да откроя с нещо песни като "You've Lost Yourself" и "Darkness Arise", а други две песни не съм сигурен дали ми допадат дори след 2 седмици слушане. Но пък и като се замисля, може би вече съм разглезен, защото хем няма много ориенталски метъл банди, хем и да има - не всички предлагат чак толкова качествени продукти, особено пък с такова завидно постоянство. Затова няма да търся излишни кусури там, където дори не съм сигурен, че ги има.
 
+ + + + +
Рядко добра смесица от метъл и много, ама много ориенталски мотиви.
Зверски добра продукция с много изчистен звук, особено при наличието на толкова писти.
Внимание към детайлите - фоновата електроника, тарамбуките, пианото, всичко! 

- - - - -
Няколко неоткрояващи се и/или твърде страннички композиции.
В единствената песен, изпята на арабски, гласът на Захер се губи под инструментала.
Една много посредствена балада, която няма място в този албум.

IF YOU LIKE
Orphaned Land, Nawather, Amaseffer, Khepri, Arkan, Dream Theater и др.

Автор: Undepth
[8/10]
 


Categories: , , , , , , , , ,

0 Response for the "Myrath - Shehili"