TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

[OUTSIDE!] Royal Republic - Club Majesty

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, май 23, 2019 1 коментара

ЖАНР: Disco/Funk Rock
ОТ/Д: Швеция | 31.05.2019
ЛЕЙБЪЛ: Nuclear Blast/Arising Empire
ОТНЕМА: ~35 минути

Понякога наистина се радвам, че проверявам какво ми пристига сред промотата и че не подминах фразата "диско рок", както очаквах да сторя. Само че "Club Majesty" се оказа нещо много повече от диско рок. Всъщност, както много други колеги, така и аз не съм сигурен в каква стилова рамка да вкарам албума. Пънк рок? Не, Royal Republic, за добро или за зло, вече не звучат така. Вече са по-скоро... диско рок? Фънк рок? С малко пънк? Сърф рок? Парти рок? Не знам какво е точно, но е супер енергично, позитивно, раздвижващо и дори хумористично - и се смазах от кеф на поне половината парчета в албума.

Откриващата тройка раздвижва моментално. Сингълът "Fireman & Dancer" започва с едно "Яяяяяя" като епизод на "От местопрестъплението", продължава с много раздвижващи фънк куплети, зарибяващ диско припев и кратко, но тотално взривяващо сакс соло. Е, грабнаха ме! И сякаш са знаели, че ще го сторят, защото следващата песен се казва "Can't Fight the Disco" и... съм напълно съгласен. Кент файт ит, брато. И никога да не сте танцували, ще го сторите тук, не се бъзикам. Искам тая музика да звучи на сватбата ми, където метъли, неметъли и всичко по средата да се раздава на дансинга! И с "Boomerang" да ги уморя на максимум, каквато явно е била и целта на Royal Republic.

Следващият троен порцион сваля леко и енергията, и качеството, но не се сърдя, имах нужда от почивка. "Under Cover" е приятен диско рок трак, но "Like a Lover" е толкова чийзи, че сиренето потича от фондюто по пода и вече чак не е приятно. "Blunt Force Trauma" пък звучи малко като песен на Kiss и Fatboy Slim, което не е колаборация, за която бих бил твърде развълнуван, но в крайна сметка се е получила приятничко, макар на едно определено място да напомня твърде много на "I Was Made For Loving You". "Fortune Favors" обаче връща енергията на макс в малко по-различен стил - с електроника и дълбоки, ниски вокали, казващи малко, но бързо забиващи се в главата думи. Следва хипарската "Flower Power Madness" - 100% фънк, което може и да ви допадне, ако сте много фънки пипъл, но иначе може и да ви дойде в повече.

И докато в този албум е пълно с хитове, нищо не може да бие "Stop Movin'". Текстът на песента гласи нещо много простичко: "I would stop movin' if I could stop movin'" и... не лъже нито грам. Ако можех да не мърдам, докато я слушам - щях. Ама не мога. Сериозно, не мога. Тоя ми ти диско пънк трак е като създаден за саундтрак към филм, като даже ми се струва, че мога да видя сцената, към която бива употребен (ще я видите и вие, щом го чуете). Сериозно, такова добро настроение от една песен не ми беше идвало от поне 8 години насам. Твърде конкретно, знам. Като предпоследна в албума идва "Anna-Leigh", което първоначално звучи просто като песен за някоя си Ана Лий, но когато чуеш текста в припева "Let me love you Anna-leigh" и... се чува нещо повече от името Ана Лий. Кажете си го на глас и ще ме разберете. За финал пък е оставена смесващата диско, пънк и рокендрол "Bulldog", която напомня малко за "Surfin' Bird" с употребата на "ба-ба-ба-ба".

Не съм експерт по диско рок и не знам дали има много други банди като Royal Republic, но и да има - не съм ги чувал досега. Знам само, че "Club Majesty" ми оправи гадното настроение и ме накара да се раздвижа без дори да ме е срам. Това не е guilty pleasure, а просто pleasure. Без бъзик, мислех си точно това още преди да прочета прес релийза, в който пишеше абсолютно същото. С други думи - тези хора не лъжат за нищо. Пробвайте и вие и кажете дали сте успели да спрете да се движите.
 
+ + + + +
Страшно много енергия, способна да оправи всяко лошо настроение.
Поне половината песни за зверски зарибяващи и се запяват на мига.
Леки, мелодични и доста чийзи, само че без това да е досадно и грам.
Този албум не е guilty pleasure - той е просто pleasure.

- - - - -
И да искаш да спреш да се движиш - няма да можеш.
Отвъд бъзика - доста са олекотили звука, а някога бяха яка пънк рок банда.
Няколко прекалено чийзи, та чак слабички песни.

IF YOU LIKE
Kiss, Spiderbait, Ram Jam, Airbourne, Lustra, Teddybears, Fatboy Slim, The Trashmen, Boney M, RHCP и др.

Автор: [OUTSIDE!]
[N/A]
 


1 Response for the "[OUTSIDE!] Royal Republic - Club Majesty"

  1. Анонимен says:

    Anna-Leigh е тотален хит :) .. и тъкмо се чудех къде мога да ги гледам на живо и се оказа че ще са на таз-годишния Hills of Rock