TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Gloryhammer - Legends From Beyond the Galactic Terrorvortex

Posted by Today's Metal Crew On вторник, май 28, 2019 1 коментара

ЖАНР: Melodic Power Metal
ОТ/Д: Великобритания | 31.05.2019
ЛЕЙБЪЛ: Napalm Records
ОТНЕМА: ~50 минути

Напоследък е модерно да правиш чийзи пауър метъл и да преекспонираш всички клишета на жанра, но нито една група не го прави по-добре от Gloryhammer, които, ако се абстрахираме от нърдовските им текстове, чисто и просто правят великолепен пауър метъл. И "Legends From Beyond the Galactic Terrorvortex" (нататък, за по-кратко - LFBTGTV) като нищо може да мине и за най-добрия им албум досега.

Рядко се срещат албуми, в които всяка отделна песен спокойно може да е сингъл и има собствен мега зарибяващ мотив, но в LFBTGTV положението е именно такова. Трите сингъла - супер епичната и хитова "Gloryhammer", героичната "The Siege of Dunkeld (In Hoots We Trust)" и логичният наследник на "Universe on Fire", само с "Keelhauled"-ски мотиви - "Hootsforce" - заслужено бяха пуснати като такива, но каквото и да хване човек тук - все е хит, братче. "Masters of the Galaxy" започва с класически хеви метъл риф и с галопиращ ритъм стига до зверски мелодичния си и моментално запяващ се припев, а "Power of the Laser Dragon Fire" вкарва в употреба двойни каси, клавирни сола, китарни сола и... чакай малко, това звучи като перфектния мелодичен пауър метъл трак. Сериозно, май ударихме джакпота тук, някак "между другото". Галопиращата "Legendary Enchanted Jetpack" пък носи нови дози героизъм и двойни каси, a "Battle For Eternity" звучи като излязла от някоя от метъл оперите на Avantasia.

Преди да заговоря за финалния епос, нека си кажа - песента, която не споменах дотук е "The Land of Unicorns". Във всеки друг пауър метъл албум тя би била хайлайт, но тук тя е най-слабата композиция. Не че е лоша по какъвто и да е начин, но няма нещо наистина открояващо се в себе си, както има всеки друг трак в LFBTGTV. Но докато в нея не се случва кой знае какво, то в дългия над 12 минути и половина финален епос "The Fires of Ancient Cosmic Destiny" се случва достатчно за цял един албум. Като започнем от неокласическото начало, епичните хорове и напомнящата за транс метъл електроника - и това само в първата минута! Промените в темпото, различните похвати, гласът на злия магьосник, чистите пауър метъл пасажи, китарните и клавирни сола, затишията, двойните каси, галопиращият ритъм, епичната и героична кулминация... това е може би най-добрият пауър метъл епос над 10 минути от "Keeper of the Seven Keys" насам. Изобщо, ама изобщо не преувеличавам. Казвам го като болен фен на кийпъра, държа да подчертая.

До едно време се чудех дали LFBTGTV заслужава максимална оценка - дали няма след време да се чудя "Абе защо съм им дал толкова много?", но... обективно погледнато, това е единствената правилна оценка за това чудо тук. И преди се е случвало да "почувствам десетката" и да се спра, защото не искам да се окаже оценка, поставена в емоционален момент, но тук нямам това притеснение, защото този албум напълно заслужава максимален рейтинг. Дори да спра да го слушам след време, дори да ми изчезне от плейъра, дори да не е "вечен", тук и сега "Legends From Beyond the Galactic Terrorvortex" заслужава да е на върха и това е положението. И как да е иначе, когато кажи-речи това си е цяла метъл опера, в която всяка песен е хит и има песен като финалната?! Това е положението. Трансгалактическата битка на Gloryhammer е достатъчно епична, мелодична и зарибяваща за всеки пауър метъл фен и ще е огромна грешка, ако не вземете участие в нея, затова не мислете много дали съм дал 9 или 10, а просто си грабнете чука с две ръце и помогнете на смелите герои на Дънди (ама не прешъс металс) да победят злия магьосник!
 
+ + + + +
В общи линии всеки трак има потенциала да бъде хитов сингъл.
Най-добрият пауър метъл албум, който съм чувал в последните години.
Епичен, мелодичен, героичен, трансгалактичен и толкова чийзи, че чак малко комичен.
Страхотна музикантска работа и завидни композиционни умения от мастърмайнда.
Жестоки китарни и клавирни сола, прекрасно озвучени барабани, перфектна електроника.
Финалният епос е най-добрата 10+ минутна пауър метъл композиция от кийпъра насам.

- - - - -
Една песен не блести чак толкова силно, а даже и тя е добра.
Ако чуя още веднъж да се споменава Дънди може и леко да повърна.

IF YOU LIKE
Alestorm, Emerald, Avantasia, Dreamtale, Magic Kingdom, Derdian, Stratovarius, Beast In Black и др.

Автор: Testset
[10/10]
 


1 Response for the "Gloryhammer - Legends From Beyond the Galactic Terrorvortex"

  1. t-rex says:

    Правилно- чиста десетка!!! Втори ден се разцепвам от слушане- слава на новите крале на power метъла!!!