TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Carnifex - World War X

Posted by Today's Metal Crew On събота, юли 27, 2019 1 коментара

ЖАНР: Deathcore
ОТ/Д: САЩ | 02.08.2019
ЛЕЙБЪЛ: Nuclear Blast
ОТНЕМА: ~35 минути

Тъкмо пооплюхме (с нежелание) новия албум на Thy Art Is Murder и дойде време да захванем и новия албум на колегите им по жанр и лейбъл Carnifex. Признавам - очаквах нещо над средното ниво за жанра и получих нещо над средното ниво на очакванията си. Без да се превземат и грам, Carnifex изстрелват 9-те песени от "World War X", опустошават де що има и мърда и си тръгват победоносно.

В албума не се губи никакво време - касапницата започва веднага след кратичкото симфонично интро на заглавната "World War X", която завършва с очакван, но разхвърлящ кокали навсякъде брейкдаун. "Visions of the End" и украсената с малко пиано "This Infernal Darkness" продължават започнатото с брутална прецизност, а "Eyes of the Exectuioner" реже глави и троши черепи с пълна доза дет метъл. Сингълът "No Light Shall Save Us" пък се очертава като големия хит в албума, но отдавам това по-скоро на участието на Алиса Уайт-Глуз в песента, отколкото на нещо друго, защото самият трак е еднообразен и далеч не най-добрият в албума. Друга колаборация, тази с Angel Vivaldi в "All Roads Lead To Hell", звучи доста по-добре, като залага на по-малко бруталност, повече внимание към рифовете и доста по-метълкорско и даже хардкор звучене.

"Brushed by the Wings of Demons" не блести с особена оригиналност, но се вписва чудесно в общата атмосфера и има приятно мрачно соло малко преди финала си. Към финала ни повежда скоростната резачка "Hail Hellfire", която от първата си секунда избухва с бластбийт и злокобни ревове от Скот. За отбелязване в нея са удрящият "на слабо време" брейкдаун и учудващата китарна мелодичност в самия край на парчето.  За финал идва друга бластбийт тупалка, наречена "By Shadows Thine Held", която сериозно избива на джент със супер ниско настроените си китари, сола и рифове като картечни откоси. Сериозно, не очаквах Carnifex да се справят така добре и с джента, че и толкова да им отива, но и се радвам, че са го ограничили само в рамките на този финален трак - не бих искал да направят цял такъв албум.

Директният подход на Carnifex ми харесва. "World War X" е ударен, скоростен, мощен и най-важното - без грам превземки и ученически глупости, по които доста деткор банди се увличат. Carnifex правят зрял деткор с жестоки рифове, смазващи брейкдауни, хирургично прецизни барабани и малко симфонични елементи тук-там, ей така, за цвят. Честно, не бих отказал да вкарат и още такива, защото адски много им отиват, особено когато говорим просто за мрачно пиано, даващо затишие след буря от бластбийтове. Отива им даже и джентът, но, отново казвам - така в ограничени количества си е напълно достатъчен. И не мога да не го кажа - звукът в албума е толкова чист и ясен, че даже в най-голямата лудница е ясно кой какво прави, а това е истинска рядкост в жанра. Много добре, Carnifex, много добре!

+ + + + +
Жесток звук, жестоки рифове, жестоки барабани, жестоки ревове!
Никакви заигравки, никакви превземки, никакво губене на време. 
Скот се справя с дет и метълкор ревове, блек крясъци и де що екстремно пеене се изисква.
Приятни изненади с пиано, оркестрации и дори малко джент.
Брейкдауните може да не са най-оригиналните, но са си стабилно опустошителни.

- - - - -
Брейкдауните може да са си стабилно опустошителни, но не са най-оригиналните.
1-2 парчета (от общо едва 9) не блестят с нещо особено открояващо се.
Сингълът с участието на Алиса Уайт-Глуз е повече hype, отколкото delivery.

IF YOU LIKE
Whitechapel, Winds of Plague, TAIM, Chelsea Grin, All Shall Perish, Oceano, Impending Doom и др.

Автор: Testset
[7.5/10]
 


1 Response for the "Carnifex - World War X"

  1. Анонимен says:

    Въобще не съм съгласен Thy Art да им лепнете 5.5, а на Carnifex 7... Нищо запомнящо не чух в WWX, а в Human Target поне първата част на албума плюс Atonement ми допаднаха много. Може би сте имали по-високи очаквания от Thy Art и по-ниски от Carnifex. Humан Target не е нещо особено, да, но е прилично,докато WWX с нищо не ме впечетли след две прослушвания. Ще му дам още един, два шанса, но едва ли ще ме грабне. Мисля, че деткора не те ли "удари" с първото слушане едва ли ще ти хареса с доста прослушвания. Сега чакаме новия Fit For An Autopsy мисля, че ще ми хареса дори повече от надминалите себе си тази година Whitechapel с The Valley.