TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Obey The Brave - Balance

Posted by Today's Metal Crew On петък, юли 05, 2019 0 коментара

ЖАНР: Melodic Hardcore
ОТ/Д: Канада | 19.07.2019
ЛЕЙБЪЛ: Impericon Records
ОТНЕМА: ~26 минути

Има и по-известни с хардкора си държави от Канада, но това не попречи на Obey The Brave да добият бърза популярност сред феновете на жанра. Новият им албум идва малко изневиделица и влачи след себе си една торба с въпросителни (какво се случва със състава, има ли изобщо повече от двама перманентни членове, защо в албума няма и половин час материал и т.н.), но едно е сигурно - "Balance" е по-мелодичен от предшествениците и... балансира между агресията и мелодията малко повече. Даже нека си го кажем направо - OTB са много, ама много по-леки, отколкото бяха в началото на кариерата си. Ако някой мисли, че ще чуе неща като "Get Real" или "Live and Learn" тук - бързо да се настрои за нещо различно.

Откриващата "No Apologies" е показателна за новата доза промяна в звученето - агресивните партии са на същото ниво като в предния албум, но припевът е много, много по-мелодичен и запяващ се. По-коравите хардкор фенове биха разбрали и следното сравнение: представете си Angel Crew и "Bring Down the World" с полиран звук, изсвирени от Stick To Your Guns и с повече... еми, баланс. "Die Young" пък съвсем отива към пънк в припева си, а "Cold Summer" очевидно е гласена за хит със своята опростена структура и моментално запяващ се припев.

"Reality Check" оставя мелодичността на заден план и в общи линии предлага 2:23 минути агресия и брейкдауни, но без нещо, на което наистина да ти се прииска да си обърнеш масата от емоция. "Smoke Signals" и "The Tide" пък залагат на сходни и вече познати формули с агресивни куплети и мелодични припеви. Точно навреме за да разчупи малко нещата идва изпятата на френски "Calme le jeu", която бих определил и като най-добрата песен в албума, а ломпания ѝ прави кратичката и пънкарска "Seeing Red". За финал на максимална скорост се врязва едва 100-секундната "Balance".

След първото слушане на албума отидох в кухнята да си пусна филии в тостера, намазах ги с масло с краварка в левия ъгъл, боцнах си сирене, върнах се в стаята, където звучеше албума и вече се беше извъртял целия наново. След това отидох да си измия зъбите - и пак се беше извъртял наново. Излязох на балкона колкото да пръдна - и се беше извъртял цял. И как няма да се извърти, братче - 9 песни от по има-няма 3 минути, общо 26 - това си е дължина на EP. И дори в това кратко време OTB някак пак успяват да докоснат ръба на еднообразието. Тактиката с агресивните куплети и мелодичните припеви се изчерпва бързо, брейкдауните не са кой знае колко смазващи и няма логика да дам на този албум дори средна оценка.

Само че музиката не е въпрос на логика и математика и "Balance" се оказа стабилно забит в плейлиста и главата ми вече повече от месец (промото дойде безбожно рано). И независимо колко е кратък, опростен и дори предвидим, "Balance" е преди всичко свеж и зарибяващ. Не ме интересува колко по-тежки са били преди и колко изтъркани похвати ползват - албумът носи енергия, свежест, удоволствие и едно странно, но много приятно изпълващо чувство, сякаш всичко е точно на мястото си и всичко е казано.
 
+ + + + +
Баланс (pun not intended) между агресивни и мелодични пасажи.
Много свеж и енергичен, с максимално натурален и изчистен звук.
Поводи за куфеене, пеене и мош и - понякога всичките в рамките на един трак.

- - - - -
Кратък и предвидим.

IF YOU LIKE
Stick To Your Guns, Despised Icon, The Ghost Inside, Lionheart, In Hearts Wake, Emmure, Beartooth и др.

Автор: Stahley
[6/10]
 


0 Response for the "Obey The Brave - Balance"