TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Centhron - Dystopia

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, юли 15, 2019 2 коментара

ЖАНР: Dark Electro/Industrial/EBM
ОТ/Д: Италия | 07.06.2019
ЛЕЙБЪЛ: Scanner Records
ОТНЕМА: ~49 минути

Може ли да ни съди човек, че понякога (даже често) някои от нас си падат по електронни нещица? Особено когато въпросните нещица са толкова тежки сами по себе си, че дори нямат нужда от китари? Е, такъв е случаят с Centhron. Фен съм им от 2006-а насам и винаги съм ги третирал, както бих другите видове тежка музика. Супер агресивната им смесица от мрачна електроника, мощни бийтове, скорост и харш вокали винаги ми е била на сърце, а и реално е по-тежка от доста пост-хардкор банди, да речем.

Дотук с обясненията. "Dystopia" е мрачен, агресивен и дистопичен (не думай) албум, пълен с убийствени тракове - нещо, което принципно можем да кажем за всичките им албуми, но тук това важи дори в още по-голяма степен. Направих грешката да го слушам за пръв път, докато бях в автобус на дълъг път и едва се сдържах да не си скоча от седалката и да не се развихря като пълен психопат с най-неадекватните си, но все пак ритмични хедбенг-денс движения. Всичко започва с "Heer der Wölfe" - трак в средно до бързо темпо, маршов ритъм и изпълващо душата електронно "соло" малко след средата. "Sieg oder Untergang" вдига малко оборотите и носи още по-машинно, но и мелодично индъстриъл звучене. Всичко това обаче се оказва само загрявка за зверската "Ostfront". Яростен крясък и агресивен, супер мрачен електронен лийд дават начало и създават формула, на която трудно се стои на едно място.

"Rabenschwarz" леко успокоява нещата, но мракът не се вдига. Вокалите вече не са харш, а дълбоки и плътни, далечно напомнящи за Laibach (преди да станат арт изгъзицата, която са сега). Темпото отново се вдига с "Bruder", а вокалите тук са и от двата типа. Цялата тази средна част с "Bruder", "Furor Teutonicos" и "Sleipnir" е доста предвидима и типична и в общи линии е на принципа "още от същото", докато не дойде новата убийствена тупалка "Ragnarök". Скоростна, залагаща на полутонове и истеричните крясъци "Ра! Гна! Рьооок!", песента носи повече от нормалните дори за Centhron нива на енергия и разкуфяване. Също така, тя и "Sleipnir" сякаш са излезли от албума "Allvater", който се занимаваше тематично с нордската митология.

Най-странният трак в албума се казва "Blut unserer Mütter" - мрачна електронна "балада" започваща с ефирно оперно пеене (семплирано до досада впоследствие) и продължаваща с дълбоки, басови вокали. За компенсация веднага след нея идва композиция, който май-май ми е и фаворит в албума - едноименната "Dystopia". Мощните бийтове, агресивните вокали и супер мазните слоеве електроника се врязват в мозъка като дрелки и е трудно да се устои на раздвижващата им сила. С подобна ударна и хитова мощ влиза и "Veidr" (с убийствения напев "Lauf, bitte, lauf! Bitte bitte, lauf lauf!"), но между тях има песен, която ми помогна да разбера защо Centhron са тачени от почитателите на германското военно дело (и покрай тях някои неонацисти, уви). "Falkenhayns", започва със звуци от военен обстрел и това ме кара да си мисля, че е посветена на Ерих фон Фалкенхайн - германски генерал от Първата световна война, известен с поражението си в битката при Вердюн, както и с ролята си за привличането на България на страната на Тройния съюз във войната. За финал на албума пък е оставена бавничката и избиваща на готик "Toter Engel".

Напълно съм сериозен когато казвам, че възприемам Centhron като група, правеща тежка музика и ако ги чуете сами - вероятно ще разберете защо. Самите те често правят ремикси за метъл групи, а веднъж дори се включиха директно да помагат в албум на Crematory, така че определено жанрът не им е чужд и може би и те като Combichrist по някое време ще се осмелят да хванат китарите. "Dystopia" е един от най-добрите им албуми досега и само няколко елемента в него не ми позволяват да му дам по-висока оценка. Но ако си падате по този стил, надали ще намерите нещо по-тежко и ударно в него тази година.

+ + + + +
Тежък, мрачен, дистопичен, агресивен, ритмичен и понякога - учудващо мелодичен.
Дебели слоеве мастита електроника, зверски бийтове и надъхващи вокали.
Почти всяка песен е тупалка по свой си начин, а някои са сред най-добрите в кариерата им.

- - - - -
Няколко парчета се губят сред по-добрите около тях.
Семплираните оперни вокали в "Blut unserer Mütter" ми бъркат в здравето.

IF YOU LIKE
Agonoize, Combichrist, Noisuf-X, Hocico, Feindflug, Fabrik-C и др.

Автор: Testset
[N/A]
 


2 Response for the "Centhron - Dystopia"

  1. T. B. says:

    Товае не добро, просто не е - ако имате истински интерес в този стил - обърнете внимание на MASTER BOOT RECORD /https://www.youtube.com/results?search_query=master+boot+record/ и RAVE THE REQVIEM /https://www.youtube.com/watch?v=phmWZFzDd3U/

    Цецо

  2. Анонимен says:

    Леле, бях забравил за тези хора. Ако ви харесва тяханта музика хвърлете едно ухо и на Nolongerhuman.