TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

August Burns Red - Guardians

Posted by Today's Metal Crew On събота, март 21, 2020 1 коментара

ЖАНР: Metalcore
ОТ/Д: САЩ | 03.04.2020
ЛЕЙБЪЛ: Fearless Records
ОТНЕМА: ~49 минути

От години насам инстинктивно си знам, че August Burns Red са неспособни да ме разочароват. Изобщо, ако всички си вършеха работата с такъв хирургичен професионализъм и такова постоянство, светът щеше да е едно прекрасно място. И сега се усещам привилигерован да слушам "Guardians" с перфектно качество две седмици преди официалното му излизане - което можеше и да бъде отложено заради COVID-19 кризата, но групата прецени да не го прави, дори това да значи евентуални по-слаби продажби и загуби.

Да започнем с най-важното, а именно - този път има чисти вокали! Но всичко по реда си. Не мога да си представя по добро начало за този албум от "The Narrative" - скоростен трак с убийствени рифове (и технични, и модерни тежки такива) и леко загатване за чисти вокали в припева. Звукът е плътен и кристално чист, касите тупат директно в гърдите, а китарите директно минават през тялото - и това важи за всичко в този албум! "Bones" запазва темпото с кораджийски ритъм в началото, но "счупва" за по-бавни пасажи и обратно. Мелодичният припев още по-силно включва чисти вокали в играта, пък били те и през ефект. В "Paramount" настъпваме стабилно двете каси, а комбинацията от насечени рифове, технични китари отгоре и леки мелодични пасажи превърна песента в един от абсолютните ми фаворити дотук.

Вече всички чухме сингъла "Defender", който е сред най-агресивните и тежки песни в албума, но колкото и да е добър, дори с този мощен брейкдаун на финала, мога да ви гарантирам, че далеч не е най-силното, което ще чуете в "Guardians". Следващата "Lighthouse" директно тръгва с чистите вокали на припева си и продължава с тежки куплети, а преди края си има леко затишие с речетатив, преди всичко да завърши с още едно повтаряне на хитовия припев. "Dismembered Memory" реже с бързи темпове, технични китари, кратки брейкдаун откоси и много мелодичност на заден план, която може и да пропуснете, ако не слушате внимателно. "Ties That Bind" е с по-класическо ABR звучене с много технични китари, които не спират дори по време на брейкдауна, а всички мелодични пасажи са такива без помощта на чисти вокали.

Агресията нараства осезаемо с "Bloodletter" и ревовете на Джейк. Насечените рифове и средното, но много мачкащо темпо, водят към неподозирано мелодичен припевв (без чисти вокали) и изпълващо душата китарно соло, а финалът идва донякъде подозирано - с абсолютно разрушителен брейкдаун, от който ми идеше да си хвърля бюрото през прозореца. "Extinct by Instinct" пък е онази песен, за която знаем, че съществува във всеки нов албум на ABR - онази, в която има затишие и се случва нещо различно от метъла. В случая няма някакви крайни експерименти, но мотивът е налице. "Empty Heaven", донякъде като "Lighthouse", започва директно с мелодичния си припев, но до голяма степен страда от "синдрома на предпоследния трак" и не успява да покаже нещо, което вече не сме чули досега из албума. На финала идва над 6-минутната "Three Fountains", в която има всичко - промени в темпото, технични китари, брейкдауни, емоционални ревове, мелодичност и чисти вокали в епичния завършек.

Как да го кажа възможно най-ясно, не знам и аз... това е master class в жанра. Трудно може да си представим по-високо ниво на чистия метълкор. Чистите вокали, доколкото можем да ги наречем такива, не са самоцелни, не се прекалява с употребата им и са на мястото си не като нещо, което очакваме във всеки припев, а по-скоро като награда. Китарната работа е просто феноменална, а барабаните са толкова ясни и толкова дорбе озвучени, че сигурно мога да ги слушам само тях на отделен микс. Изобщо, даже аз самият субективно да не съм фанатичен последовател на ABR, не виждам как обективно мога да дам на "Guardians" по-ниска оценка от тази, която възнамерявам. Така де, бих разбрал ако някой колега му даде 1-2 точки по-малко, но... не и аз.

+ + + + +
Технични и прецизно изпипани до последния детайл инструментали.
Кристално чист и плътен звук с изпъкващи инструменти.
Още повече мелодичност и много навременни включвания на чисти вокали.
Подозирани и неподозирани похвати и прогресии, които удрят в гърдите и пълнят душата.

- - - - -
Може би 1-2 трака, които не са на нивото на другите.

IF YOU LIKE
Fit For a King, Parkway Drive, Architects, Texas In July, For Today, As I Lay Dying, Bury Tomorrow и др.

Автор: Testset
[10/10]
 


1 Response for the "August Burns Red - Guardians"

  1. Анонимен says:

    Заради ревюто бях тръгнал да си набавям издадената им вече музика, но прочетох christian metalcore, а аз съм шибан сатанист и няма да стане...жалко