TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Trick or Treat - The Legend of the XII Saints

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, март 12, 2020 0 коментара

ЖАНР: Power Metal
ОТ/Д: Италия | 24.04.2020
ЛЕЙБЪЛ: Scarlet Records
ОТНЕМА: ~64 минути


В продължение на цяла година, Trick or Treat всеки месец пускаха по едно ново парче в чест на всяка зодия. И макар че албумът реално вече го има целия из нета, официалното му излизане е оставено за 24 април. Редно е да спомена и че "The Legend of the XII Saints" не е толкова повлиян от любов към псевдонауката, наречена астрология, а от японското аниме от 80-те "Saint Seya" и неговата сага за 12-те златни светци на зодиака. Стилът - епичен, мелодичен, нърдовски пауър метъл, който групата няма против да бъде наричан "хепи метъл". Музиката е в духа на Helloween, Blind Guardian, Rhapsody of Fire, Gamma Ray, Gloryhammer и прочие - хващате идеята, нали? Ролята на неуморния вокалист Алесандро Конти пък не се изчерпва само със задълженията му зад микрофона - той е автор и на целия артуърк към албума и изобразяването на 12-те златни светци на зодиака.

Най-силно впечатление, очаквано за пауър метъл албум, правят по-скоростните и енергични парчета с бързи каси и отвяващи сола. Такива тук са получили парчетата зад зодиите Овен ("Stardust Revolution"), Близнаци ("Another Dimension", където пее и Янис от Beast In Black), Лъв, или както казваме софиянците с далечни мусачевски корени - Уъф ("Lightning Plasma") и Скорпион ("Scarlet Needle"). Въпросните композиции са точно в духа на Helloween, Avantasia и Rhapsody of Fire - леко театрални и със звучене като от края на 80-те, но и с малко симфонични елементи като хорови и оперни вокали. В средно темпо влизат песните за Рак ("Underworld Wave" с нейния мега мелодичен припев), Дева (частично скоростната "Tenbu Horin", която наистина напомня за Avantasia), Везни ("One Hundred Dragons Force"), Козирог ("Excalibur") и Водолей ("Diamond Rust"). В третата графа остават по-бавните парчета  и балади като тези за Телец ("Great Horn"), Стрелец ("Golden Arrow") и Риби ("Bloody Rose" с нейния супер готин 80-арски синт звук). В това число можем да включим и постепенно разгръщащия се до епичност акустичен финал "Last Hour (The Redemption)".

Единствените две композиции от този албум, които не бяхме чували, са интрото и финалният трак, но и без тях щяхме да имаме едно напълно адекватно зодиакално аниме изживяване. Проблемите на "The Legend of the XII Saints" се изчерпват с не чак толкова добрия английски (някои текстове просто звучат странно, когато ги четеш, но трудно се забелязва по време на слушане) и това, че като цяло прилича на малко по-нискобюджетна версия на албум от зората на Avantasia. Оттам нататък - качествен пауър метъл с 80-арски привкус, който несъмнено ще допадне на почти всички фенове на групите в графата "If You Like".

+ + + + +
Качествен пауър метъл, сътворен от сериозни имена в жанра.
Любопитна концепция, вдъхновена от 80-арско аниме за златни зодиакални светци.
Скоростни парчета, яки сола, хорови напеви, оркестрации, 80-арски елементи.

- - - - -
Нищо вече нечувано в този стил, пък било то и много хубаво само по себе си.
Няколко трудно забележими парчета без много дух и пауър в тях.
Леко шантав английски тук и там.

IF YOU LIKE
Helloween, Rhapsody of Fire, Blind Guardian, Avantasia, Beast In Black, Gloryhammer, Twilight Force и др.

Автор: Testset
[7/10]
 


0 Response for the "Trick or Treat - The Legend of the XII Saints"