TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Crematory - Unbroken

Posted by Today's Metal Crew On петък, март 06, 2020 0 коментара

ЖАНР: Industrial/Gothic Metal
ОТ/Д: Германия | 06.03.2020
ЛЕЙБЪЛ: Napalm Records
ОТНЕМА: ~67 минути

От няколко години насам се чудя защо хората все повече не харесват вече Crematory. Не е заради промяната от готик/дуум към по-електронно ориентиран метъл - тази вълна би трябвало да е отминала, макар че знаем как по-дъртите метъли могат да дуднат на тема "не е като едно време" до безкрай. Не е и просто защото клиповете им са все по-кринджави, а членовете все повече изглеждат като току-що излезли от кухня за бездомни и облечени в "метълски" дрехи. Мисля, че причината е по-дълбока и повече подсъзнателна, отколкото съзнателна, пък била тя и на второкласническия принцип "Харесва ми/не ми харесва".

Crematory са... оut of touch. Няма какво да се лъжем - вече имат почти 30 години зад гърба си и сякаш правят албуми в някаква жестока паника и много насилено търсене на някаква публика. Горе-долу както местните естрадни изпълнители веднъж годишно излизат от ваната с нафталина и си казват "Аз ще направя песен за младите" и песента пак е някаква типична петьобуюклиевска шитня, но с техно бийт отдолу и евентуално дебют на рап квинтет "Яките играчи", чиято фейсбук страница се казва "Рап квинтет Яките Играчи". Съвсем примерно казвам, разбира се. Горе-долу дотам опряха и Crematory, които реално правят наистина готина музика, но в опитите си да останат релевантни, се губят много брутално.

И като казвам, че правят готина музика - не се бъзикам. Сингълът "Unbroken", с колкото и счупен звук да е, си е готин индъстриъл метъл. Уви, тектсът сякаш е писан от някой, който не е минал повече от срок и половина английски. Ръмженето на Феликс отдавна не впечатлява, а гостуващият Robse от Equilibrium е толкова не на място, че няма накъде. "Behind the Wall" е зверски як трак - сякаш слушам Centhron с тежки китари! Вокалите в припева обаче са ужас - малко все едно аз съм застанал до колоните и се записвам как пея покрай тях. "A Piece of Time" може да е хит във всеки албум от историята на Crematory, но... в него едно и също нещо се повтаря близо 5 минути. "Abduction" има потенциала да е пилотен сингъл, но не и с тези "чисти" вокали.

Идея нямам какво се случва в композиции като слабата "Rise and Fall" (и защо е пусната като сингъл) или нетърпимата изръмжана балада "Inside My Heart", която звучи така, сякаш слушам сънната апнея на Феликс на фона на пиано. "I Am" е някакъв опит за нещо "по-така", парче с мръснишки риф и електроника, в което обаче просто цари хаос и нищо не се случва, освен превключване, щом чуя "чистите" вокали. Финалът "Like the Tides" пък е оставен на новото попълнение Конър, който обаче с нищо не превъзхожда предишния лош певец на чисти вокали Тосе Баслер. Това е човек, който не пее добре, очевидно няма такъв тренинг и го кара на желание. Със същия успех аз може да съм следващия им китаро-вокалист.

На Crematory им е крайно време да се осъзнаят и да променят нещо, да си вземат добър изпълнител на чистите вокали и да пратят Феликс на вокален тренинг, защото определено вече му е трудно да ръмжи както преди и даже по време на самите парчета се задъхва и много очевидно му е дискомфортно. Време им е да усетят, че е 2020-а и видеата, в която се вижда какви са квартални чичаци не им правят добра услуга. Ясно ми е, че външният вид няма никакво значение за музиката, но все пак са част от "магията" и като видя в клипа копие на кварталните чичаци, дето се събират пред баничарница "Ам-Бам", да лющят баница и бира - ми се убива част от кефа. Да ме простите за повърхностното мислене, но в техния случай наистина е пречка.


+ + + + +
Някои наистина готини индъстриъл метъл парчета (най-вече като инструментал).
Плътният китарен звук им отива много, особено украсен с електроника.
Поне две композиции с потенциал да бъдат сингли във всеки албум от кариерата им. 

- - - - -
Твърде много компромиси на твърде много места.
Вокалите им стават все по-лоши с времето, нужни са спешни мерки по въпроса.
Освен качеството на пеенето, страда и произношението, а да не говорим за самите текстове.
Солиден процент от песните в албума се забравят моментално.

IF YOU LIKE
Darkseed, Equilibrium, Gothminister, Eisheilig, Amorphis, Paradise Lost, Centhron и др. и др.

Автор: Undepth
[N/A]
 


0 Response for the "Crematory - Unbroken"