TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

My Dying Bride - The Ghost of Orion

Posted by Today's Metal Crew On вторник, март 03, 2020 0 коментара

ЖАНР: Doom Metal
ОТ/Д: Англия | 06.03.2020
ЛЕЙБЪЛ: Nuclear Blast
ОТНЕМА: ~56 минути

Когато в средата на миналата година излезе "Meteahna Timpurilor" на Sur Austru, се чувствах прероден, откривайки, че тази музика все още може да вълнува и създава емоции, и не вярвах толкова скоро да се появи друго, което така да ми направи впечатление. Дали?

За съжаление, трябва да си призная, че доста отдавна бях поотписал My Diyng Bride. Вървяха албуми разни, трудно различими един от друг, или иначе казано, нямаше я тръпката от това да слушам онази революция, заради която винаги съм подхождал едва ли не със страхопочитание към творчеството им. Но ето, че изненадата е факт. Тук, днес и сега имаме материал, който е различен и дързък. Той е нещо, потапящо ни в съвременния океан от музика, но в същото време е и онзи самотен остров, към който се стремим да стигнем  с последни сили.

Размазващото начало с "The Ghost of Orion" вдига летвата зверски високо и добре че е така, за да може да си дадем сметка колко добре са се справили нататък. Тежък саунд, запомняща се мелодия, комбинация от чисти и харш вокали, преливане на темпото – ще кажете нищо нечувано. Е, да, но тук е напипана маята. А когато това стане, тогава и втасването си го бива. Нещо натрапващо се в цялостния облик, е по-минималистичното вписване на цигулката (една твърде знакова за MDB черта). Не че я няма, но просто така е напасната, че да не е водещия фактор. Признавам си, хареса ми този баланс.

Когато преди няколко седмици пуснаха лирик видеото на "Tired of Tears", страшно много ми допадна самата песен. Днес на фона на целия албум няма да я отлича, но нещо друго се загнезди като мисъл в мен - ако някой търси истината за дуум метъла в днешно време, то тя се намира в "The Long Black Land". Десет минути чиста проба наслада. Без да е нужна подробна дисекция, това е епос, който на всеки средно две минути доставя по парченце от глобалния пъзел. Ако си направите труда и успешно ги разграничите, тогава ще можете да вникнете в този нов и леко различен облик на музката на бандата.

За онези стааари фенове като мен на "Turn Loose The Swans", "The Angel and The Dark River", "Like Gods of the Sun" и т.н. бих искал да кажа, че няма как да искаме в 2020-та онова, което вече е със статут на класика, да е лицето на група с толкова години зад гърба си и която иска и търси начините да бъде в крак с времето. И понеже това е привично само за най-големите и най-можещите, съм убеден и залагам, че след 20 години "The Ghost of Orion" на My Dying Bride ще бъде достойно заел мястото в редичката на класиките.


+ + + + +
Страхотен нов звук от MDB!
Неочаквано качествен материал - един албум с тенденцията да бъде култ.
Постигнатияt баланс в изнасянето на преден план на някой инструмент е забележителен. 

- - - - -
Епизодичните дамски вокали - или трябваше да ги няма, или трябваше да са малко повече.
Леко намалена роля за цигулката.

IF YOU LIKE
Paradise Lost, Moonspell, November Doom, Draconian, Katatonia, Tiamat, Anathema и др.

Автор: Nightice
[9/10]
 


0 Response for the "My Dying Bride - The Ghost of Orion"